Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιθεωρήσεις: Πρόταση για εστίαση των ελέγχων σε εταιρείες τροφίμων με χαμηλή κερδοφορία

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕπιθεωρήσεις: Πρόταση για εστίαση των ελέγχων σε εταιρείες τροφίμων με χαμηλή κερδοφορία
spot_img

Μελέτη συνδέει τις μη συμμορφώσεις με την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων τροφίμων.

Ενώ πολλοί υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων (FBO) συμμορφώνονται με τη νομοθεσία ή διορθώνουν τις μη συμμορφώσεις όταν τους ζητηθεί, ορισμένοι παραβιάζουν επανειλημμένα τη νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτή η πρακτική θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, μπορεί να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό. 

Πολλά στοιχεία μπορούν να συμβάλουν στην αποτυχία συμμόρφωσης και αυτά ποικίλλουν μεταξύ των FBO. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει τρεις σύνθετους παράγοντες συμπεριφοράς που εξηγούν τη μη συμμόρφωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων: έλλειψη εμπιστοσύνης στη νομοθεσία και τους επιθεωρητές για την ασφάλεια των τροφίμων, έλλειψη κινήτρων για την αντιμετώπιση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων και έλλειψη γνώσης και κατανόησης.

Ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται πως είναι βασική αιτία μη συμμορφώσεων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Control, ανέλυσε τις αιτίες μη συμμορφώσεων σε συνάρτηση με την οικονομική ευρωστία μίας επιχείρησης τροφίμων. Η έρευνα έγινε σε 612 εγκαταστάσεις τροφίμων (κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων) στη Φινλανδία  από το 2016 έως το 2020 και βασίστηκε στην υπόθεση, ότι μια αδύναμη οικονομική κατάσταση θα αύξανε τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης μη συμμόρφωσης.  Οι ερευνητές συνδύασαν και αξιολόγησαν τις τελικές εκθέσεις επιθεώρησης ελέγχου τροφίμων, με τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών.

Το πρώτο εύρημα της μελέτης είναι πως  σχεδόν το ένα τέταρτο των εγκαταστάσεων κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, παραβιάζει επανειλημμένα τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων στη Φινλανδία.  Επανειλημμένες μη συμμορφώσεις παρατηρήθηκαν συχνότερα στον τομέα του κρέατος και των ψαριών παρά στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το σημαντικότερο εύρημα της μελέτης όμως, είναι η συσχέτιση μεταξύ των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων από τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και της αδύναμης οικονομικής κατάστασης των FBO.

Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αδύναμης οικονομικής κατάστασης της μονάδας παραγωγής τροφίμων και των προβλημάτων συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων φάνηκε για το λειτουργικό περιθώριο (που περιγράφει την κερδοφορία).  Επιπλέον και η χαμηλή ρευστότητα, συνδέθηκε με χαμηλούς βαθμούς στις εκθέσεις επιθεώρησης.

Επιπλέον, οι κακοί βαθμοί στην υποενότητα «Πληροφορίες που παρέχονται για τα τρόφιμα» συνδέθηκαν σημαντικά με εξασθενημένη οικονομική κατάσταση. Αυτή η υποενότητα περιλαμβάνει την επισήμανση των τροφίμων. Έτσι, οι ελλείψεις σε αυτήν την υποενότητα μπορεί να θέτουν τους καταναλωτές σε σημαντικό κίνδυνο να εκτεθούν ακούσια σε αλλεργιογόνα ή πρόσθετα τροφίμων, εάν, για παράδειγμα, τα αλλεργιογόνα ή τα πρόσθετα δεν επισημαίνονται σωστά.  Είναι ενδιαφέρον δε, ότι η συσχέτιση μεταξύ της οικονομικής κατάστασης του FBO και των βαθμών επιθεώρησης στην υποενότητα «Συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού» δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η μελέτη προτείνει τη χρήση οικονομικών δεικτών από τους επιθεωρητές ελέγχου τροφίμων, καθώς οι οικονομικοί δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων που κινδυνεύουν να παραβιάσουν επανειλημμένα τη νομοθεσία. Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της απάτης στα τρόφιμα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να προδιαθέσουν τις επιχειρήσεις να εμπλακούν σε δόλιες ενέργειες.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Katri Kiviniemi, Mikko Kosola, Annukka Vainio, Jarkko K. Niemi, Janne Lundén,

Association between the financial situation of food production establishments and food control inspection grades in Finland, Food Control, Volume 160, 2024, 110370, ISSN 0956-7135,https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110370. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713524000872) .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα