Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Έκθεση σε βαρέα μέταλλα για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό από την κατανάλωση φυκιών

ΑρχικήPicksNews LineEFSA: Έκθεση σε βαρέα μέταλλα για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό από την κατανάλωση φυκιών
spot_img

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ερεύνησε την πρόσληψη βαρέων μετάλλων και ιωδίου, μέσω της κατανάλωσης φυκιών.

Η EFSA αξιολόγησε τη σχέση της κατανάλωσης φυκιών και αλόφυτων με τη διατροφική έκθεση σε βαρέα μέταλλα (αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος) και την πρόσληψη ιωδίου στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Τα υψηλότερα μέσα επίπεδα εμφάνισης αναφέρθηκαν για το ιώδιο. Για τα βαρέα μέταλλα, τα μεγαλύτερα μέσα επίπεδα ήταν για το αρσενικό, ιδίως το ολικό αρσενικό, αλλά και σε λίγα δείγματα για το ανόργανο αρσενικό και το κάδμιο. Οι μέσες συγκεντρώσεις υδραργύρου στα φύκια ήταν οι χαμηλότερες. Τα υψηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν για τα καφέ φύκια, ακολουθούμενα από τα κόκκινα και πράσινα φύκια.

Πιο αναλυτικά με βάση τα έτη δειγματοληψίας 2011–2021, υπήρχαν διαθέσιμα 2.093 αναλυτικά δεδομένα για το κάδμιο, 1.988 για το μόλυβδο, 1.934 για το ολικό αρσενικό, 920 για το ανόργανο αρσενικό (iAs), 1.499 για τον συνολικό υδράργυρο και 1.002 για το ιώδιο.

Από την κατανάλωση φυκιών, οι εκτιμήσεις έκθεσης για το κάδμιο σε ενήλικες, είναι εντός του εύρους των προηγούμενων εκτιμήσεων έκθεσης, ενώ για το ανόργανο αρσενικό και τον μόλυβδο οι εκτιμήσεις έκθεσης είναι μικρότερη από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τα φύκια προσδιορίστηκαν επίσης ως σημαντικές πηγές ολικού αρσενικού που αναφέρεται κυρίως, με ορισμένες εξαιρέσεις, στο οργανικό αρσενικό. Όσον αφορά το ιώδιο, από την κατανάλωση φυκιών, μέση πρόσληψη άνω των 20 μg/kg σωματικού βάρους ημερησίως εντοπίστηκε μεταξύ αυτών που καταναλώνουν φύκια Kombu και Laver.

Ο αντίκτυπος μιας μελλοντικής αύξησης της κατανάλωσης φυκιών («κατά κεφαλήν») στη διατροφική έκθεση σε βαρέα μέταλλα και στην πρόσληψη ιωδίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος των φυκιών που καταναλώνονται. Οι εκτιμήσεις έκθεσης των βαρέων μετάλλων και της πρόσληψης ιωδίου στους καταναλωτές των φυκιών ήταν παρόμοιες με αυτές που εκτιμήθηκαν σε ένα σενάριο αντικατάστασης με επιλεγμένα τρόφιμα με βάση τα φύκια σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της τρέχουσας κατανάλωσης φυκιών στη συνολική έκθεση σε διαφορετικά βαρέα μέταλλα και στην πρόσληψη ιωδίου. Παρέχονται συστάσεις για περαιτέρω εργασίες που απαιτούνται σε διαφορετικούς τομείς για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φυκιών και της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα και της πρόσληψης ιωδίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα