Πιθανά σενάρια για το πως βρέθηκαν ίχνη γάλακτος μέσα στα κλασικά -μόνο με αλάτι- πατατάκια της Lay’s.
Την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, η Kroeger, μια αμερικανική εταιρεία λιανικής με σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε ειδοποίηση ανάκλησης για τα πατατάκια Lays Classic της εταιρείας PepsiCo, καθώς «Το προϊόν μπορεί να περιέχει γάλα και, εάν καταναλωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα ευαίσθητα στο γάλα».
Όπως εξηγεί ο τροφικός αλλεργιολόγος της Cleveland Clinic Dr. Jaclyn Bjelac, MD, το γάλα αποτελεί «ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά». Επιπλέον, εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια έως 50 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Η ανάρτηση της Kroger ανέφερε ότι οι ανακληθείσες λεπτομέρειες του προϊόντος Lays Classic Potato Chips είναι οι εξής:
- Συσκευασία 13 oz
- Ημερομηνίες λήξης: 11 ΦΕΒ 2025 (αριθμός παρτίδας 6462307xx ) & 11 ΦΕΒ 2025 (αριθμός παρτίδας 6463307xx )
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης, οι πελάτες που αγόρασαν τις συγκεκριμένες συσκευασίες δεν πρέπει να καταναλώσουν το προϊόν ή να το προσφέρουν σε άλλους, και ειδικά σε παιδιά.
Εκπρόσωπος της παρασκευάστριας εταιρείας Frito-Lay, μιλώντας στο διαδικτυακό περιοδικό Healthy by Reader’s Digest, δήλωσε ότι η ανάκληση «επηρεάζει κυρίως όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη», αλλά δεν ήταν σε θέση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το συστατικό του γάλακτος βρέθηκε στα τσιπς, ούτε μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν η ανάκληση είναι σε εθνικό επίπεδο ή περιορίζεται στην Kroger.
Πώς μπορεί να «τρύπωσε» το γάλα στα κλασικά πατατάκια
Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα εντός του προϊόντος, ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Καθένα από αυτά θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια ισχυρή διαδικασία διαχωρισμού αλλεργιογόνων και μεγαλύτερη σαφήνεια στην επισήμανση.
Στην παρασκευή τροφίμων, η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να συμβεί στην διαδικασία παραγωγής των τροφίμων. Μπορεί να συμβεί σε μια κοινόχρηστη εγκατάσταση, μέσω κοινών γραμμών παραγωγής ή να έχει ήδη συμβεί με τα συστατικά που παρέχονται από προμηθευτές.
Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ύπαρξη ειδικών γραμμών παραγωγής στις εγκαταστάσεις τους, αυτό όμως δεν αποτελεί πάντα επιλογή. Οι γραμμές συχνά μοιράζονται μεταξύ μιας ποικιλίας τροφίμων και μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα όπως:
- Το προϊόν μπορεί να μπει σε λάθος συσκευασία.
- Το τελικό προϊόν μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο τρόφιμο που περιέχει το αλλεργιογόνο, μέσω κοινόχρηστου εξοπλισμού ή γραμμών επεξεργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα υπολείμματα του πρώτου προϊόντος που κατασκευάζεται μπορεί να υπάρχουν στο επόμενο.
- Το αλλεργιογόνο μπορεί να βρίσκεται ήδη σε κάποιο συστατικό λόγω μόλυνσης στον πρωτογενή, γεωργικό τομέα.
Η Lay’s ως γνωστό, παρασκευάζει πατατάκια με διάφορες γεύσεις, κάποιες από τις οποίες περιέχουν και δηλώνουν αλλεργιογόνα συστατικά όπως το γάλα ( LAY’S Sour Cream & Onion Flavored Potato Chips, LAY’S Cheddar & Sour Cream Flavored Potato Chips κτλ). Ένα πολύ πιθανό σενάριο, επομένως, είναι εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος, ή λόγω αυξημένων παραγγελιών, η παρασκευή πατάτας με την κλασική γεύση να μεταφέρθηκε και σε γραμμή παραγωγής όπου πριν παρασκευάζονταν τα πατατάκια άλλης γεύσης, όπου υπήρχαν υπολείμματα αλλεργιογόνων συστατικών.