Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα προστέθηκε σήμερα στη λίστα των χωρών όπου πωλείται το επικίνδυνο μπαχαρικό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα προστέθηκε σήμερα στη λίστα των χωρών όπου πωλείται το επικίνδυνο μπαχαρικό
spot_img

Στο μπαχαρικό ανιχνεύτηκαν αφλατοξίνες, τοξίνες γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους, ιδιαίτερα στο ήπαρ.

Η Ελλάδα έγινε σήμερα η πιο πρόσφατη χώρα που προστίθεται στη λίστα διανομής του επικίνδυνου βιολογικού τσίλι από την Ινδία, το οποίο περιέχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καρκινογόνων αφλατοξινών, σύμφωνα με επίσημη κοινοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Η κοινοποίηση με αριθμό αναφοράς 2025.3047, που εκδόθηκε αρχικά από τη Δανία στις 24 Απριλίου 2025, αφορά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ανιχνεύθηκαν επίπεδα αφλατοξίνης Β1 στα 21,8 μg/kg, υπερβαίνοντας τα επιτρεπόμενα όρια της ΕΕ. Η συνολική συγκέντρωση αφλατοξινών έφτασε τα 25 μg/kg. Το προβληματικό προϊόν, οργανικό τσίλι σε μορφή σκόνης και τριμμένο, προέρχεται από την Ινδία και διακινήθηκε μέσω Γερμανίας, πριν διανεμηθεί σε τουλάχιστον 17 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, στη λίστα διανομής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Πολωνία. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του RASFF, η εταιρεία στη Γερμανία προχώρησε ήδη σε απόσυρση των προϊόντων από τους αποδέκτες και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ενώ στη Δανία έχει ξεκινήσει ανάκληση από τους καταναλωτές.

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων και είναι γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους, ιδιαίτερα στο ήπαρ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την έκθεση σε αφλατοξίνες ως σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά μέσω τροφίμων όπως τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα ασθένειας που να σχετίζονται με την κατανάλωση του συγκεκριμένου τσίλι. Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές στην Ελλάδα καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη χρήση άγνωστης προέλευσης προϊόντων τσίλι, ιδιαίτερα αν αναγράφεται ότι είναι οργανικά και εισαγόμενα από Ινδία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα