Συλλογή δειγμάτων και ανάλυση εισαγόμενου μελιού για νοθεία με οικονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ.
O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πραγματοποίησε μια εκστρατεία το 2022-2023 για τη συλλογή και τη δοκιμή εισαγόμενου μελιού. Η νοθεία με οικονομικά κίνητρα είναι η υποκατάσταση, ή η προσθήκη μιας ουσίας σε ένα προϊόν με σκοπό την αύξηση της φαινομενικής αξίας του προϊόντος ή τη μείωση του κόστους παραγωγής του, για οικονομικό όφελος. Η νόθευση με οικονομικά κίνητρα συμβαίνει όταν τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «μέλι» περιέχουν μη δηλωμένες γλυκαντικές ουσίες που είναι λιγότερο ακριβές από το μέλι, όπως σιρόπια που προέρχονται από ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, ρύζι ή ζαχαρότευτλα.
Παλαιότερη έρευνα του Οργανισμού το 2021 είχε δείξει ότι από τα 144 δείγματα εισαγωγής που συλλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν, τα 14 (10%) διαπιστώθηκε ότι ήταν παραβατικά λόγω νοθείας.
Μεταξύ Ιουλίου 2022 και Ιουλίου 2023 ο οργανισμός συνέλεξε και εξέτασε με ανάλυση σταθερής αναλογίας ισοτόπων άνθρακα (SCIRA), 107 δείγματα εισαγόμενου μελιού από 25 χώρες, για να προσδιορίσει εάν περιείχαν ορισμένα μη δηλωμένα πρόσθετα γλυκαντικά. Κάθε δείγμα αποτελείται από τρία υποδείγματα, με κάθε υποδείγμα να περιέχει τουλάχιστον 240 χιλιοστόλιτρα ή 8 ουγκιές μέλι (περίπου ένα φλιτζάνι). Το προσωπικό του FDA συνέλεξε δείγματα είτε χύμα είτε συσκευασίες λιανικής με την ένδειξη «μέλι».
Από τα 107 δείγματα εισαγωγής που συλλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν, ο FDA διαπίστωσε ότι 3 δείγματα εισαγωγής (3%) ήταν παραβατικά. Το νοθευμένο μέλι ήταν από Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό και Υεμένη.
Όλα τα παραβατικά δείγματα είχαν ως αποτέλεσμα την άρνηση εισόδου για τη συγκεκριμένη αποστολή στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάθεσης δείχνουν ότι το μέλι εξακολουθεί να είναι ένα εμπόρευμα επιρρεπές σε νοθεία με οικονομικά κίνητρα, κατέληξε ο FDA.