Η ανάκληση κατατάσσεται ως Class I από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γεγονός που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία ή ακόμη και θανάτου
Η σωστή και ευδιάκριτη αναγραφή των αλλεργιογόνων στις ετικέτες των τροφίμων δεν είναι απλώς μια τυπική υποχρέωση για τις εταιρείες — είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, ακόμη και ίχνη ενός μη δηλωμένου αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία. Η πληροφόρηση μέσω της ετικέτας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για τους καταναλωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέξουν με ασφάλεια τα προϊόντα που καταναλώνουν. Γι’ αυτό και η παραβίαση αυτής της υποχρέωσης από τους παραγωγούς συνιστά σοβαρό κίνδυνο, ιδίως για ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες αλλεργίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας
Μεγάλη ανάκληση προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία σε καταναλωτές με αλλεργίες. Η εταιρεία Knockroe Inc., με έδρα την Πενσυλβάνια, ανακάλεσε περισσότερες από 72.000 συσκευασίες των δημοφιλών γιαουρτιών Bonya Yogurt Parfaits λόγω μη δηλωμένης παρουσίας αμυγδάλου, ενός γνωστού και σοβαρού αλλεργιογόνου. Η ανάκληση ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου και κατατάσσεται ως Class I από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γεγονός που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία ή ακόμη και θανάτου για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγγούρια μολυσμένα με επικίνδυνο βακτήριο – Μαζική ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγωγή εκατομμυρίων για εργασιακές παραβιάσεις κατά της εταιρείας με τις τηγανιτές πατάτες που περιείχαν πλαστικά κομμάτια
Τα ανακληθέντα προϊόντα είναι τα γιαούρτια Bonya σε συσκευασία των 8 oz (περίπου 230 γρ.), τοποθετημένα σε πλαστικά κυπελλάκια με ξεχωριστή θήκη για γκρανόλα. Η ετικέτα αναγράφει «Always Refrigerate».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τυριά που ανακαλούνται λόγω λιστέρια και σταφυλόκοκκου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκ στην αγορά προϊόντων χωρίς γλουτένη: Τοξικά βαρέα μέταλλα σε δημοφιλή σνακ – Εργαστηριακή ανάλυση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | General Mills: Έρευνα και μηνύσεις για τα «υγιεινά» δημοφιλή δημητριακά με πετρελαιοχρώματα και μόλυβδο
Ποικιλίες και ποσότητες:
- Bonya Strawberry Yogurt Parfait – 26.802 τεμάχια
- Bonya Blueberry Yogurt Parfait – 24.024 τεμάχια
- Bonya Mango Yogurt Parfait – 12.714 τεμάχια
- Bonya Vanilla Yogurt Parfait – 11.058 τεμάχια
Όλες οι συσκευασίες έχουν κωδικούς παρτίδας από 112 έως 216 και διανεμήθηκαν σε καταστήματα σε Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Μασαχουσέτη και Νιου Τζέρσεϊ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο γιος του Arnold Schwarzenegger ισχυρίζεται ότι έχασε 15 κιλά αφαιρώντας αυτήν την τροφή από το μενού του
Κίνδυνος για αλλεργικούς
Τα αμύγδαλα ανήκουν στα 9 βασικά αλλεργιογόνα που αναγνωρίζει η FDA. Η κατανάλωση των προϊόντων από άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει από ήπιες δερματικές αντιδράσεις (όπως φαγούρα και εξανθήματα) έως σοβαρή αναφυλαξία, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθενών, όμως οι αρχές συνιστούν προσοχή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φράουλες: Ο λάθος τρόπος αποθήκευσης που τις καταστρέφει
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό το μπαχαρικό απαγορεύεται να βάλεις στο φαγητό σου αν παίρνεις αντιπηκτικά και αντικαταθλιπτικά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που τρως παγωτό σύμφωνα με τους ψυχολόγους
Όσοι έχουν αγοράσει κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα και έχουν αλλεργία στα αμύγδαλα δεν πρέπει να το καταναλώσουν. Προτείνεται να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς ή να το απορρίψουν με ασφάλεια.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.