Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τα μπαχαρικά ωφέλιμα για το μικροβίωμα του εντέρου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι τα μπαχαρικά ωφέλιμα για το μικροβίωμα του εντέρου;
spot_img

Επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης μπαχαρικών στο μικροβίωμα των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο Journal of Nutrition προσπάθησε να κατανοήσει την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης μπαχαρικών στο μικροβίωμα των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Αυτά τα μπαχαρικά περιελάμβαναν κανέλα, τζίντζερ, κύμινο και κουρκουμά. Και οι 48 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν παχυσαρκία και τουλάχιστον έναν άλλο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως αυξημένη γλυκόζη.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε η ίδια δίαιτα για τέσσερις εβδομάδες, αλλά τρεις διαφορετικές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών: η μία ομάδα λάμβανε 0,5 γραμμάρια την ημέρα, η μία λάμβανε 3,3 γραμμάρια την ημέρα και η τελευταία ομάδα λάμβανε 6,6 γραμμάρια την ημέρα.

Η Kristina Peterson , επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Texas Tech University και μία από τις ερευνήτριες της μελέτης, λέει στην Inverse ότι αυτή και οι συνάδελφοί της ήθελαν να βασιστούν σε προηγούμενη έρευνα που εξετάζει τα μπαχαρικά και το μικροβίωμα αλλά τα μπαχαρικά που καταναλώνονται ως μέρος των γευμάτων και των σνακ κι όχι ως συμπλήρωμα.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι  τα αποτελέσματα ήταν δοσοεξαρτώμενα: η ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση στην πρόσληψη μπαχαρικών είδε τις μεγαλύτερες αλλαγές από την αρχική τιμή μετά τις τέσσερις εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση του τι κάνουν αυτοί οι οργανισμοί, τη λειτουργικότητά τους και πώς αυτό συμβάλλει στην υγεία ή την ασθένεια» δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια ,αποτιμώντας όλα τα στοιχεία της έρευνας,

  Στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλες μελέτες που αξιολόγησαν  τον τρόπο με τον οποίο τα μπαχαρικά μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Endocrinology and Metabolism διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη – η ένωση που κάνει καυτερές τις πιπεριές τσίλι – μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για άτομα με συγκεκριμένα προφίλ μικροβιώματος. Από την άλλη πλευρά, μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foods διαπίστωσε ότι όταν οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια 40 mg καψαϊκίνης, τα ποντίκια δεν παρουσίασαν αρνητικές επιπτώσεις, αλλά σε υψηλότερες δόσεις, τα ποντίκια παρουσίασαν φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα και τραυματισμό του γαστρεντερικού σωλήνα.

Περαιτέρω έρευνα οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι «οι υποκείμενοι μηχανισμοί μπορεί να σχετίζονται με τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου» αλλά όπως επισημαίνει και πάλι η Peterson  “είναι πρόωρο να προτείνουμε ότι πρέπει να καταναλώνονται βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εντέρου”.

Φυσικά, υπάρχουν  οφέλη από την κατανάλωση βοτάνων και μπαχαρικών αλλά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το μικροβίωμα του εντέρου.

«Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρωματίσετε υγιεινά τρόφιμα όπως τα λαχανικά για να αυξήσετε τη γεύση και την απόλαυση του φαγητού. Γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά είναι καλά για την υγεία. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν έμμεσα στη βελτίωση της διατροφής και στη συνέχεια της υγείας» σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια, ενώ ο Joe Schwarcz , διευθυντής γραφείου επικοινωνίας και κοινωνίας στο πανεπιστήμιο Mc dτ Gill το θέτει πιο έξυπνα: «Δεν υπάρχει λόγος να μην προσθέτετε μπαχαρικά στο φαγητό σας. Μπορεί να προσθέσει λίγο μπαχαρικό στη ζωή σας. Απλώς μην περιμένετε ότι θα σας κάνει να ζήσετε περισσότερο».

Πηγή : inverse.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα