Τα συμπτώματα του σκορβούτου συνήθως ξεκινούν με κόπωση, αδυναμία και ευερεθιστότητα
Η ασθένεια που επηρέαζε μόνο τους ναυτικούς του 18ου αιώνα φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει στον Καναδά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι γιατροί εντόπισαν στο βόρειο Σασκάτσουαν, 27 νέες περιπτώσεις σκορβούτου που προκαλείται από παρατεταμένη και σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C . Οι ειδικοί λένε ότι οι επιβεβαιωμένες διαγνώσεις υπογραμμίζουν ένα ευρύτερο ζήτημα με τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια σε αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.
Τι είναι το σκορβούτο και ποια τα συμπτώματα
Το σκορβούτο είναι μια ασθένεια που προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης C στη διατροφή σας. Η βιταμίνη C, η οποία ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας των συνδετικών ιστών όπως το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά.
Χωρίς αρκετή βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να επιδιορθώνει αποτελεσματικά το κολλαγόνο, οδηγώντας σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.
- Δείτε επίσης: Ποια είναι τα πιο υγιεινά πατατάκια;
Τα συμπτώματα του σκορβούτου συνήθως ξεκινούν με κόπωση, αδυναμία και ευερεθιστότητα.
Καθώς η ανεπάρκεια επιδεινώνεται, εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πρησμένα και αιμορραγικά ούλα, πόνος στις αρθρώσεις, μώλωπες, ξηρό δέρμα και κακή επούλωση τραυμάτων.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, το σκορβούτο μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και εσωτερική αιμορραγία, ενώ μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
«Η βιταμίνη C προέρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές τροφής, αλλά όταν δεν λαμβάνονται αυτές οι πηγές τροφής, το σώμα δεν μπορεί να κάνει αυτό που χρειάζεται», δήλωσε ο Δρ Τζεφ Ίρβιν, γιατρός ερευνητής της Northern Medical Services στο Λα. Ronge, Sask.
Ο Irvine ανασκόπησε τις τελευταίες 51 αιματολογικές εξετάσεις βιταμίνης C που έγιναν σε ασθενείς στο La Ronge τα τελευταία 14 χρόνια. Πενήντα από τις δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των μέσων του 2023 και της άνοιξης του 2024, με 27 από αυτά τα αποτελέσματα να δείχνουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C. Αυτά τα αποτελέσματα αίματος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης έδειξαν ότι οι 27 ασθενείς ήταν θετικοί στο σκορβούτο, είπε ο Irvine. Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονταν από 20 έως 80 ετών. Σχεδόν οκτώ στους 10 ήταν αυτόχθονες.
«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το εύρος του προβλήματος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Δρ. Nnamdi Ndubuka, ένας ιατρικός υπεύθυνος υγείας της Northern Inter-Tribal Health Authority.
Από πού παίρνουμε βιταμίνη C
Η κύρια πηγή βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια και το μπρόκολο. Οι ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι ενήλικες άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 90 mg βιταμίνης C κάθε μέρα ενώ οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 70 mg την ημέρα.
Πώς αντιμετωπίζεται το σκορβούτο;
Το σκορβούτο συνήθως αντιμετωπίζεται με την επανεισαγωγή πηγών βιταμίνης C στη διατροφή ενός ατόμου.
Είναι καλό να ενθαρρύνετε κάποιον να τρώει φρέσκα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες και μπρόκολο, ή να τον προτρέψετε να πάρει συμπλήρωμα βιταμίνης C.
Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθεί σε κάποιον βιταμίνη C μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης πριν προχωρήσει σε από του στόματος συμπληρώματα.
Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη σωστή πρόσληψη βιταμίνης C, με την πλήρη ανάκαμψη να εμφανίζεται εντός εβδομάδων, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας. Το σκορβούτο μπορεί να προληφθεί πλήρως με μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αρκετή βιταμίνη C.
Όπως συμβαίνει με πολλές παθήσεις υγείας, το παν είναι να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και φρέσκα προϊόντα.
Επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον Καναδά
Mια νέα αναφορά περιστατικού στο Canadian Medical Association Journal, περιγράφει λεπτομερώς πώς μια 65χρονη γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο αφού ως επί το πλείστον ζούσε βάσει μιας διατροφής με κονσέρβες σούπας και ψαριού, χωρίς φρέσκα προϊόντα.
Η επισιτιστική ανασφάλεια σε όλες τις επαρχίες αυξήθηκε στο 22,9 τοις εκατό το 2023, μια αύξηση από 18,4 τοις εκατό το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. Η Νέα Σκωτία, το νησί του Πρίγκηπα Εδουάρδου και το Σασκάτσουαν παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας μεταξύ 28 και 29 τοις εκατό. Οι μαύροι και οι αυτόχθονες πληθυσμοί επλήγησαν περισσότερο.
«Αν πάτε σε βόρειες κοινότητες και αγροτικές κοινότητες, θα δείτε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη», δήλωσε ο Hassan Vatanparast, καθηγητής στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Saskatoon.
Το κόστος μεταφοράς και η διάρκεια ζωής των τροφίμων παίζουν ρόλο στο τι τρόφιμα αποθηκεύονται σε αγροτικά και απομακρυσμένα παντοπωλεία. Είναι ευκολότερο και πιο οικονομικό για τα παντοπωλεία να πουλούν μη ευπαθή τρόφιμα, είπε ο Vatanparast, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες είναι λιγότερο προσβάσιμα.
Μια άλλη πρόκληση είναι το υψηλό κόστος των νωπών προϊόντων σε αυτές τις κοινότητες.