Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση μαχαιριών στην Ιταλία λόγω τοξικότητας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση μαχαιριών στην Ιταλία λόγω τοξικότητας
spot_img

Μόλυνση καταναλωτών από χρώμιο μέσω μαχαιριών.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανάκληση από τον χειριστή μιας παρτίδας επιτραπέζιων μαχαιριών μάρκας Gnali με κόκκινες λαβές. Ο λόγος που αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης είναι ότι τα μαχαίρια φέρουν μη συμμορφούμενα επίπεδα χρωμίου το οποίο μεταναστεύει από το μαχαίρι στο τρόφιμο. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη παρτίδα ενός προϊόντος που είναι πολύ διαδεδομένο σε σπίτια σε όλη την Ιταλία.  Τα μαχαίρια πωλούνται σε σετ έξι τεμαχίων με τον αριθμό παρτίδας 23/CTR0303 Επειδή μαχαίρια αυτής της μάρκας πωλούνται και στην Ελλάδα θα πρέπει να ελέγξετε την παρτίδα που έχετε αγοράσει.

Η Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας συνιστά στους καταναλωτές να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και νατα επιστρέψουν στα καταστήματα από όπου τα αγόρασαν.

Σύμφωνα με το National Institudes of Health δεν έχουν συνδεθεί ανεπιθύμητες ενέργειες με υψηλές προσλήψεις χρωμίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα, επομένως δεν έχει καθιερωθεί ανώτατο όριο UL για το χρώμιο. Ωστόσο, μπορεί να απαιτείται προσοχή επειδή τα δεδομένα είναι περιορισμένα και  οι υψηλές προσλήψεις χρωμίου θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Επίσης  τα άτομα με νεφρική και ηπατική νόσο μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ανεπιθύμητες ενέργειες από την υψηλή πρόσληψη χρωμίου. Σύμφωνα με μεμονωμένες αναφορές περιπτώσεων, τα συμπληρώματα χρωμίου μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους, αναιμία, θρομβοπενία, ηπατική δυσλειτουργία, νεφρική ανεπάρκεια, ραβδομυόλυση, δερματίτιδα και υπογλυκαιμία. Στην περίπτωση του χρωμίου που χρησιμοποιείται σε υλικά που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με προϊόντα διατροφής, έχει υπολογιστεί ένα όριο: 0,01 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό. Βρίσκεται συχνά στα πλαστικά, όπως ακριβώς και η κόκκινη λαβή των μαχαιριών που αποσύρθηκαν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο