Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση στρειδιών με τον ιδιαίτερα μεταδοτικό νοροϊό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση στρειδιών με τον ιδιαίτερα μεταδοτικό νοροϊό
spot_img

Ο νοροϊός είναι η κύρια αιτία εμέτου και διάρροιας από οξεία γαστρεντερίτιδα.

Μετά από ελέγχους των αρχών της Νέας Ζηλανδίας η εταιρεία Te Matuku Oysters ανακάλεσε παρτίδες του προϊόντος «Premium Export Grade Pacific Oysters» καθώς ενδέχεται να περιέχουν νοροϊό. Τα προϊόντα έχουν ημερομηνίες χρήσης 27 και 29 Αυγούστου 2024. Είναι στρείδια με μισό κέλυφος, 1 ντουζίνα σε διαφανές πλαστικό δίσκο και κρέας στρειδιών 200 γραμμαρίων σε γυάλινο βάζο.

Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας (NZFS) δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για πιθανές σχετιζόμενες ασθένειες και διερευνά το θέμα. Η καλλιέργεια στρειδιών Putaki Bay είναι επί του παρόντος κλειστό.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του NZFS Vincent Arbuckle είπε ότι τα στρείδια δεν πρέπει να τρώγονται ωμά, αλλά να μαγειρεύονται έως ότου η εσωτερική τους θερμοκρασία να φτάσει τους 90 βαθμούς C (194 βαθμούς F) για 90 δευτερόλεπτα για να σκοτώσει τον ιό.

«Ο Νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, επομένως, εάν υπάρχει ένα άρρωστο άτομο στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας, θα πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά όλες τις επιφάνειες, ειδικά στο μπάνιο. Τα άρρωστα άτομα πρέπει να αποφεύγουν να ακουμπούν τρόφιμα. Επιβάλλεται επίσης, ο καθαρισμός των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Το απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ δεν θα καταστρέψει τον ιό από μόνο του».

Τα οστρακοειδή αποτελούν συχνή πηγή μόλυνσης με νοροϊό.

Πώς μεταδίδεται και τι προκαλεί ο νοροϊός

Ο νοροϊός είναι η κύρια αιτία εμέτου και διάρροιας από οξεία γαστρεντερίτιδα. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα αναρρώσουν για λίγες ημέρες, αλλά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τα συμπτώματά του μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Η αφυδάτωση είναι κύρια ανησυχία μετά την μόλυνση. Ειδικά για τα μικρά παιδιά, τους μεγαλύτερους ενήλικες και όσους έχουν άλλα προβλήματα υγείας ή τις έγκυες γυναίκες, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ούρηση, ξηρότητα λαιμού και στόματος και αίσθημα ζάλης κατά την ορθοστασία.

Ο νοροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής. Τα άτομα που είναι άρρωστα με νοροϊό αποβάλλουν τον ιό σε υψηλές ποσότητες στον εμετό και στα κόπρανα τους, επομένως η επαφή με τον ιό είναι ο τρόπος με τον οποίο αρρωσταίνεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μπορεί να το κολλήσετε απλά αγγίζοντας μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το πρόσωπό σας (μάτια, στόμα κλπ). Γι’ αυτό το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

Ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ειδικά σε περιορισμένους χώρους, όπως γηροκομεία, σχολεία και πλοία. Αυτοί οι ιοί είναι δύσκολο να εξαλειφθούν καθώς μπορούν να αντέξουν τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και τα περισσότερα απολυμαντικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο