Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

15 κρούσματα ηπατίτιδας στην Ουγγαρία από τα φρούτα που εισάγονται και στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων15 κρούσματα ηπατίτιδας στην Ουγγαρία από τα φρούτα που εισάγονται και στην Ελλάδα
spot_img

Τα θύματα κατανάλωσαν το επικίνδυνο προϊόν σε εστιατόριο

Στις 19 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή πύλη RASFF ενημέρωσε 21 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος για επικίνδυνο μείγμα φρούτων που εξάγεται σε αυτές τις χώρες και στο οποίο εντοπίστηκε ηπατίτιδα Α. Λίγες ημέρες αργότερα (26 Αυγούστου) ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση στους Έλληνες καταναλωτές για τον κίνδυνο που διατρέχουν εάν καταναλώσουν το προϊόν  «ARDO ARDOOIE NV» το οποίο μάλιστα πωλείται από μεγάλα σουπερμάρκετ. Τα φρούτα έχουν ανακληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Το θέμα όμως όμως παίρνει νέα διάσταση, καθώς δεν σταμάτησε στον εντοπισμό του ιού στο μείγμα φρούτων. 15 άνθρωποι στην Ουγγαρία αρρώστησαν με ηπατίτιδα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από γεύμα σε εστιατόριο. Μετά από ελέγχους των αρχών στο εν λόγω εστιατόριο, εντοπίστηκαν σακουλάκια των 2,5 κιλών με το μείγμα των φρούτων, τα οποία αναλύθηκαν σε Ουγγρικό εργαστήριο και εντοπίστηκε ο ιός.

Η  βέλγικη εταιρεία «ARDO ARDOOIE NV» παράγει το μείγμα φρούτων μέσω ενός υπεργολάβου στην Πολωνία, ενώ τα προϊόντα διακινούνται κυρίως στον κλάδο της εστίασης.

«Λυπούμαστε που αυτό το περιστατικό συνέβη παρά όλες τις προφυλάξεις και τη φροντίδα που λαμβάνουμε για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την επεξεργασία των προϊόντων μας με ασφαλή και ποιοτικό τρόπο», δήλωσε η εταιρεία και δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το ήπαρ. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται 15-50 ημέρες για να αναπτυχθούν μετά την αρχική μόλυνση και τυπικά διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μερικές φορές περισσότερο. Ο ιός μεταδίδεται όταν κάποιος καταπιεί τον ιό, μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή με μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή του ήπατος, πυρετό, χαμηλή όρεξη, ναυτία, έμετο, διάρροια, μυϊκούς πόνους και κιτρίνισμα στο ασπράδι των ματιών και του δέρματος (ίκτερος).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα