Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακάλυψη: Παγκόσμιος μαθηματικός τύπος για το σχήμα του αυγού

ΑρχικήΝέαΑνακάλυψη: Παγκόσμιος μαθηματικός τύπος για το σχήμα του αυγού
spot_img

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν παγκόσμιο μαθηματικό τύπο που μπορεί να περιγράψει το αυγό οποιουδήποτε πουλιού που υπάρχει στη φύση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση όχι μόνο του ίδιου του σχήματος του αυγού, αλλά και του πώς και γιατί εξελίχτηκε, καθιστώντας έτσι δυνατές ευρείες βιολογικές και τεχνολογικές εφαρμογές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Θεραπείας και τη Vita-Market Ltd ανακάλυψαν μια καθολική μαθηματική φόρμουλα που μπορεί να περιγράψει οποιοδήποτε αυγό πουλιών υπάρχει στη φύση, ένα κατόρθωμα που ήταν ανεπιτυχές μέχρι τώρα.

Το σχήμα του αυγού έχει προσελκύσει εδώ και καιρό την προσοχή μαθηματικών, μηχανικών και βιολόγων. Το σχήμα του, χαρακτηρίζεται ως αρκετά μεγάλο για να επωάσει ένα έμβρυο, αρκετά μικρό ώστε να βγαίνει από το σώμα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, να μην κυλάει μόλις βγει, να είναι δομικά υγιές ώστε να αντέχει το βάρος και να είναι η αρχή της ζωής. Το σχήμα του αυγού έχει πάρει τον τίτλο «το τέλειο σχήμα».

Η ανάλυση όλων των σχημάτων αυγών χρησιμοποίησε τέσσερα γεωμετρικά σχήματα: σφαίρα, ελλειψοειδές, ωοειδές και πυροειδές (κωνικό ή σε σχήμα αχλαδιού).

Για να το διορθώσουν, οι ερευνητές εισήγαγαν μια πρόσθετη συνάρτηση στον ωοειδή τύπο, αναπτύσσοντας ένα μαθηματικό μοντέλο που ταιριάζει σε ένα εντελώς νέο γεωμετρικό σχήμα που χαρακτηρίζεται ως το τελευταίο στάδιο στην εξέλιξη της σφαίρας-ελλειψοειδούς, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε γεωμετρία αυγού.

Αυτός ο νέος καθολικός μαθηματικός τύπος για το σχήμα του αυγού βασίζεται σε τέσσερις παραμέτρους: μήκος αυγού, μέγιστο πλάτος, μετατόπιση του κάθετου άξονα και διάμετρο στο ένα τέταρτο του μήκους του αυγού.

Αυτή η πολυπόθητη καθολική φόρμουλα είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όχι μόνο του ίδιου του σχήματος του αυγού, αλλά και του πώς και γιατί εξελίχτηκε, καθιστώντας έτσι δυνατές εκτεταμένες βιολογικές και τεχνολογικές εφαρμογές.

Οι μαθηματικές περιγραφές όλων των βασικών σχημάτων αυγών έχουν ήδη βρει εφαρμογές στην έρευνα τροφίμων, τη μηχανολογία, τη γεωργία, τις βιοεπιστήμες, την αρχιτεκτονική και την αεροναυπηγική. Για παράδειγμα, αυτός ο τύπος μπορεί να εφαρμοστεί στη μηχανική κατασκευή αγγείων λεπτού τοιχώματος σχήματος αυγού, τα οποία θα πρέπει να είναι ισχυρότερα από τα τυπικά σφαιρικά.

Αυτή η νέα φόρμουλα είναι μια σημαντική ανακάλυψη με πολλαπλές εφαρμογές όπως:

  • Αρμόδια επιστημονική περιγραφή βιολογικού αντικειμένου. Τώρα που ένα αυγό μπορεί να περιγραφεί μέσω μαθηματικού τύπου, η εργασία σε τομείς της βιολογικής συστηματικής, η βελτιστοποίηση των τεχνολογικών παραμέτρων, η επώαση των αυγών και η επιλογή των πουλερικών θα απλοποιηθούν σημαντικά.
  • Ακριβής και απλός προσδιορισμός των φυσικών χαρακτηριστικών ενός βιολογικού αντικειμένου. Οι εξωτερικές ιδιότητες ενός αυγού είναι ζωτικής σημασίας για ερευνητές και μηχανικούς που αναπτύσσουν τεχνολογίες για την επώαση, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διαλογή των αυγών.
  • Μελλοντική μηχανική εμπνευσμένη από τη βιολογία. Το αυγό είναι ένα φυσικό βιολογικό σύστημα που μελετάται για το σχεδιασμό μηχανικών συστημάτων και τεχνολογιών αιχμής. Η γεωμετρική φιγούρα σε σχήμα αυγού υιοθετείται στην αρχιτεκτονική, όπως η οροφή του Δημαρχείου του Λονδίνου και το Gherkin, και η κατασκευή καθώς μπορεί να αντέξει τα μέγιστα φορτία με ελάχιστη κατανάλωση υλικών, στα οποία αυτή η φόρμουλα μπορεί πλέον να εφαρμοστεί εύκολα.

Ο Ντάρεν Γκρίφιν, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και το PI για την έρευνα, δήλωσε: «Οι βιολογικές εξελικτικές διαδικασίες όπως ο σχηματισμός ωαρίων πρέπει να διερευνηθούν για μαθηματική περιγραφή ως βάση για έρευνα στην εξελικτική βιολογία, όπως αποδεικνύεται με αυτόν τον τύπο. Η φόρμουλα μπορεί να εφαρμοστεί σε θεμελιώδεις κλάδους, ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων και πουλερικών, και θα χρησιμεύσει ως ώθηση για περαιτέρω έρευνες εμπνευσμένες από το αυγό ως ερευνητικό αντικείμενο».

Ο Δρ Michael Romanov, Επισκέπτης Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, δήλωσε: “Αυτή η μαθηματική εξίσωση υπογραμμίζει την κατανόηση και την εκτίμησή μας για μια συγκεκριμένη φιλοσοφική αρμονία μεταξύ μαθηματικών και βιολογίας, και μέσα από αυτά να ανακαλύψουμε έναν τρόπο για περαιτέρω κατανόηση του σύμπαντός μας».

Ο Δρ Valeriy Narushin, πρώην επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, δήλωσε: “Ανυπομονούμε να δούμε την εφαρμογή αυτής της φόρμουλας σε βιομηχανίες, από την τέχνη στην τεχνολογία, την αρχιτεκτονική στη γεωργία. Αυτή η ανακάλυψη αποκαλύπτει γιατί είναι απαραίτητη μια τέτοια συλλογική έρευνα από διαφορετικούς κλάδους .”

Η εργασία “Egg and math: introducing a universal formula for egg shape” δημοσιεύεται στο Annals of the New York Academy of Sciences (Valeriy G. Narushin, Research Institute for Environment Treatment and Vita-Market Ltd, Ουκρανία· Dr Michael N. Romanov , Πανεπιστήμιο του Κεντ· καθηγητής Darren K. Griffin, Πανεπιστήμιο του Κεντ).

Πηγή: Sience Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα