ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑφρικανικη πανώλη των χοίρων: Σταθερός ο κίνδυνος για την Ελλάδα παρά τη...

Αφρικανικη πανώλη των χοίρων: Σταθερός ο κίνδυνος για την Ελλάδα παρά τη μείωση των κρουσμάτων στην ΕΕ

3 λεπτά ανάγνωσης

Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των κρατών-μελών με εστίες τόσο σε οικόσιτους όσο και σε αγριόχοιρους

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) το 2024, με μείωση των συνολικών κρουσμάτων και λιγότερα κράτη-μέλη να πλήττονται, η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις χώρες με επιβεβαιωμένες εστίες τόσο σε οικόσιτους χοίρους όσο και σε αγριόχοιρους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Advertisement -
Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα.

Από τα 14 κράτη-μέλη που επηρεάστηκαν από την ΑΠΧ το 2024, η Ελλάδα ανήκει στη δεκάδα των χωρών με διπλό μέτωπο αντιμετώπισης της νόσου, γεγονός που καταδεικνύει την αδιάλειπτη παρουσία της νόσου στην ελληνική επικράτεια και την ανάγκη για συστηματική επιτήρηση. Αν και η Σουηδία κατάφερε να απαλλαγεί από την ΑΠΧ τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των πληγέντων χωρών σε 13, η Ελλάδα παρέμεινε στη λίστα.

Συνολικά στην ΕΕ, καταγράφηκε κατά 83% μείωση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στη μείωση των περιστατικών στη Ρουμανία και την Κροατία. Ωστόσο, η επιμονή της ΑΠΧ στον πληθυσμό αγριόχοιρων και η συνεχιζόμενη παρουσία της στην Ελλάδα διατηρούν υψηλό τον επιδημιολογικό κίνδυνο για τους εκτροφείς και την κτηνοτροφική παραγωγή.

- Advertisement -

Ειδικότερα, στους αγριόχοιρους παρατηρείται σταθερότητα στον αριθμό των κρουσμάτων, με 7.000 έως 8.000 περιστατικά ετησίως, χωρίς σημαντική αποκλιμάκωση. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Λετονία, οι απώλειες σε αγριόχοιρους αυξήθηκαν το 2024, σε αντίθεση με κράτη όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, όπου σημειώθηκε πτώση. Το ποσοστό απωλειών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό των αγριόχοιρων αυξήθηκε στο 0,51% από 0,45% το 2023.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς η νόσος παραμένει ενεργή και στις δύο βασικές «δεξαμενές», οικόσιτα και άγρια ζώα. Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται σχετική πρόοδος, οι ελληνικές αρχές καλούνται να εντείνουν την ενεργητική και παθητική επιτήρηση, την εφαρμογή βιοασφαλών μέτρων στις εκτροφές και τον έλεγχο του πληθυσμού αγριόχοιρων.

- Advertisement -

Η διατήρηση αυξημένης επαγρύπνησης και η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία είναι κομβικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Η περίπτωση της Σουηδίας δείχνει ότι η απαλλαγή από την ΑΠΧ είναι εφικτή, όμως απαιτεί συντονισμένη στρατηγική, διαρκή παρακολούθηση και αυστηρή εφαρμογή μέτρων ελέγχου.

Πηγή: EFSA

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος