Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάλυση οσμών 2.0: Τεχνική για την απομόνωση πτητικών ενώσεων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑνάλυση οσμών 2.0: Τεχνική για την απομόνωση πτητικών ενώσεων τροφίμων
spot_img

Μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Leibniz για τη Βιολογία Συστημάτων Τροφίμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LSB) κατάφερε να αυτοματοποιήσει μια καθιερωμένη μέθοδο για την ήπια απομόνωση των πτητικών συστατικών τροφίμων.

Όπως δείχνει τώρα η τρέχουσα συγκριτική μελέτη της ομάδας, η αυτοματοποιημένη εξάτμιση γεύσης με τη βοήθεια διαλυτών (aSAFE) προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της χειροκίνητης διαδικασίας, αφού επιτυγχάνει υψηλότερες αποδόσεις κατά μέσο όρο και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από μη πτητικές ουσίες.

Η βελτιστοποιημένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάλυση οσμών. Οι οσμές συμβάλλουν σημαντικά στο οργανοληπτικό προφίλ των τροφίμων και έχουν σημαντική επίδραση στην απόλαυση του φαγητού. Η γνώση των βασικών οσμών που διαμορφώνουν το άρωμα ενός τροφίμου παρουσιάζει επομένως ενδιαφέρον τόσο για τον αναλυτικό ποιοτικό έλεγχο όσο και για τη στοχευμένη ανάπτυξη προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων.

Απομόνωση πτητικών ενώσεων από τα τρόφιμα

Ωστόσο, η απομόνωση πτητικών ενώσεων από τα τρόφιμα δεν είναι ασήμαντη. Πολλές καθιερωμένες μέθοδοι οδηγούν σε σφάλματα και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλες για έρευνα οσμών. Η χειροκίνητη τεχνική SAFE που αναπτύχθηκε το 1999 κατέστησε δυνατή για πρώτη φορά την εύκολη απομόνωση ακόμη και θερμικά ασταθών οσμών από τρόφιμα. «Αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τη χρήση περαιτέρω αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό των βασικών οσμών», λέει στο Eurekalert ο Philipp Schlumpberger, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος για το διδακτορικό του στο LSB.

Σήμερα, το εγχειρίδιο SAFE έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια τυπική διαδικασία στην έρευνα αρωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα είδε την ανάγκη για βελτιστοποίηση στην ευκολία χρήσης, στις αποδόσεις που επιτεύχθηκαν και στη μείωση του κινδύνου μεταφοράς μη πτητικού υλικού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επόμενα αναλυτικά βήματα.

Η βαλβίδα είναι κρίσιμη

«Όπως ανακαλύψαμε, τα προβλήματα σχετίζονται κυρίως με τη χειροκίνητη λειτουργία της βαλβίδας στη χοάνη πτώσης. Ως εκ τούτου, το αντικαταστήσαμε με μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πνευματική βαλβίδα. Για να αυτοματοποιήσουμε πλήρως τη συσκευή SAFE, την επεκτείναμε προαιρετικά με ένα αυτόματο σύστημα αναπλήρωσης υγρού αζώτου, καθώς και με ένα σύστημα ανίχνευσης και τερματισμού λειτουργίας τελικών σημείων», εξηγεί ο Martin Steinhaus, επικεφαλής τμήματος και ομάδας εργασίας στο LSB.

Όπως δείχνει τώρα η μελέτη της ομάδας, η εγκατάσταση της αυτόματης βαλβίδας αύξησε τις αποδόσεις, ιδιαίτερα για τα εκχυλίσματα τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπίδια και για οσμές με συγκριτικά υψηλά σημεία βρασμού. Επιπλέον, τα σφάλματα χειριστή, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση των απομονωθέντων στελεχών με μη πτητικές ουσίες στη χειροκίνητη έκδοση, εξαλείφονται με το αυτοματοποιημένο SAFE.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα