Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη τροφίμων – Καναδάς: Λάδι και μέλι τα πιο νοθευμένα προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπάτη τροφίμων - Καναδάς: Λάδι και μέλι τα πιο νοθευμένα προϊόντα
spot_img

Την περίοδο 2021-2022 οι αρχές ανέστειλαν την πώληση 100.000 κιλών παραποιημένων τροφίμων λόγω “διατροφικής απάτης”.

Το λάδι και το μέλι εντοπίζουν οι καναδικές αρχές ως τα πιο νοθευμένα προϊόντα της χώρας. Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων στην ετήσια έκθεσή της, παρουσίασε σοκαριστικά ευρήματα όσον αφορά τα προϊόντα που δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Παραδόξως, αν και το κρέας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανήκει στην κατηγορία αυτή, η έκθεση έδειξε πως σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν ακριβώς όπως παρουσιαζόταν από τις εταιρείες.

   Η απάτη στη βιομηχανία τροφίμων που απαντάται κυρίως μέσα από νοθευμένες πρώτες ύλες, υπάρχει εδώ και χρόνια προκειμένου οι εταιρίες να κερδοσκοπούν, εις βάρος των καταναλωτών. Η τελευταία καταγεγραμμένη απάτη τροφίμων, εμφανίστηκε στη Βρετανία με το αναφερόμενο ως ντόπιο βόειο κρέας που στην πραγματικότητα προερχόταν από άλλες χώρες.

   Η νοθεία του ελαιόλαδου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην αμερικανική βιομηχανία τροφίμων. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2021 το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας, ανακάλεσε 24 μάρκες ελαιολάδου που ήταν νοθευμένα με άλλα είδη λαδιού, όπως σόγια, βαφές, ακόμη και λάδια για λάμπες.

    Στην παρούσα έκθεση, η καναδική υπηρεσία επιθεώρησης τροφίμων συνέλεξε 844 στοχευμένα δείγματα έξι εμπορευμάτων τη περίοδο 2021-2022. Η επιτήρηση πραγματοποιήθηκε για συγκεκριμένα προϊόντα σε διαφορετικούς τύπους εγκαταστάσεων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων, των εγχώριων μεταποιητών και των λιανοπωλητών και περιλάμβανε επιθεώρηση, δειγματοληψία και δοκιμές για αυθεντικότητα και ψευδείς δηλώσεις.

   Οι κατηγορίες που διερευνήθηκαν ήταν το κρέας, το ψάρι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το μέλι καθώς και άλλα είδη λαδιών. Τα ποσοστά νοθείας ήταν ως εξής:

  • Κρέας 0,9 %
  • Ψάρια 7,3 %
  • Μπαχαρικά 9,2 %
  • ελαιόλαδο 13,1 %
  • Μέλι 22,5%
  • Άλλα ακριβά λάδια 35,7%

     Εκτός από το λάδι που αναδείχθηκε νο1 στη λίστα, σχεδόν 1 στα 4 μέλια του εμπορίου δεν ήταν αυτό που παρουσιαζόταν, κυρίως λόγω πρόσθετης ζάχαρης, ως πιο φθηνό υποκατάστατο.  Υπενθυμίζεται πως, επειδή η νοθεία μελιού είναι κοινό πρόβλημα παγκοσμίως, το 2022 επιστήμονες από κινέζικα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανέπτυξαν μια φτηνή, αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης νοθευμένου μελιού. Κάτι τέτοιο θα έλυνε το πρόβλημα νοθείας, τουλάχιστον όσον αφορά το μέλι.

   Η Καναδική υπηρεσία επενέβη όπου διαπίστωνε μη συμμόρφωση, αφαιρώντας προϊόντα από το εμπόριο, καταστρέφοντας τα ή δημιουργώντας νέες επισημάνσεις. Εν συνόλω ανεστάλη η πώληση  περισσότερων από 100.000 κιλών παραποιημένων τροφίμων στη χώρα. Η CFIA δηλώνει ότι η παραπλανητική δήλωση τροφίμων αναφέρεται συλλογικά ως “διατροφική απάτη”. “Η διατροφική απάτη μπορεί να συμβεί όταν τα τρόφιμα παραποιούνται, και είναι ένα αναδυόμενο ζήτημα σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η CFIA στην ετήσια έκθεσή της για απάτη τροφίμων.

“Στον Καναδά, γενικά απαγορεύεται η πώληση τροφίμων με τρόπο που είναι ψευδής ή παραπλανητικός, αλλά μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιες παραποιήσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους αγοραστές επειδή δεν θα λάβουν αυτό που αναμένουν να αγοράσουν. Μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εάν, για παράδειγμα, προστεθούν αλλεργιογόνα ή μη επιτρεπόμενα συστατικά σε προϊόντα διατροφής αλλά δεν δηλωθούν”.

Πηγή: farmersforum

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα