Πουλούσε κράνμπερι που δεν ήταν κράνμπερι…
Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών της Τσεχίας διεξάγουν συνεχείς ελέγχους σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας Lidl και εντοπίζουν από απλές παρατυπίες μέχρι και επικίνδυνα τρόφιμα. Η σημερινή ανακοίνωση αφορά σε παραποίηση τροφίμου από κατάστημα Lidl στο Mukařov.
Πιο συγκεκριμένα μετά από επίσημο έλεγχο της Κρατικής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων, η εργαστηριακή ανάλυση έδειξε ότι τα κράνμπερι δεν ήταν κράνμπερι που είναι πιο ακριβά, αλλά μεγαλόκαρπο κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon) που ονομάζονται επίσης large cranberry, American cranberry and bearberry, που είναι πολύ πιο φθηνά. Τα προϊόντα είναι προέλευσης Πολωνίας.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσουν τα lingonberries (Vaccinium vitis-idaea) και τα cranberries. Αν και μοιάζουν πολύ δεν είναι τα ίδια. Τα Lingonberries (Vaccinium vitis-idaea ) ταξινομούνται ως «υπερφρούτα» με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μεταξύ των μούρων και ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων που προάγουν την υγεία. Όπως και άλλα πολύτιμα προϊόντα διατροφής, τα premium φρούτα είναι δυνητικά στόχος συνεχούς νοθείας.
Τα cranberries και τα lingonberries μοιράζονται ομοιότητες στο κόκκινο χρώμα τους καθώς και στη στυφή γεύση, που επηρεάζονται και τα δύο από την αφθονία των φαινολικών ενώσεων. Εκτός από αυτές τις ομοιότητες, μοιράζονται στενά συνδεδεμένα γονιδιώματα. Ωστόσο, τα άγρια μούρα περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα φαινολικών ενώσεων και έχουν μεγαλύτερη αξία στην παγκόσμια αγορά από τα καλλιεργούμενα κράνμπερι και ως εκ τούτου μπορούν ενδεχομένως να αντικατασταθούν από τα κράνμπερι σε προϊόντα. Έχουν αναφερθεί εσφαλμένα και δόλια προϊόντα lingonberry με μερική ή ολική αντικατάσταση με αμερικανικά κράνμπερι. Η απάτη στα τρόφιμα συχνά διαπράττεται με σκόπιμη πρόθεση να αποκομιστεί οικονομικό όφελος και να παραπλανηθούν οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση της υγείας τους. Ακόμη και αν η απάτη δεν προκαλεί άμεσους κινδύνους για την υγεία, μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη των πελατών στους προμηθευτές τροφίμων και θα πρέπει να μπορεί να εντοπιστεί.
Σύμφωνα με μελέτη έχουν σημειωθεί κρούσματα απάτης σε προϊόντα με βάση το lingonberries, μερική ή και ολική αντικατάσταση από μικρότερης αξίας cranberries ( Vaccinium macrocarpon ). Πρόσφατα μάλιστα έχει περιγραφεί η αντικατάσταση των cranberries, lingonberries, bilberries και blueberries σε συμπληρώματα διατροφής. Με βάση την ανάλυση των χαρακτηριστικών ανθοκυανινών, συνήχθη το συμπέρασμα ότι πάνω από το 30% των συμπληρωμάτων (14 από τα 45 που δοκιμάστηκαν) φαινόταν να μην περιέχουν τα φρούτα που αναφέρονται στη λίστα συστατικών.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αρχές της Τσεχίας εντόπισαν επικίνδυνα λουκάνικα που περιείχαν σκληρά σωματίδια μεγέθους άμμου ή μικρών βότσαλων, σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρλετ Lidl. «Τα τρόφιμα δεν θεωρούνται ασφαλή εάν είναι μολυσμένα με ξένες ή άλλες ουσίες» ανέφερε η Αρχή. Πριν από περίπου ένα μήνα εντόπισαν σημάδια αλλοίωσης σε Μείγμα κρεάτων για σούπα που πωλείτο από τα Lidl, ενώ στα τέλη Γενάρη βρήκαν μούχλα σε ορισμένες συσκευασίες του τυριού Pilos Eidam προέλευσης Γερμανίας και σε λουκάνικα που όμως τονίστηκε στην ανακοίνωση «μύριζαν σάπιο».