Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλατίνη: Σε πλειστηριασμό το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΑλλατίνη: Σε πλειστηριασμό το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη
spot_img

Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος ‘Μύλοι Αλλατίνη’, στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα

Για το κτίριο της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί δύο σχετικοί πλειστηριασμοί. Ο ένας σε βάρος της υπό λύση και εκκαθάριση εταιρείας «Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε», που αφορά το 25% της κυριότητας της έκτασης και έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης 1.508.000 ευρώ. Ο δεύτερος και βασικότερος σε βάρος της Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ, γνωστής τα τελευταία χρόνια ως Nutriart, που έχει οριστεί για τις 16 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης 3.204.500 ευρώ. Δηλαδή η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 4.712.500 ευρώ.

Επισπεύδουσα και στις δύο περιπτώσεις είναι η doValue, με τα ποσά των απαιτήσεων να είναι 2.861.697,47 ευρώ, για την πρώτη περίπτωση και 2.149.654,07 ευρώ για τη δεύτερη.

Οι Μύλοι Αλλατίνη μπορεί να είναι πλέον σήμερα ένας ερειπωμένος και εγκαταλελειμμένος χώρος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό ίσως σύμβολο των περασμένων εποχών, όπου η πόλη γνώριζε σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη.

Είναι, με άλλα λόγια, ένα κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης που λόγω κακοδαιμονιών και γραφειοκρατίας έχει καταλήξει στη σημερινή μορφή του, παρά τα διάφορα σχέδια αξιοποίησης.
Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος ‘Μύλοι Αλλατίνη’, στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί από το 1991 διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής. Το συγκρότημα εδράζεται επί οικοπέδου επιφάνειας 41.305,50τ.μ. κατά τους αρχικούς τίτλους κτήσης, 35.860,60τ.μ. κατά μεταγενέστερο τίτλο κτήσης του 1987 και 27.752,77τ.μ. κατόπιν διαδοχικών μεταβολών στην έκτασή του.

Το οικόπεδο διαθέτει περίφραξη (παραβιασμένη σε ορισμένα σημεία) εν μέρει με τοιχία οπτοπλινθοδομής και εν μέρει με κυματοειδής λαμαρίνες επί μεταλλικού σκελετού. Στο εσωτερικό του οικοπέδου υπάρχει κατά τόπους πυκνή άγρια βλάστηση που καθιστά την είσοδο στο ακίνητο επικίνδυνη.

Στη σημερινή κατάστασή του το ακίνητο αποτελεί πολεοδομικά αρρύθμιστο χώρο και για οποιαδήποτε αξιοποίησή του απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και καθορισμός συντελεστή δόμησης, που θα δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα με βάση την κείμενη νομοθεσία, ως προς τη μορφή αποκατάστασης και το σκοπό της χρήσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες χρήσεις στην γύρω περιοχή, τα ισόγεια των κτιρίων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους καταστημάτων, ενώ οι όροφοι σε διαμερίσματα. Τα υπόγεια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, κλπ) των καταστημάτων. Ο περιβάλλων χώρος μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα με χώρους τραπεζοκαθισμάτων για τα καταστήματα, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου. Το συνολικό κόστος (ανακατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, λοιπά έξοδα) υπολογίζεται στρογγυλοποιημένα σε 16.628.000 ευρώ.

Η ιστορία 168 ετών και η «Πολιτεία Αλλατίνη»


Το συγκρότημα Αλλατίνη μετράει 168 χρόνια ιστορίας, καθώς ο πρώτος αλευρόμυλος χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1854 από τη γαλλική εταιρεία Darblay de Corblay. Το 1883 το συγκρότημα πέρασε στον έλεγχο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνι, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Επί των ημερών τους εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος κυλινδρικός μύλος, ενώ μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1898 χτίζεται νέο συγκρότημα με κυλινδρόμυλο, φούρνους, μηχανουργεία κ.α. καθώς και την εμβληματική καμινάδα των 35 μέτρων. Το 1926 πέρασε από την οικογένεια Αλλατίνι στον εισαγωγέα σιτηρών Κοσμά Πανούτσο που το επέκτεινε, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Το συγκρότημα σταμάτησε να λειτουργεί το 1980 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε, ενώ το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο. Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν κάποιες προσπάθειες αξιοποίησης με πιο σοβαρή αυτή του 2003, με το project «Πολιτεία Αλλατίνη». Σε αυτήν συμμετείχαν η Αλλατίνη Α.Ε. η Θεμελιοδομή Α.Ε, οι Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Ωμέγα Τράπεζα. Το σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στόχευε στην επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων, την ανέγερση κατοικιών, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και χώρων πρασίνου. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το όλο εγχείρημα ναυάγησε λόγω της αδυναμίας ανέγερσης νέων κτισμάτων και των προσφυγών στο ΣτΕ.

Πηγή: New money τους Σταύρου Γριμάνη

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο