Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τα υποκατάστατα οικιακών γευμάτων;

ΑρχικήΝέαΤι είναι τα υποκατάστατα οικιακών γευμάτων;
spot_img

Μια τάση- απάντηση στην υγιεινή διατροφή, αλλά και στον περιορισμένο χρόνο για μαγείρεμα, η οποία είναι δημοφιλής στο εξωτερικό.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα υποκατάστατα οικιακών γευμάτων (home meal replacements) είναι θρεπτικά κατεψυγμένα γεύματα που καταψύχονται αμέσως, χωρίς να προστίθενται επιπλέον συντηρητικά σε αυτά.

 Tέτοια γεύματα διατίθενται στους καταναλωτές μέσω παραγγελιών ή από ειδικά προγράμματα διανομής γευμάτων, όπως το Meals On Wheels στις ΗΠΑ. Αποτελούνται είτε από κύρια πιάτα είτε από τα κρίσιμα συστατικά για ένα πιάτο που προσφέρεται σε συσκευασίες. 

Τα γεύματα περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές πηγές και έχουν σχεδιαστεί για να εξοικονομούν χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι, ειδικά από άτομα που δεν μπορούν να μαγειρέψουν στο σπίτι, αλλά και χρήματα.  Ενδείκνυνται για διαβητικούς και για όσους χρειάζονται δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή σε λιπαρά. Εκτός από ειδικά προγράμματα διανομής και παροχής γευμάτων, η αγορά των υποκατάστατων οικιακών γευμάτων επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλες πλατφόρμες, αποκτώντας νέα μορφή.

 Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods το 2022 και αφορά στην αυξανόμενη δημοτικότητα των υποκατάστατων οικιακών γευμάτων στην Κορέα, η έχει αποδοθεί στην κλιμάκωση των νοικοκυριών με ένα άτομο, στα όλο και μεγαλύτερα ποσοστά εργαζομένων γυναικών -που παραδοσιακά συνδέονταν με το μαγείρεμα- αλλά κυρίως στην διαμόρφωση ενός βιοτικού μοντέλου που απαιτεί πολλές δραστηριότητες και πολύ χρόνο εκτός σπιτιού.

Επιπλέον, ο COVID-19 επίσης συνέβαλε σε αυτή την τάση, καθώς τα εστιατόρια ήταν κλειστά και ο κόσμος στρεφόταν αρκετά στην παραγγελία τέτοιων γευμάτων, σε συνδυασμό με το ότι τα υποκατάστατα οικιακών γευμάτων είναι και πιο οικονομικά από το μέσο ντελίβερι, σύμφωνα με αποτελέσματα της ίδιας έρευνας

Ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές μεταβολές δεν αποτελούν τον μόνο λόγο πίσω από την δημοτικότητα των υποκατάστατων οικιακών γευμάτων. Η έννοια της ευεξίας έχει επεκταθεί ανάμεσα στους καταναλωτές, έτσι ώστε πλέον να περιλαμβάνει όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ευχαρίστηση. Αν και, σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένοι καταναλωτές θα ήθελαν λίγο μεγαλύτερη ποικιλία στα πιάτα που προσφέρονται σε αυτή την κατηγορία γευμάτων, συνεχίζουν να τα επιλέγουν, εξαιτίας του ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία, ακόμα περισσότερο από τα έτοιμα προς κατανάλωση κατεψυγμένα γεύματα που διατίθενται στην αγορά και τα σουπερμάρκετ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα