ΑρχικήΝέαΆνοδος τιμών: πρόσκληση στα super market να απορροφήσουν τις αυξήσεις

Άνοδος τιμών: πρόσκληση στα super market να απορροφήσουν τις αυξήσεις

cibum team

Συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ θα έχει εντός της ημέρας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης για το θέμα των ανατιμήσεων.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν μια ευκαιρία να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους και να έχουν περισσότερη πελατεία. Διευκρίνισε δε ότι δεν ζητά να προκαλέσουν ζημιά στις επιχειρήσεις τους από την απορρόφηση των αυξήσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανεργία, χρεοκοπίες και καταστροφή.

- Advertisement -

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως στη σημερινή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των super market θα τους καλέσει να απορροφήσουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό» καθώς παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές «σχεδόν στα πάντα». Ειδικότερα, ανέφερε ότι χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300 ευρώ. «Επίσης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ». Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε την εκτίμηση ότι η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα κρατήσει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, επικαλούμενος στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

- Advertisement -

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε, θα λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει. «Κανένας δεν πρέπει να διανοηθεί ότι πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία της αυξήσεως των διεθνών τιμών και του αναμενομένου πληθωρισμού για να πάει να βγάλει ‘’καπέλο” παραπάνω χρήμα. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανένας», διεμήνυσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του χρόνου ισχύει νόμος για να μην αυξηθεί το περιθώριο κέρδους περισσότερο από όσο ήταν την περίοδο πριν τον κορωνοϊό. «’Αρα και τα θεσμικά εργαλεία έχουμε, και ελέγχους κάνουμε, και πρόστιμα βάζουμε», σημείωσε. τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.