Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aνακλήθηκε το Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Impossible για την αίμη -“Aνελέητος” ο πόλεμος μεταξύ των εταιρειών φυτικού κρέατος

ΑρχικήΝέαAνακλήθηκε το Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Impossible για την αίμη -"Aνελέητος" ο πόλεμος μεταξύ των εταιρειών φυτικού κρέατος
spot_img

Μετά από ένσταση της Motif FoodWorks ανακλήθηκε το Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Impossible Foods, σχετικά με τη χρήση της αίμης στο plant based meat.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το εναλλακτικό κρέας με βάση τα φυτά, έχουν γίνει «μήλον της έριδος» μεταξύ της Impossible Foods και της Motif FoodWorks. Στο επίκεντρο της διαμάχης των δύο εταιρειών βρίσκεται η αίμη η οποία δίνει στα προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης, μια πιο γνήσια «κρεατώδη» γεύση και βελτιώνει το κόκκινο χρώμα.

Η  Impossible Foods που αναπτύσσει φυτικά υποκατάστατα για προϊόντα κρέατος έχει συγκεντρώσει συνολικά 1,5 δις δολάρια σε 12 γύρους χρηματοδότησης με πολλούς επώνυμους και εταιρείες να επενδύουν στις καινοτομίες της. Η Motif FoodWorks, επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για τη δημιουργία συστατικών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τα συμβατικά.

Το τελευταίο επεισόδιο του «πολέμου» μεταξύ των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με μηνύσεις, κατηγορίες και καταγγελίες, είναι η ανάκληση από το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της ΕΕ για την διαδικασία βελτίωσης γεύσης και οσμής στο φυτικό κρέας. Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η Motif, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Impossible Foods που αφορούσε τα προφίλ γεύσης και αρώματος φυτικών τροφίμων, ανακλήθηκε από την ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου.  Την ένσταση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υπέβαλε η Motif με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία και να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, η Motif FoodWorks ανακοίνωσε την κατάθεση τεσσάρων πρόσθετων αιτήσεων ακύρωσης για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ που κατέχει η Impossible Foods. Αυτές οι προκλήσεις έχουν κοινές ομοιότητες με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Συμφωνούμε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ότι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Impossible είναι προφανές και το θεωρούμε ως νίκη για τη βιομηχανία – και ως ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Motif, Michael Leonard, σε γραπτή δήλωση. «Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να αμφισβητούμε και άλλες πατέντες της Impossible στις ΗΠΑ που περιορίζουν επίσης την καινοτομία που βασίζεται σε φυτά και τις επιλογές των καταναλωτών».

Η Impossible, θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι η απόφαση θα ανατραπεί. «Η εμπιστοσύνη μας στο χαρτοφυλάκιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μας υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι στις Η.Π.Α., έχουμε επικρατήσει έναντι της Motif σε όλες τις προσπάθειές τους να απορρίψουν, να καθυστερήσουν και να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των ευρεσιτεχνιών μας από τις ΗΠΑ», ανέφερε το email της Impossible Foods. «Μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει σε όλες τους τις προσπάθειες, γεγονός που ενισχύει τη δύναμη μας και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μας».

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνουν εναλλακτικά προϊόντα κρέατος που περιέχουν πρωτεΐνη αίμης, σάκχαρα και ενώσεις θείου, τα οποία ο Motif υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από μία μόνο εταιρεία, επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και από άλλες εταιρείες για να αναπτύξουν γεύση και οσμή στις εναλλακτικές λύσεις κρέατος .

Νωρίτερα φέτος, η Impossible μήνυσε την Motif, ισχυριζόμενη ότι είχε παραβιάσει ένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σχετικά με τη χρήση αίμης. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο