Την περίοδο 2021-2022 οι αρχές ανέστειλαν την πώληση 100.000 κιλών παραποιημένων τροφίμων λόγω “διατροφικής απάτης”.
Το λάδι και το μέλι εντοπίζουν οι καναδικές αρχές ως τα πιο νοθευμένα προϊόντα της χώρας. Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων στην ετήσια έκθεσή της, παρουσίασε σοκαριστικά ευρήματα όσον αφορά τα προϊόντα που δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Παραδόξως, αν και το κρέας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανήκει στην κατηγορία αυτή, η έκθεση έδειξε πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν ακριβώς όπως παρουσιαζόταν από τις εταιρείες.
Η απάτη στη βιομηχανία τροφίμων που απαντάται κυρίως μέσα από νοθευμένες πρώτες ύλες, υπάρχει εδώ και χρόνια προκειμένου οι εταιρίες να κερδοσκοπούν, εις βάρος των καταναλωτών. Η τελευταία καταγεγραμμένη απάτη τροφίμων, εμφανίστηκε στη Βρετανία με το αναφερόμενο ως ντόπιο βόειο κρέας που στην πραγματικότητα προερχόταν από άλλες χώρες.
Η νοθεία του ελαιόλαδου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην αμερικανική βιομηχανία τροφίμων. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2021 το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας, ανακάλεσε 24 μάρκες ελαιολάδου που ήταν νοθευμένα με άλλα είδη λαδιού, όπως σόγια, βαφές, ακόμη και λάδια για λάμπες.
Στην παρούσα έκθεση, η καναδική υπηρεσία επιθεώρησης τροφίμων συνέλεξε 844 στοχευμένα δείγματα έξι εμπορευμάτων τη περίοδο 2021-2022. Η επιτήρηση πραγματοποιήθηκε για συγκεκριμένα προϊόντα σε διαφορετικούς τύπους εγκαταστάσεων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων, των εγχώριων μεταποιητών και των λιανοπωλητών και περιλάμβανε επιθεώρηση, δειγματοληψία και δοκιμές για αυθεντικότητα και ψευδείς δηλώσεις.
Οι κατηγορίες που διερευνήθηκαν ήταν το κρέας, το ψάρι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το μέλι καθώς και άλλα είδη λαδιών. Τα ποσοστά νοθείας ήταν ως εξής:
- Κρέας 0,9 %
- Ψάρια 7,3 %
- Μπαχαρικά 9,2 %
- ελαιόλαδο 13,1 %
- Μέλι 22,5%
- Άλλα ακριβά λάδια 35,7%
Εκτός από το λάδι που αναδείχθηκε νο1 στη λίστα, σχεδόν 1 στα 4 μέλια του εμπορίου δεν ήταν αυτό που παρουσιαζόταν, κυρίως λόγω πρόσθετης ζάχαρης, ως πιο φθηνό υποκατάστατο. Υπενθυμίζεται πως, επειδή η νοθεία μελιού είναι κοινό πρόβλημα παγκοσμίως, το 2022 επιστήμονες από κινέζικα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανέπτυξαν μια φτηνή, αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης νοθευμένου μελιού. Κάτι τέτοιο θα έλυνε το πρόβλημα νοθείας, τουλάχιστον όσον αφορά το μέλι.
- Δείτε επίσης: Τέλος στη νοθεία μελιού χάρη στη φασματοσκοπία
Η Καναδική υπηρεσία επενέβη όπου διαπίστωνε μη συμμόρφωση, αφαιρώντας προϊόντα από το εμπόριο, καταστρέφοντας τα ή δημιουργώντας νέες επισημάνσεις. Εν συνόλω ανεστάλη η πώληση περισσότερων από 100.000 κιλών παραποιημένων τροφίμων στη χώρα. Η CFIA δηλώνει ότι η παραπλανητική δήλωση τροφίμων αναφέρεται συλλογικά ως “διατροφική απάτη”. “Η διατροφική απάτη μπορεί να συμβεί όταν τα τρόφιμα παραποιούνται, και είναι ένα αναδυόμενο ζήτημα σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η CFIA στην ετήσια έκθεσή της για απάτη τροφίμων.
“Στον Καναδά, γενικά απαγορεύεται η πώληση τροφίμων με τρόπο που είναι ψευδής ή παραπλανητικός, αλλά μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες παραποιήσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους αγοραστές επειδή δεν θα λάβουν αυτό που αναμένουν να αγοράσουν. Μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εάν, για παράδειγμα, προστεθούν αλλεργιογόνα ή μη επιτρεπόμενα συστατικά σε προϊόντα διατροφής αλλά δεν δηλωθούν”.
Πηγή: farmersforum