Πρόκειται για δύο βαφές, το Tartrazine και το Sunset Yellow FCF/Orange Yellow, που είναι γνωστό ότι «επηρεάζουν δυσμενώς τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά ».
Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας γνωστοποίησε την ανάκληση από την Bake It των μπισκότων με την επωνυμία BABY BISCOTTO MINI MIX που πωλούνται σε συσκευασίες των 24 τεμαχίων επειδή «στην ετικέτα των μπισκότων δεν αναφέρεται η διατύπωση «Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών», που απαιτείται όταν το προϊόν περιέχει τις χρωστικές Ε102 και Ε110 ».
Πρόκειται για δύο βαφές, το Tartrazine και το Sunset Yellow FCF/Orange Yellow, που είναι γνωστό ότι «επηρεάζουν δυσμενώς τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά ».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή στις πιπεριές! Πάνω από τις μισές έχουν επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έδειξαν έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ

Η παρτίδα που ανακαλείται είναι αυτή που φέρει την ένδειξη “ 11NOV24 ” με ημερομηνία λήξης 11/04/2025 και πωλείται σε συσκευασία των 24 τεμαχίων.
Η ανάκληση έγινε λόγω έλλειψης προειδοποίησης σχετικά με τις χρωστικές, αν και η εταιρεία διευκρινίζει στην ιστοσελίδα της ότι « δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά ή χρωστικές!!!! “.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος Ευρωπαϊκός συναγερμός για καπνιστό σολομό με Listeria
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές χωρίς … κοτόπουλο! Το viral βίντεο με το δημοφιλές προϊόν που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι φταίει στη διατροφή της εγκύου και γεννιούνται όλο και περισσότερα παιδιά με ΔΕΠΥ και αυτισμό; – Έρευνα

Το Yellow 5, γνωστό και ως ταρτραζίνη, Ε102, είναι μια χρωστική τροφίμων που προέρχεται από πετρέλαιο που χρησιμοποιείται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Αν και έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ελεγχόμενη χρήση, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία. Επίσης, ο FDA επιβάλλει τη σαφή αναγραφή της χρωστικής στα συστατικά. Η έρευνα υποδηλώνει ότι το κίτρινο 5 μπορεί να συμβάλλει στην υπερκινητικότητα στα παιδιά, στις αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και στη βλάβη του DNA. Έχει επίσης βρεθεί ότι περιέχει καρκινογόνες ενώσεις όπως η βενζιδίνη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλα γνωστά αρώματα με την ουσία που προκαλεί στειρότητα και επιπλέον συστατικά που προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πετάτε τα τσόφλια αυγών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από συμπληρώματα για παιδιά – Επείγουσα ανάκληση
Το Sunset Yellow FCF (E110), γνωστό και ως Orange Yellow S, είναι ένα συνθετικό χρωστικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το Sunset Yellow FCF μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των παιδιών, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Πιθανές επιπτώσεις:
- Υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης – Έρευνες έχουν συνδέσει το E110 με την υπερκινητικότητα και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (ADHD) σε παιδιά.
- Αλλεργικές αντιδράσεις – Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, κνησμό (φαγούρα) ή αλλεργίες, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ασπιρίνη ή έχουν άσθμα.
- Δυσπεψία και γαστρεντερικές ενοχλήσεις – Κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, στομαχικές διαταραχές ή πονοκέφαλο.
- Πιθανή σύνδεση με καρκινογόνα παράγωγα – Το Sunset Yellow μπορεί να περιέχει ίχνη βενζολίου, μιας ουσίας που συνδέεται με καρκινογόνες επιδράσεις σε μεγάλες ποσότητες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα SOS για την πιο αφράτη και νόστιμη ταραμοσαλάτα
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα προϊόντα που περιέχουν Sunset Yellow FCF πρέπει να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα, που αναφέρει ότι “μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών”.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.