Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ανιχνευτήκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ελληνική ρίγανη.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι Ολλανδοί μας την επέστρεψαν λόγω Αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης και το ίδιο έγινε και από Γερμανούς πριν από λίγες ημέρες (22 Μαρτίου).
Τώρα για άλλη μία φορά η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF για ελληνική ρίγανη στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης. Η ρίγανη αποσύρθηκε “από τους παραλήπτες”.
Το παράθυρο RASFF αναφέρει ότι πρόκειται για Βιολογική τριμμένη ρίγανη και χαραξτηρίζει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές σοβαρό. Στο προϊόν εντοπίστηκαν 0,024 g/kg αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με ανώτερο επιτρεπτό τα 0,001 g/kg
Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης;
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ( PAs ), που μερικές φορές αναφέρονται ως βάσεις necine, είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από τα φυτά ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και σχετίζονται με ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα. Περίπου τα μισά από αυτά εμφανίζουν ηπατοτοξικότητα. Επίσης η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της EFSA. Και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση φυτά παραγωγής αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επίπεδα έκθεσης που προκαλούν βραχυπρόθεσμη τοξικότητα με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.