Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοριοί στο σπίτι: Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από εντομοκτόνα χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους απολύμανσης

ΑρχικήΟικιακάΚοριοί στο σπίτι: Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από εντομοκτόνα χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους απολύμανσης
spot_img

Μπορεί οι κοριοί να είναι επίμονοι, αλλά δεν είναι ακατανίκητοι. Αλλά δεν αξίζει να πάθετε δηλητηρίαση από κάποιο εντομοκτόνο για να τους ξεφορτωθείτε. Δείτε πώς να απαλλαγείτε από αυτούς με ασφάλεια.

Από τη στιγμή που ένα σπίτι έχει μολυνθεί από κοριούς, οι οποίοι μάλιστα πολλαπλασιάζονται και πολύ γρήγορα γεννώντας ως και 15 αυγά την ημέρα, είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μάλιστα, αν και δεν είναι θανατηφόρα, τα τσιμπήματά τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Για αυτό και μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων στρέφεται στα εντομοκτόνα για να απαλλαγεί από τα παράσιτα.

Αλλά τι τίμημα πληρώνει ο οργανισμός μας για αυτό; Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Γαλλικής Αρμόδιας Αρχής για την Υγεία και τα Τρόφιμα, Anses, πάνω από 1000 περιπτώσεις δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από το 2007 ως το 2021, οι οποίες οφείλονται στα χημικά που περιέχουν τα εντομοκτόνα.

 Τα κύρια συμπτώματα μιας δηλητηρίασης από παρασιτοκτόνα είναι δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, στοματοφαρυγγικός πόνος και ερεθισμός, καθώς και κνησμός, πονοκέφαλοι και ζάλη. Έχουν αναφερθεί επίσης σοβαρά κρούσματα δηλητηρίασης με έναν θάνατο, τις περισσότερες φορές με προϊόντα που απαγορεύονται σε ορισμένες χώρες.

Και επειδή οι δηλητηριάσεις από παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα ολοένα και αυξάνονται, είναι καλύτερο να καταφύγει κανείς σε μη χημικές λύσεις εξόντωσης παρασίτων, όπως οι κοριοί. Η Αnses προτείνει τις παρακάτω πρακατικές:

  • Περάστε μια ηλεκτρική σκούπα καλά σε κάθε επιφάνεια, για να απορροφήσει τα αυγά και τα παράσιτα. Στη συνέχεια, καθαρίστε τον σωλήνα αναρρόφησης, τυλίξτε τη σακούλα της σκούπας σε μια πλαστική σακούλα και πετάξτε την σε έναν εξωτερικό κάδο απορριμμάτων για να αποφύγετε τη μόλυνση άλλων περιοχών.
  • Να πλένετε τα  ρούχα και τα λευκά είδη στο πλυντήριο σε θερμοκρασία άνω των 55°C.
  • Εάν δεν υπάρχει πλυντήριο ρούχων, βάλτε τα ρούχα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 72 ώρες στους -17°C. Αν και ακούγεται ανορθόδοξη πρακτική, αυτό θα βοηθήσει τα αυγά και τους κοριούς να πεθάνουν στο κρύο.
  • Καθαρίστε δυσπρόσιτες επιφάνειες ή ταπετσαρίες με στεγνό καθαριστικό υψηλής θερμοκρασίας (τουλάχιστον 120°C) (διατίθεται προς ενοικίαση), το οποίο καταστρέφει τους κοριούς σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους.

Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, επικοινωνήστε με έναν ειδικό ελέγχου παρασίτων αντί να εφαρμόσετε μόνοι σας το εντομοκτόνο. 

Σε περίπτωση που κάποιος εφαρμόσει ένα εντομοκτόνο, είναι απαραίτητο να τηρείται ο χρόνος επανεισόδου που υποδεικνύεται, δηλαδή ο χρόνος από τον οποίο είναι ασφαλής η επιστροφή στην περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία. Έτσι αποφεύγεται κάθε κίνδυνος δηλητηρίασης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα