Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απώλεια βάρους με Botox: Κίνδυνος αλλαντίασης – 67 θύματα – Προειδοποίηση από το ECDC

ΑρχικήΝέαΑπώλεια βάρους με Botox: Κίνδυνος αλλαντίασης - 67 θύματα - Προειδοποίηση από το ECDC
spot_img

Συναγερμός από το ECDC – Λουκέτο σε δύο νοσοκομεία στην Τουρκία – 67 περιστατικά αλλαντίασης μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίοι

Η ενδογαστρική ένεση αλλαντοτοξίνης Α (BTA) (γαστρικό Botox) είναι μια πιθανή θεραπεία για τη μείωση του βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς. Ενώ το Botox συνδέεται κυρίως με τη μείωση των ρυτίδων, χρησιμοποιείται επίσης ως θεραπεία απώλειας βάρους. Οι ενέσεις γαστρικού botox στο τοίχωμα του στομάχου χαλαρώνουν τους μύες και καταστέλλουν την όρεξη.

Αν και παλαιότερη μελέτη έδειξε πως η ενδογαστρική ένεση BTX-A για τη θεραπεία της παχυσαρκίας δεν φαίνεται να μειώνει το σωματικό βάρος, μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ενδογαστρική ένεση BTA είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, ωστόσο, «δεδομένου του μικρού μεγέθους δείγματος της μελέτης και της περιορισμένης ισχύος, θα πρέπει να δίνεται προσοχή». Η ανάπτυξη αλλαντίασης ως αποτέλεσμα ενέσεων Botox είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί όταν χορηγείται στους ασθενείς «υπερβολική δόση», σύμφωνα με το ECDC.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από νοσοκομειακά ιδρύματα στην Τουρκία όπου σπεύδουν όχι μόνο Τούρκοι αλλά και υπέρβαροι/παχύσαρκοι από άλλες χώρες. Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί τους Ευρωπαίους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία για τέτοιες μεθόδους απώλειας βάρους, δημοσίευσε έκθεση για 67 περιστατικά αλλαντίασης, που σημειώθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 σε ασθενείς που προσπάθησαν να χάσουν βάρος με αυτή τη μέθοδο (53 Τούρκοι, 12 Γερμανοί, ένας Ελβετός και ένας Αυστριακός). Μεταξύ 63 περιπτώσεων σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, 60 περιπτώσεις συνδέονται με ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη ενώ τρεις περιπτώσεις συνδέονται με ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Τα συμπτώματα κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά και αρκετά περιστατικά έχουν νοσηλευτεί. Μεταξύ των νοσηλευόμενων, ένας αριθμός αναφέρεται ότι έχει εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έλαβε θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης.

Το ECDC ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ να αποφεύγουν τις ενδογαστρικές θεραπείες με BoNT για την παχυσαρκία στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν αυτό το συμβάν αντιπροσωπεύει ένα θεραπευτικό ή διαδικαστικό ζήτημα στα εμπλεκόμενα νοσοκομεία ή εάν υπάρχει πρόβλημα με το χορηγούμενο προϊόν.

Έρευνες που διεξήχθησαν από τις τουρκικές αρχές αποκάλυψαν ότι στις θεραπείες χορηγούνταν προϊόντα BoNT με άδεια χρήσης αλλά ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με ενδογαστρική ένεση. Κατά συνέπεια, έχουν ανασταλεί οι δραστηριότητες και των δύο νοσοκομείων και έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον των εμπλεκομένων.

Αξίζει να αναφερθεί πως τουλάχιστον 22 Βρετανοί υπήκοοι έχουν πεθάνει στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από επισκέψεις ιατρικού τουρισμού ενώ και Ιρλανδοί έχουν πεθάνει τον περασμένο χρόνο από επιπλοκές ιατρικής περίθαλψης στην Τουρκία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή νευροπαραλυτική ασθένεια που προκαλείται από BoNTs που παράγονται κυρίως από το βακτήριο Clostridium botulinum . Η ασθένεια εμφανίζεται φυσικά με τέσσερις διαφορετικές μορφές:

  • τροφιμογενής αλλαντίαση, που προκαλείται από την κατανάλωση τροφής που περιέχει BoNTs
  • εντερική αλλαντίαση, όταν τα σπόρια αλλαντίασης βλασταίνουν μέσα στο έντερο ενηλίκων
  • εντός του εντέρου μωρών ηλικίας κάτω του ενός έτους (βρεφική αλλαντίαση)
  • αλλαντίαση τραύματος, όταν μια πληγή μολύνεται από σπόρια αλλαντίασης.

Υπάρχουν δύο άλλες μορφές αλλαντίασης που δεν εμφανίζονται φυσικά: η εισπνεόμενη αλλαντίαση και η ιατρογενής αλλαντίαση, από τις οποίες η τελευταία μπορεί να εμφανιστεί ως ανεπιθύμητο συμβάν μετά τη χορήγηση BoNTs για θεραπευτικούς ή αισθητικούς λόγους.

Αν και θεωρείται σπάνιο, άτομα που λαμβάνουν ενέσεις BoNT για κοσμητικούς σκοπούς (για παράδειγμα, για γραμμές ρυτίδων προσώπου) ή θεραπευτικές θεραπείες (για παράδειγμα, διαχείριση μυϊκής σπαστικότητας), μπορεί να αναπτύξουν αλλαντίαση εάν τους χορηγηθεί υπερβολική δόση των BoNT.

Τα συμπτώματα της ιατρογενούς αλλαντίασης περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Οι τοξικότητες μετά την αισθητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, πτώση βλεφάρων, δυσκολία στην κατάποση και ξηροστομία, ενώ οι τοξικότητες μετά από θεραπευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, υποδηλώνοντας χορήγηση υπερβολικής δόσης.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν θεραπεία εντατικής θεραπείας καθώς και χορήγηση αντιτοξίνης αλλαντίασης. Ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες θεραπείες, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως εβδομάδες έως μήνες. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που ποσοτικοποιούν τη θνησιμότητα σε περιπτώσεις αλλαντίασης που προκαλούνται από ιατρικές παρεμβάσεις. Για την τροφιμογενή αλλαντίαση, το 5-10% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα