Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

5 φορτία με σουσάμι απέρριψαν οι ελληνικές αρχές στα σύνορα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων5 φορτία με σουσάμι απέρριψαν οι ελληνικές αρχές στα σύνορα
spot_img

Πέντε ενημερώσεις σήμερα από την Ελλάδα στο RASFF για σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας και Σουδάν.

Για νέες απορρίψεις συνόρων ενημέρωσαν σήμερα οι Ελληνικές Αρχές, το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα. Στο ένα φορτίο με σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα και τα άλλα τέσσερα προέλευσης Σουδάν δεν διέθεταν επίσημα πιστοποιητικά εισαγωγής. Όλα τα φορτία δεσμεύτηκαν και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην ελληνική αγορά είτε αυτούσια είτε ως πρώτη ύλη σε ταχίνι ή χαλβά.

Οι απορρίψεις φορτίων με σουσάμι στα σύνορα είναι συνεχείς και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές λόγω της μεγάλης ζήτησης εξαιτίας της νηστείας ενόψει Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 πέντε Ευρωπαϊκές χώρες  ανέφεραν λοιμώξεις από σαλμονέλωση που συνδέθηκαν με την κατανάλωση προϊόντων με βάση το σουσάμι, όπως το ταχίνι και ο χαλβάς. 121 άνθρωποι μολύνθηκαν και σχεδόν οι μισές περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά κάτω των 10 ετών, τα περισσότερα εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα προϊόντα ήταν σφραγισμένα και έτοιμα προς κατανάλωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση σημειώθηκε πριν φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο