Πόσο ασφαλές είναι το σούσι;
Το δημοφιλές εστιατόριο Sushi Nine στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να κλείσει μετά από την μαζική τροφική δηλητηρίαση 140 θαμώνων. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στις 30 Νοεμβρίου και τα υπόλοιπα ακολούθησαν μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Τα θύματα ανέφεραν ναυτία, έμετο και διάρροια και μερικοί πήγαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι θαμώνες ανέφεραν ότι παρουσίασαν συμπτώματα που συσχετίζονται παρόμοια με εκείνα του Norovirus. Ένα θύμα, ο Austin Freels, που είχε πάει στο εστιατόριο με την οικογένειά του λίγες ημέρες πριν από τον γάμο του, είπε στο WRAL ότι ενώ βρισκόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου , οι γιατροί του είπαν ότι η τροφική του δηλητηρίαση ήταν «… μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις…είχαν δει…” Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2023, έχουν υποβληθεί περίπου 140 αναφορές τροφικής δηλητηρίασης από καταναλωτές στο Sushi Nine.
Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σούσι μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του καταναλωτή και το μικρόβιο. Οι πιο κοινές ενδείξεις είναι υψηλός πυρετός, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, συχνοί εμετοί, διάρροια και αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από 30 λεπτά έως μέρες για να αναπτυχθούν και η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μολυσματική ασθένεια που έχετε προσβληθεί.
Πόσο ασφαλές είναι το σούσι;
Το σούσι έχει γίνει πλέον δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα πρόσφατα ανακηρύχθηκε το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο premium κύριο μεσημεριανό γεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την Βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco, αντικαθιστώντας το σάντουιτς με καπνιστό σολομό το οποίο μέχρι σήμερα κατείχε τα πρωτεία ως το αγαπημένο μεσημεριανό γεύμα της Βρετανίας.
Ωστόσο επειδή η προετοιμασία του δεν απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονεί, κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, τα ωμά ψάρια ή τα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν βακτήρια, παρασιτικά σκουλήκια, τοξίνες και ιούς που προκαλούν ασθένειες, όπως σαλμονέλα, λιστερίωση και ανισακίαση.
Τύποι μολυσματικών ασθενειών που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση σούσι
Μια μόλυνση που μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση σούσι είναι η ανισακίαση , γνωστή και ως νόσος του σκουληκιού της ρέγγας. Είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από την βρώση σκουληκιών anisakis σε ωμά ή κακοψημένα ψάρια ή θαλασσινά. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία και έντονο κοιλιακό άλγος, μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής.
Η λιστερίωση είναι, επίσης πολύ πιθανόν να προκληθεί από σούσι. Αυτή η μόλυνση προκαλείται από τα βακτήρια λιστέρια που βρίσκονται στα ωμά θαλασσινά, στα καπνιστά ψάρια και άλλους τύπους ωμών τροφών όπως τα λαχανικά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μόλυνση προκαλεί ήπιες ασθένειες με πυρετό και συμπτώματα διάρροιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα εάν μολύνει το νευρικό σύστημα, σε πιο ευπαθείς ομάδες.
Η σαλμονέλα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σούσι και τα καπνιστά θαλασσινά αποτελούν υψηλότερο κίνδυνο, επειδή περιέχει ωμά ψάρια και φύκια. Τα συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πυρετό, μπορεί να εμφανιστούν εντός έξι ωρών ή έως και έξι ημερών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντός επτά ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες για άλλους.
Ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου επιστήμης και τεχνολογίας ΝTNU διερεύνησαν διάφορες ποικιλίες βακτηρίων Aeromonas σε προϊόντα θαλασσινών που δεν υφίστανται εκτεταμένη επεξεργασία και υποστήριξαν πως χωρίς θερμική επεξεργασία ή χρήση άλλων αντιβακτηριακών μεθόδων, ο κίνδυνος να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα τα βακτήρια αυξάνεται απότομα. Με άλλα λόγια, η επεξεργασία του σούσι, του σασίμι και των ψαριών κρύου καπνίσματος είναι αναποτελεσματική στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. «Τα βακτήρια στο σούσι, το σασίμι και τα προϊόντα ψαριού κρύου καπνίσματος μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για άτομα που τρώνε συχνά τέτοια τρόφιμα, ειδικά άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά και ηλικιωμένοι», είχε πει η Hyejeong Lee επιστήμονας τροφίμων στο ΝTNU.
Πώς να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με το σούσι
Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους να κολλήσετε μια ασθένεια που σχετίζεται με το σούσι, είναι καλύτερο να αποφύγετε να φτιάχνετε σπιτικό σούσι, εκτός αν είστε καλά εκπαιδευμένοι σε αυτό και γνωρίζετε τους κανονισμούς για την παρασκευή και της συντήρησή του. Πρέπει, επίσης, το σούσι να καταναλώνεται άμεσα. Σε περίπτωση, όμως, που θελήσετε να το φάτε πιο μετά, διατηρήστε το στο ψυγείο ως και 24 ώρες, όχι περισσότερο.