Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων – Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.
Αφού απολαύσατε ένα υπέροχο γεύμα, τι θα γινόταν αν σας έλεγαν ότι στις γαρίδες που μόλις φάγατε τους έκαναν ένεση με ένα άγνωστο τζελ για να φαίνονται πιο παχουλές και να ζυγίζουν περισσότερο; Ή το ακριβό κρασί που ήπιες ήταν αραιωμένο με χυμό φρούτων; Για πολλούς από εμάς, αυτό φαίνεται απίστευτο, αλλά συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μας είναι πλέον μεγαλύτερες, πιο περίπλοκες και ταχύτερες από ποτέ, με ορισμένα τυφλά σημεία που δεν μπορούν να ρυθμιστούν. Αυτή η παραβίαση εμπιστοσύνης – γνωστή ως απάτη τροφίμων – συμβαίνει όταν οι παραγωγοί ή οι διανομείς τροφίμων εξαπατούν σκόπιμα τους καταναλωτές, τα καταστήματα και τα εστιατόρια σχετικά με την ποιότητα και το περιεχόμενο των τροφίμων που αγοράζουν. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν σπατάλες χρημάτων σε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, ή πιο ανησυχητικό, τρώνε τρόφιμα νοθευμένα με τοξικά συστατικά ή αδήλωτα αλλεργιογόνα.
Τροφική απάτη μπορεί να συμβεί στα ίδια τα ωμά τρόφιμα, σε ένα συστατικό, στο τελικό προϊόν ή στη συσκευασία του τροφίμου, μερικές φορές με θανατηφόρα αποτελέσματα. Υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για τους καταναλωτές για την αποφυγή της απάτης στα τρόφιμα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης καλύτερους τρόπους πρόληψης και ανίχνευσης.
Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Λόγω των σύγχρονων τεχνικών που εμπλέκονται τώρα – όπως η ένεση τζελ – η απάτη με τα τρόφιμα μπορεί να φαίνεται σαν ένα σύγχρονο πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ παλιά.
Στην αρχαία Ρώμη και την Αθήνα, υπήρχαν νόμοι σχετικά με τη νοθεία κρασιών με γεύσεις και χρώματα, υποδηλώνοντας ότι η απάτη στα τρόφιμα ξεκίνησε σχεδόν μόλις οι άνθρωποι πέρασαν από τη γεωργία επιβίωσης στην πώληση προϊόντων διατροφής.
Σήμερα, το ζήτημα είναι πιο διαδεδομένο και κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια, συνήθως όταν οι πελάτες πληρώνουν μια ακριβή τιμή για ένα δόλιο προϊόν. Η Agrifutures Australia εκτίμησε ότι το κόστος της παγκόσμιας απάτης στα τρόφιμα είναι 40 έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ετησίως.
Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλές απάτες δεν αναφέρονται ή δεν εντοπίζονται, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η πραγματική φύση της απάτης στα τρόφιμα, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτές τις τεχνικές.
ΤΑ ΕΠΤΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
- Νοθεία – Εμφανίζεται όταν ένα συστατικό του τελικού προϊόντος αραιώνεται ή αντικαθίσταται με ουσίες που δεν είναι για τρόφιμα ή ακόμη και τοξικές. Το 2008 στην Κίνα, η μελαμίνη προστέθηκε στο γαλακτοκομικό γάλα για να αυξήσει τεχνητά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Υπολογίζεται ότι 300.000 μωρά αρρώστησαν από τα μολυσμένα προϊόντα, και έξι θάνατοι λόγω βλάβης στα νεφρά.
Οι κοινές πρακτικές νοθείας περιλαμβάνουν την προσθήκη νερού στο γάλα ή την αραίωση κρασιού και χυμών φρούτων υψηλής ποιότητας με χυμούς χαμηλότερης ποιότητας , αυξάνοντας έτσι τα κέρδη. Η προσθήκη ουσιών όπως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στο μέλι για την παραγωγή «ψεύτικου μέλιου» είναι επίσης γνωστή ως «ξέπλυμα μελιού» που μειώνει το κόστος του πραγματικού μελιού, επηρεάζοντας τα προς το ζην των μελισσοκόμων και εξαπατώντας τους καταναλωτές.
- Παραποίηση και εσφαλμένη επισήμανση – Περιλαμβάνει την αλλαγή της ημερομηνίας λήξης όπως η σκόπιμη παράταση της ημερομηνίας χρήσης ή λήξης . Αυτή η πρακτική εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και έχει συμπεριλάβει ένα περιστατικό στην Κίνα το 2015 όπου κατεψυγμένο κρέας 40 ετών εισήχθη λαθραία στη χώρα. Η εσφαλμένη επισήμανση περιλαμβάνει τη δόλια περιγραφή μιας μεθόδου παραγωγής ή μιας προέλευσης, όπως η δόλια εμπορία προϊόντων ως βιολογικών ή ελεύθερης βοσκής.
Το περιστατικό παραβίασης φράουλας το 2018 στην Αυστραλία, όπου διαπιστώθηκε ότι μπήκαν φράουλες με βελόνες ραπτικής, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβίασης.
- Υπέρβαση – Όπου ένα προϊόν κατασκευάζεται βάσει συμφωνιών παραγωγής ή λόγω εσκεμμένης υπο-αναφοράς παραγωγής. Προβλήματα προκύπτουν όταν ένα δόλιο προϊόν πωλείται εκτός ελεγχόμενων αλυσίδων εφοδιασμού.
- Κλοπή – Όταν ένα νόμιμο προϊόν κλαπεί και εισέρχεται στην αγορά ως νόμιμο. Πρόσφατες αναφορές από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αποστολές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 600 τοις εκατό μεταξύ 2022 και 2023. Τα κλεμμένα προϊόντα συχνά πωλούνται μαζί ή συνδυάζονται με νόμιμα προϊόντα.
- Εκτροπή – Αναφέρεται στην πώληση ή διανομή νόμιμων προϊόντων εκτός των προβλεπόμενων αγορών. Για παράδειγμα, στην Υεμένη, διαπιστώθηκε ότι η δωρεά επισιτιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών που προοριζόταν για άπορους πουλήθηκε σε λαϊκές αγορές .
- Απομιμήσεις – Εμφανίζεται όταν αναπαράγονται πλήρως πτυχές του δόλιου προϊόντος και της συσκευασίας, συχνά τα πιο δημοφιλή προϊόντα. Το μέλι είναι ένα από τα πιο «ψεύτικα» τρόφιμα στον κόσμο , με λανθασμένη σήμανση της χώρας προέλευσης ή/και νοθεία με σιρόπι ζάχαρης.
- Προσομοίωση – Παρόμοια με τα πλαστά, αλλά εδώ τα παράνομα προϊόντα με χαμηλότερη ποιότητα ή ασφάλεια έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν, αλλά όχι να αντιγράφουν ακριβώς τα νόμιμα προϊόντα.
ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η τροφική απάτη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε είδος τροφίμων και ποτών, αλλά είναι πιο συχνή σε προϊόντα υψηλής αξίας ή υψηλής ποιότητας.
Ο κρόκος μπορεί να νοθευθεί χρησιμοποιώντας φθηνές συνθετικές χρωστικές και ακόμη και φυσικούς νοθευτές. Η εσφαλμένη επισήμανση, η παρουσίαση του κρόκου κατώτερης ποιότητας ως ανώτερης ποιότητας και η εσφαλμένη περιγραφή της γεωγραφικής προέλευσής του είναι επίσης κοινές πρακτικές απάτης.
Η αντικατάσταση φθηνότερων κινέζικων τρούφων που μοιάζουν πολύ με ακριβές μαύρες γαλλικές τρούφες αποτελεί πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.
Τα θαλασσινά είναι το πιο πολύτιμο και εμπορεύσιμο φαγητό. Οι νοθευμένες γαρίδες με ένεση με διάφορες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων υλικών που μοιάζουν με ζελέ είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Κίνα.
Οι γαρίδες απάτης έχουν συνήθως παρόμοια χρωματική εμφάνιση και ακόμη και φρέσκια εμφάνιση, αλλά το βάρος τους αυξάνεται για να αποκτήσουν υψηλότερα κέρδη. Αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να είναι μη-διατροφικά και να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η απάτη με χαβιάρι είναι επίσης κοινή σε όλο τον κόσμο.
Ένα δημοφιλές προϊόν φιλέτο ψητού ψαριού που πωλείται στην Κίνα βρέθηκε να έχει ποσοστό λανθασμένης επισήμανσης 75 τοις εκατό όταν αντικαταστάθηκε με άλλα είδη (συχνά εκτός της αναμενόμενης οικογένειας ψαριών) συμπεριλαμβανομένων δυνητικά τοξικών ειδών ψαριών. Αυτή η μελέτη βασίστηκε σε μια μέθοδο barcoding DNA, η οποία προσδιορίζει ένα είδος με τμήματα DNA από ένα συγκεκριμένο γονίδιο ή γονίδια.
Η ίδια τεχνολογία έδειξε υψηλότερα ποσοστά λανθασμένης επισήμανσης και υποκατάστασης ειδών ψαριών σε σούσι και σασίμι σε σούπερ μάρκετ, λιανική, ακόμη και σε εστιατόρια στη Λίμα του Περού.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης κοινά σε παγκόσμια περιστατικά απάτης τροφίμων, με θέματα μόλυνσης και απάτης να συμβαίνουν κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια μελέτη από βρετανούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι τα τυροκομικά προϊόντα έχουν τον υψηλότερο αριθμό ειδοποιήσεων ασφάλειας και νοθείας .
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο, αλλά η νοθεία γάλακτος με επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως η ουρία ή το μολυσμένο νερό είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα.
Τα προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε δόλιες πρακτικές, καθώς αυτοί οι ωφέλιμοι προβιοτικοί μικροοργανισμοί είναι αόρατοι στους καταναλωτές.
Τα προϊόντα με βάση το κρέας ενδέχεται να αντικαταστήσουν άλλα είδη, όπως το σκάνδαλο στην Ευρώπη του 2013, όπου οι δοκιμές DNA αποκάλυψαν κρέας αλόγου στο ένα τρίτο των δειγμάτων μοσχαρίσιων μπιφτέκι και χοιρινό κρέας στο 85%.
Προϊόντα με υψηλότερες τιμές όπως τα αλκοολούχα ποτά, τα έλαια, τα λίπη, οι ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά είναι επίσης, πολύ ευάλωτα στην απάτη στα τρόφιμα. Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών πωλήσεων προϊόντων παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για παραπλανητικές και ανέντιμες πρακτικές που περιλαμβάνουν απάτες τροφίμων.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;
Επειδή όλοι πρέπει να τρώνε, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί πλήρως η απάτη στα τρόφιμα είναι να έχουμε ειλικρινείς τροφικές αλυσίδες. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το περιμένουμε συνέχεια. Επομένως, η αγορά τοπικά από έναν αξιόπιστο πωλητή θα ήταν ο καλύτερος τρόπος, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για απάτη τροφίμων.
Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ελέγξτε για τυχόν απάτες σε τρόφιμα και ποτά, όπως παραποίηση συσκευασίας και αλλαγές στις ημερομηνίες χρήσης. Τα προϊόντα υψηλής αξίας που πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή της αγοράς μπορεί επίσης να είναι ύποπτα.
Οι τεχνικές που διατίθενται επί του παρόντος για την ανίχνευση ορισμένων τύπων απάτης στα τρόφιμα περιλαμβάνουν τη γραμμική κωδικοποίηση DNA του κρέατος και των ψαριών, αλλά αυτές δεν είναι πάντα διαθέσιμες, καθώς είναι ακριβές, χρονοβόρες και απαιτούν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Η εφαρμογή αυστηρών ελέγχων και η επιθεώρηση των πρώτων υλών, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα για την παρακολούθηση των συστημάτων χειρισμού, επεξεργασίας και διανομής τροφίμων συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της απάτης στα τρόφιμα.
Ωστόσο, αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από την επιβολή αυστηρών κανονισμών και καλών πρακτικών παρασκευής από τις ρυθμιστικές αρχές τροφίμων – στοχεύοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων προτού φτάσουν στον καταναλωτή.
Με αυστηρότερους κανονισμούς και με την εκπαίδευση των καταναλωτών και εκείνων σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, μπορούμε να προστατευτούμε καλύτερα από την απάτη και να έχουμε την αυτοπεποίθηση να απολαμβάνουμε το φαγητό μας.
Πηγή: Από τον αναπληρωτή καθηγητή Senaka Ranadheera, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης