Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανεξάρτητη έρευνα αποκαλύπτει την παρουσία Bacillus cereus σε νέα και αχρησιμοποίητα γάντια μίας χρήσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνεξάρτητη έρευνα αποκαλύπτει την παρουσία Bacillus cereus σε νέα και αχρησιμοποίητα γάντια μίας χρήσης
spot_img

Η Eagle Protect στις ΗΠΑ, ο ηγέτης της βιομηχανίας στην έρευνα διασταυρούμενης μόλυνσης που σχετίζεται με γάντι, έχουν βρει τουλάχιστον 10 διαφορετικά εντεροτοξιγενικά στελέχη επιμόλυνσης από Bacillus cereus σε νέα και αχρησιμοποίητα γάντια μίας χρήσης κατά τη διάρκεια των ανεξάρτητων δοκιμών 26 διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

Αυτά τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα επειδή το μικρόβιο Bacillus είναι γνωστό παθογόνο, και έχουν αναφερθεί αρκετές ανακλήσεις τροφίμων εξαιτίας της παρουσίας του, όπως των προϊόντων κρέατος  (pepperoni) πρόσφατα.

Τα ευρήματα της Eagle Protect, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ανάκλησης του προϊόντος, ώθησαν την εταιρεία να εκδώσει επείγουσα προειδοποίηση προς όλη τη βιομηχανία χειρισμού τροφίμων σχετικά με τους κρυφούς κινδύνους όχι μόνο της χημικής αλλά και της σημαντικής μικροβιακής μόλυνσης των γαντιών μίας χρήσης στην υπάρχουσα αλυσίδα εφοδιασμού.

Εκτιμάται ότι ο Bacillus cereus είναι η πέμπτη κύρια αιτία των τροφιμογενών ασθενειών, με πάνω από 60.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Businesswire.

Άλλα παθογόνα που εντοπίστηκαν σε γάντια που μπορεί να αντιπροσωπεύουν σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία για τους χρήστες γαντιών ή τα καταστήματα τροφίμων περιελάμβαναν τα: Listeria monocytogenes, Clostridoides difficile, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae και Bacillus anthracis κοινώς γνωστό ως Άνθρακας.

Ο Steve Ardagh, Διευθύνων Σύμβουλος της Eagle Protect σχολίασε ότι στην περίπτωση των ανακλήσεων τροφίμων, το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η πηγή μόλυνσης.

“Σε ποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων συμβαίνει η μόλυνση; Δεδομένου ότι τα εργοστάσια γαντιών που προμηθεύουν τη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ δεν υπόκεινται σε αυστηρή παρακολούθηση ή έλεγχο του FDA και απαιτούνται λίγοι έλεγχοι σε σχέση με την αξιοπιστία και τη συνέπεια των συστατικών πρώτων υλών, τις διαδικασίες παρασκευής, την καθαριότητα και τη συμμόρφωση με το εργοστάσιο, οι εταιρείες τροφίμων εκθέτουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, κρουσμάτων και ανακλήσεων;” αναρωτιέται.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών της ανάλυσης γαντιών τρίτων μερών από την Eagle Protect εντόπισαν επίσης σημαντικό αριθμό και άλλων παθογόνων ασθενειών που μεταδίδονται σε πολλά νέα και αχρησιμοποίητα γάντια που εξετάστηκαν.

Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν πολυάριθμα στελέχη Bacillus cereus που βρέθηκαν σε γάντια που περιέχουν συνδυασμούς λοιμωδών κυτταροτοξικών και εμετικών τοξινών.

Αυτά και άλλα ευρήματα από την ανάλυση γαντιών της Eagle, που εκτείνεται σε περίοδο τεσσάρων ετών, παρουσιάστηκαν στα συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας Τροφίμων (IAFP) του 2019 και του 2021, με πρόσθετα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.

Λανθασμένη εμπιστοσύνη;

Το πεδίο δειγματοληψίας των ανεξάρτητων δοκιμών διεξήχθη σε περίπου 3.000 δείγματα νέων και αχρησιμοποίητων γαντιών συμβατών με τα τρόφιμα σύμφωνα με τον FDA και ιατρικά εγκεκριμένων γαντιών για διάφορους παράγοντες.

Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα έχουν εντοπίσει πάνω από 250 διαφορετικά μικροβιακά είδη, και πάνω από είκοσι τροφιμογενή και δερματικά παθογόνα, που βρίσκονται τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των γαντιών.

Ο κώδικας τροφίμων του FDA για γάντια μιας χρήσης δεν απαιτεί ειδικά τα γάντια να είναι άθικτα, καθαρά ή υγειονομικά και δεν απαιτεί δοκιμές κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

“Σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνης τίθεται στα χέρια των κατασκευαστών, η πλειονότητα των οποίων εδρεύει στη νοτιοανατολική Ασία. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δοκιμές μας αποκάλυψαν ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άστοχη με βάση τα εκτεταμένα αποτελέσματα της ανάλυσης γαντιών που πρόκειται σύντομα να δημοσιευθούν”, δήλωσε ο Ardagh σύμφωνα με το AP News.

Μια πρόσφατη ανάκληση, λόγω χημικών ουσιών που μεταδίδονται από γάντια κατάλληλα για τρόφιμα, είναι μια τέτοια περίπτωση στην οποία η πηγή μόλυνσης εντοπίστηκε ακριβώς εκεί, στα γάντια. Είναι μια πιεστική ανησυχία για τη βιομηχανία, με αρνητικές συνέπειες τόσο για την κατώτατη γραμμή όσο και για τη φήμη της μάρκας, για να μην αναφέρουμε την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και των χρηστών γαντιών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τους GMA, Covington & Burling LLP, και Ernst & Young,, το μέσο οικονομικό κόστος κάθε ανάκλησης τροφίμων είναι πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (8,82 εκατ. ευρώ).

Απαιτούνται πρόσθετοι προληπτικοί έλεγχοι για την προστασία της παροχής τροφίμων από διασταυρούμενη επιμόλυνση λόγω των γαντιών. Αυτός ο κίνδυνος για τη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ (αλλά και παγκοσμίως) μπορεί να μετριαστεί εάν οι προμηθευτές συνεργάζονται με κατασκευαστές που τηρούν συνεπή, υψηλά πρότυπα κατασκευής και ποιότητας πρώτων υλών και πρακτικών υγιεινής.

Η αξιόπιστη και συχνή διασφάλιση της ποιότητας, σε συνδυασμό με τις συνήθεις ελεγκτικές πρακτικές, εξασφαλίζουν τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης ασφάλειας των τροφίμων και συνεπών διαδικασιών παρασκευής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα