Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάλυση Χημικών κινδύνων: Συμμετοχή του ΕΦΕΤ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “PARC”

ΑρχικήPicksNews LineΑνάλυση Χημικών κινδύνων: Συμμετοχή του ΕΦΕΤ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα "PARC"
spot_img

Ανάπτυξη «νέας γενιάς» αξιολόγησης επικινδυνότητας χημικών κινδύνων συμπεριλαμβάνοντας τόσο τον τομέα της υγείας του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος σε μια προσέγγιση «Ενιαίας Υγείας»

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας PARC για τη βελτίωση της ανάλυσης επικινδυνότητας χημικών κινδύνων, συμμετέχει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έναρξη της ευρωπαϊκής σύμπραξης για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας από χημικούς κινδύνους European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals με το ακρωνύμιο «PARC» ανακοινώθηκε επισήμως στις 11 Μαΐου στο Παρίσι. Η σύμπραξη, προσβλέπει στην ανάπτυξη «νέας γενιάς» αξιολόγησης επικινδυνότητας χημικών κινδύνων συμπεριλαμβάνοντας τόσο τον τομέα της υγείας του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος σε μια προσέγγιση «Ενιαίας Υγείας». Θα συμβάλει στην υποστήριξη της «Στρατηγικής για τη Βιωσιμότητα των Χημικών Προϊόντων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φιλοδοξίας για «μηδενική ρύπανση» η οποία αποτελεί και βασική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

   Το πρόγραμμα PARC συντονίζεται από την Γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία «ANSES», φέρνοντας σε συνεργασία σχεδόν 200 επιστημονικούς εταίρους από 28 χώρες, καθώς και οργανισμούς της ΕΕ.

   Η χρηματοδότηση προέρχεται ισομερώς από το πρόγραμμα «Horizon Europe», το 9ο Πρόγραμμα- Πλαίσιο για την έρευνα και ανάπτυξη της ΕΕ και τους συμμετέχοντες της κοινοπραξίας.

   Το πρόγραμμα PARC φιλοδοξεί να φέρει κοντά μια ευρεία κοινότητα ερευνητών και οργανισμών για να προάγει την έρευνα και την ανταλλαγή γνώσεων και για τη βελτίωση των ικανοτήτων στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας από χημικούς κινδύνους. Τα αποτελέσματα αυτής της κοινοπραξίας, θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν νέες ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές για την μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνα χημικά και την επίπτωσή τους στην υγεία και το περιβάλλον. Ο στόχος είναι να παραχθούν νέα, εύκολα προσβάσιμα και εύχρηστα δεδομένα σε συνδυασμό με νέες μεθόδους και εργαλεία αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα PARC θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εργαλείων που θα προσδιορίζουν νέες, λιγότερο επικίνδυνες ουσίες που συνδυάζονται με βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης.

   Το πρόγραμμα PARC έως σήμερα περιλαμβάνει σχεδόν 200 εταίρους από 28 χώρες, καθώς και 3 ευρωπαϊκές αρχές, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος «EEA» («European Environment Agency»), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων «ECHA» («European Chemicals Agency») και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων «EFSA» («European Food Safety Authority»). Με τη δράση του ευθυγραμμίζει δημόσιους εθνικούς εταίρους απ’ όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβάνοντας ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές αξιολόγησης επικινδυνότητας, πανεπιστήμια και κρατικούς ερευνητικούς φορείς. Χαρακτηριστικά, πέντε Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα υπουργεία των χωρών που συμμετέχουν, συμβάλλουν στη διαχείριση του προγράμματος PARC και θα παρακολουθούν τις δράσεις του.

   Η σύμπραξη θα διαρκέσει για επτά (7) χρόνια και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2029. Το πρόγραμμα PARC έχει έναν προϋπολογισμό που εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ από τον οποίο ο μισός χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο υπόλοιπος από τα κράτη μέλη της. Συντονίστρια της κοινοπραξίας είναι η Γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, Περιβάλλον και Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety – ANSES.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα