Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

138 θύματα σαλμονέλας από steak ταρτάρ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων138 θύματα σαλμονέλας από steak ταρτάρ
spot_img

Το εργοστάσιο παραγωγής στη Σλοβενία χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει συχνότερους ελέγχους και επίσημες δειγματοληψίες.

Προϊόν steak ταρτάρ που διανεμήθηκε σε όλη τη χώρα είναι τελικά η αιτία για επιδημία σαλμονέλωσης στη Σλοβενία, με 138 θύματα τον περασμένο Νοέμβριο. Ο όρος ταρτάρ υποδηλώνει οποιαδήποτε παρασκευή περιέχει ωμό και ψιλοκομμένο κρέας ή ψάρι.

Σύμφωνα με την  Διοίκηση Ασφαλών Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Προστασίας Φυτών της Σλοβενίας (UVHVVR) και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) έρευνες και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα προϊόντος ταρτάρ που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα, επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι η κοινή πηγή των μολύνσεων του Νοεμβρίου ήταν το προϊόν Fingušt, Mesnine Styria. Μολύνσεις σημειώθηκαν σε οκτώ από τις εννέα περιφέρειες της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με την UVHVVR συνολικά 138 μολύνσεις από σαλμονέλα αναφέρθηκαν μεταξύ 12 και 26 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ των οποίων 70 γυναίκες και 68 άνδρες.

Ο κατασκευαστής του προϊόντος  Fingušt Mesnine Štajerske κατατάσσεται πλέον στην ομάδα εγκαταστάσεων με υψηλότερο κίνδυνο ενώ η ποινική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όπως αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων: «Στις 22 Νοεμβρίου, ο κατασκευαστής έλαβε τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγματοληψίας  που έδειξαν ότι τρεις παρτίδες ταρτάρ από αυτόν τον κατασκευαστή περιείχαν Salmonella enteritidis». Τα προϊόντα ανακλήθηκαν άμεσα.

Οι σλοβενικές αρχές ενημέρωσαν επίσης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για το ξέσπασμα, αλλά καμία άλλη χώρα δεν ανέφερε σχετικές λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα