Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Cz: Ανάκληση παραδοσιακού γεύματος για παραπλάνηση καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαLidl Cz: Ανάκληση παραδοσιακού γεύματος για παραπλάνηση καταναλωτών
spot_img

Η Τσεχία πρωτοστατεί σε ελέγχους που στοχεύουν όχι μόνο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην προστασία από καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές – 1 στις 3 ανακλήσεις αφορά παραπλανητική σήμανση

Σε μία ακόμη ανάκληση προϊόντος προχώρησαν οι τσεχικές αρχές ασφάλειας τροφίμων, αυτή τη φορά για έναν ουγγρικό γκούλας (στιφάδο ή σούπα με βάση το κρέας με κρεμμύδι, πάπρικα, σκόρδο, και άλλα καρυκεύματα) της αλυσίδας Lidl, που διαπιστώθηκε ότι περιείχε λιγότερο κρέας από αυτό που αναγραφόταν στη συσκευασία – και μάλιστα σε μορφή κιμά αντί για κομμάτια, όπως θα περίμενε κανείς. Το περιστατικό καταγράφηκε στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που διεξάγει η Κρατική Αγροτική και Τροφική Επιθεώρηση της Τσεχίας (SZPI). Η παρατυπία κατηγοριοποιείται ως “παραπλάνηση καταναλωτή”, ένα φαινόμενο που αποτελεί βασικό πυλώνα του ελεγκτικού έργου της χώρας.

Πρόκειται για το προϊόν Maďarský guláš Pikok, συσκευασίας 400g, με αριθμό παρτίδας 241112 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12/11/2027, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Whalley a.s. και διανέμεται από τη Lidl. Η συγκεκριμένη ανάκληση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Τσεχία – μεταξύ άλλων, ανακλήθηκαν προϊόντα όπως μπύρες με λιγότερο αλκοόλ, τυριά με μειωμένο λίπος, βιταμινούχα τρόφιμα με χαμηλότερα ποσοστά από τα αναγραφόμενα και ακόμη και κρασί αραιωμένο με 21% νερό.

Οι τσεχικές αρχές φαίνεται πως έχουν επενδύσει σε ένα καινοτόμο, ολιστικό μοντέλο ελέγχου, το οποίο δεν επικεντρώνεται μόνο σε ζητήματα ασφάλειας (όπως βακτήρια, αλλεργιογόνα ή φυτοφάρμακα), αλλά και στη διασταύρωση της ακρίβειας των πληροφοριών στη συσκευασία. Περίπου μία στις τρεις ανακλήσεις προϊόντων στην Τσεχία αφορά παραπλανητική σήμανση, κάτι που ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν με τέτοια συνέπεια.

Η στρατηγική αυτή αναγνωρίζει ότι η παραπλάνηση του καταναλωτή είναι εξίσου σοβαρή με την υγειονομική επικινδυνότητα, και απαιτεί αυστηρή επιτήρηση και διαφάνεια από τις επιχειρήσεις. Ένα παράδειγμα που θα άξιζε να υιοθετηθεί και από τις ελληνικές αρχές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα