Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αφρικανικη πανώλη των χοίρων: Σταθερός ο κίνδυνος για την Ελλάδα παρά τη μείωση των κρουσμάτων στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑφρικανικη πανώλη των χοίρων: Σταθερός ο κίνδυνος για την Ελλάδα παρά τη μείωση των κρουσμάτων στην ΕΕ
spot_img

Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των κρατών-μελών με εστίες τόσο σε οικόσιτους όσο και σε αγριόχοιρους

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) το 2024, με μείωση των συνολικών κρουσμάτων και λιγότερα κράτη-μέλη να πλήττονται, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες με επιβεβαιωμένες εστίες τόσο σε οικόσιτους χοίρους όσο και σε αγριόχοιρους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Από τα 14 κράτη-μέλη που επηρεάστηκαν από την ΑΠΧ το 2024, η Ελλάδα ανήκει στη δεκάδα των χωρών με διπλό μέτωπο αντιμετώπισης της νόσου, γεγονός που καταδεικνύει την αδιάλειπτη παρουσία της νόσου στην ελληνική επικράτεια και την ανάγκη για συστηματική επιτήρηση. Αν και η Σουηδία κατάφερε να απαλλαγεί από την ΑΠΧ τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των πληγέντων χωρών σε 13, η Ελλάδα παρέμεινε στη λίστα.

Συνολικά στην ΕΕ, καταγράφηκε κατά 83% μείωση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των περιστατικών στη Ρουμανία και την Κροατία. Ωστόσο, η επιμονή της ΑΠΧ στον πληθυσμό αγριόχοιρων και η συνεχιζόμενη παρουσία της στην Ελλάδα διατηρούν υψηλό τον επιδημιολογικό κίνδυνο για τους εκτροφείς και την κτηνοτροφική παραγωγή.

Ειδικότερα, στους αγριόχοιρους παρατηρείται σταθερότητα στον αριθμό των κρουσμάτων, με 7.000 έως 8.000 περιστατικά ετησίως, χωρίς σημαντική αποκλιμάκωση. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Λετονία, οι απώλειες σε αγριόχοιρους αυξήθηκαν το 2024, σε αντίθεση με κράτη όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, όπου σημειώθηκε πτώση. Το ποσοστό απωλειών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό των αγριόχοιρων αυξήθηκε στο 0,51% από 0,45% το 2023.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς η νόσος παραμένει ενεργή και στις δύο βασικές «δεξαμενές», οικόσιτα και άγρια ζώα. Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται σχετική πρόοδος, οι ελληνικές αρχές καλούνται να εντείνουν την ενεργητική και παθητική επιτήρηση, την εφαρμογή βιοασφαλών μέτρων στις εκτροφές και τον έλεγχο του πληθυσμού αγριόχοιρων.

Η διατήρηση αυξημένης επαγρύπνησης και η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία είναι κομβικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Η περίπτωση της Σουηδίας δείχνει ότι η απαλλαγή από την ΑΠΧ είναι εφικτή, όμως απαιτεί συντονισμένη στρατηγική, διαρκή παρακολούθηση και αυστηρή εφαρμογή μέτρων ελέγχου.

Πηγή: EFSA

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα