Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγγούρια με E.coli από το Βέλγιο η εστία 30 τροφικών δηλητηριάσεων στη Γαλλία

ΑρχικήPicksNews LineΑγγούρια με E.coli από το Βέλγιο η εστία 30 τροφικών δηλητηριάσεων στη Γαλλία
spot_img

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι νόσησαν στη Γαλλία στα τέλη του 2021 ως μέρος μιας επιδημίας που συνδέθηκε με επιμολυσμένα αγγούρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Περιφερειακός Οργανισμός Υγείας της περιοχής Hauts-de-France ειδοποιήθηκε για ύποπτη τροφιμογενή εστία μεταξύ φοιτητών στην περιοχή της Lille. Δύο παιδιά που νοσηλεύθηκαν, διαγνώστηκαν με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Το HUS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με τη λοίμωξη από E. coli και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Η υπηρεσία ζήτησε υποστήριξη από τη Santé publique France για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 35 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα μισά από τα οποία είχαν αιματηρή διάρροια και πυρετό, ενώ 10 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν. Το FSN αναφέρει πως μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ήταν 29 παιδιά σε τέσσερα σχολεία και πέντε ηλικιωμένοι ενήλικες που έλαβαν γεύματα μέσω τοπικού προγράμματος.Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 8 έτη με εύρος 4 έως 89 ετών και σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες.

Οι σχολικές καφετέριες και η υπηρεσία παράδοσης γευμάτων παρέχονταν όλες από την ίδια δημοτική καντίνα. Μια μελέτη ελέγχου περιπτώσεων στα επηρεαζόμενα σχολεία προσδιόρισε την κατανάλωση σαλάτας αγγουριού ως την πιθανή πηγή ασθένειας. Ο αριθμός των ασθενών πιθανότατα υποτιμάται, καθώς περίπου 1.000 γεύματα σερβίρονται την ημέρα. Επίσης, ελήφθησαν δείγματα από την κουζίνα για ανάλυση.

E. coli και αγγούρια από το Βέλγιο

Το βακτήριο E. coli που παράγουν τοξίνη Shiga (STEC) O157 απομονώθηκε σε δείγματα κοπράνων για οκτώ ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των δύο περιπτώσεων HUS, και σε δείγμα σαλάτας αγγουριού. Η γονιδιωματική ανάλυση των απομονωθέντων στελεχών επιβεβαίωσε ότι όλα τα ανθρώπινα και τα τροφικά στελέχη ανήκαν στο ίδιο σύμπλεγμα, υποδεικνύοντας ότι η πηγή ήταν η ίδια.

Οι έρευνες εντόπισαν μια αποτυχία στη διαδικασία απολύμανσης, καθώς και ατελές ξεφλούδισμα των αγγουριών, παράγοντες που δεν εξάλειψαν την επιφανειακή μόλυνση. Στο πλαίσιο της διαδικασίας απολύμανσης, πριν από την παρασκευή, χρησιμοποιήθηκε ένα διάλυμα χλωρίου που είχε ημερομηνία λήξης το 2018.

Τα εμπλεκόμενα αγγούρια καλλιεργήθηκαν στο Βέλγιο, όπως ενημέρωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Μια επιθεώρηση από Βέλγους αξιωματούχους δεν αποκάλυψε προβλήματα στον χονδρέμπορο και δεν ελήφθησαν δείγματα επειδή δεν υπήρχαν αγγούρια σε απόθεμα από την παρτίδα που συνδέεται με την επιδημία. Η παρτίδα αυτή προερχόταν από δύο διαφορετικούς Βέλγους παραγωγούς. Τα δείγματα από έναν παραγωγό διαφορετικής παρτίδας ήταν αρνητικά για το E. coli, οπότε οι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την πηγή μόλυνσης.

Αν και αγγούρια από την ίδια παρτίδα διανεμήθηκαν επίσης αλλού στην περιοχή Hauts-de-France, δεν κοινοποιήθηκαν άλλες σχετικές μολύνσεις από STEC. Οι εργασίες ιχνηλασιμότητας έδειξαν ότι περίπου 120 εγκαταστάσεις στο Hauts-de-France έλαβαν αγγούρια από την ίδια παρτίδα με τα μολυσμένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αγγούρια είχαν ήδη καταναλωθεί, αλλά δεν είχαν προκληθεί προβλήματα υγείας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα