Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτο! Ο FDA επιτρέπει τρίχες αρουραίων σε φυστικοβούτυρο, πόδια εντόμων σε σοκολάτα και περιττώματα τρωκτικών σε ποπ κορν!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπίστευτο! Ο FDA επιτρέπει τρίχες αρουραίων σε φυστικοβούτυρο, πόδια εντόμων σε σοκολάτα και περιττώματα τρωκτικών σε ποπ κορν!
spot_img

Η λίστα του FDA με τα “ελαττώματα” που επιτρέπονται στα τρόφιμα μεταξύ των οποίων περιττώματα και τρίχες αρουραίων, έντομα, σκουλήκια, μούχλα και σήψη.

Ο Τίτλος 21, Κώδικας Ομοσπονδιακών Κανονισμών, Μέρος 110.110 επιτρέπει στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να καθορίσει μέγιστα επίπεδα φυσικών ή αναπόφευκτων ελαττωμάτων σε τρόφιμα για ανθρώπινη χρήση που δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Αυτά τα “ελαττώματα” περιλαμβάνουν παρουσία περιττωμάτων και τριχών από ποντίκια, κομμάτια εντόμων, σκουλήκια, μούχλα, κα.

Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) αυτά τα επίπεδα ορίστηκαν επειδή δεν είναι δυνατό να παράγονται προϊόντα από πρώτες ακατέργαστες ύλες που να είναι εντελώς απαλλαγμένες από μη επικίνδυνα, φυσικά, αναπόφευκτα ελαττώματα και δεν είναι οικονομικά βιώσιμο για τις εταιρείες να απορρίπτουν ολόκληρη την παρτίδα.

 Το εγχειρίδιο «The Food Defect Action Level» περιλαμβάνει την πηγή κάθε ελαττώματος και τη σημασία του (δηλ. πώς το ελάττωμα επηρεάζει το φαγητό). Οι μεταποιητές τροφίμων μπορεί να βρουν αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες ως εργαλείο ποιοτικού ελέγχου στη λειτουργία τους λέει ο FDA.

Για παράδειγμα το μέσο βάζο των 500 γραμμαρίων φυστικοβούτυρο επιτρέπεται νόμιμα να περιέχει έως και πέντε τρίχες τρωκτικών και 150 θραύσματα εντόμων και να εξακολουθεί να πληροί τα ρυθμιστικά πρότυπα του οργανισμού.

Επίσης κάθε σακούλα ποπ κορν των 85 γραμμαρίων που αγοράζεται από κατάστημα μπορεί νόμιμα να περιέχει ένα σφαιρίδιο περιττώματος ποντικού ενώ μια τυπική ράβδος σοκολάτας 50 γρ επιτρέπεται να περιέχει έως και 30 μέρη εντόμων (δηλαδή πόδια ή κεραία ή άλλα μέρη των ζωυφίων) και μία τρίχα τρωκτικού στα 100 γραμμάρια σοκολάτας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε επίσης ότι επιτρέπονται 11 τρίχες τρωκτικών σε 50 γρ αλεσμένης κανέλας, 100 θραύσματα εντόμων και τέσσερις τρίχες τρωκτικών ανά 25 γραμμάρια Κάρυ σε σκόνη, σκουλήκια σε κεράσια, μούχλα σε μαρμελάδα, 60 κομμάτια εντόμων  και τρίχες τρωκτικών σε 100 γραμμάρια σοκολάτας, έντομα σε αλεύρι, 1 τρίχα τρωκτικών ανά 25 γραμμάρια καλαμποκάλευρου. Επίσης επιτρέπονται τρίχες τρωκτικών και θραύσματα εντόμων, σε μακαρόνια, μουχλιασμένα πατατάκια ενώ και ο καφές μπορεί νόμιμα να είναι μολυσμένος (10%) με μούχλα ή με έντομα. Όλα τα παραπάνω βέβαια επιτρέπονται σε συγκεκριμένο ποσοστό εντός του τροφίμου.

Συνολικά, υπάρχουν 111 προϊόντα στη λίστα που μπορούν να έχουν «ελαττώματα» και περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά – φρέσκα, κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα – μπαχαρικά, θαλασσινά και ξηροί καρποί.

Στην επίμαχη λίστα ο Οργανισμός αναφέρει πως η σημασία της παρουσίας τέτοιων ελαττωμάτων είναι μόνο αισθητική για την καταναλωτή και δεν βλάπτει την υγεία του.

Μερικά από τα επιτρεπόμενα “ελαττώματα” του FDA

Αλεσμένο μπαχάρι : 30 θραύσματα εντόμων ανά 100 γραμμάρια, μία τρίχα τρωκτικού ανά 10 γραμμάρια

Ολόκληρο μπαχάρι: έως 5%  μουχλιασμένo

Μαρμελάδα μήλου: Αριθμός μούχλας έως 12%, τέσσερις τρίχες τρωκτικών ανά 100 γραμμάρια, πέντε έντομα ανά 100 γραμμάρια

Κονσερβοποιημένα Βερίκοκα: Έως και 2% έχουν καταστραφεί/μολυνθεί από έντομα

Φύλλα δάφνης : Έως και 5% είναι μουχλιασμένα, 5% μολυσμένα από έντομα, ή 1 mg περιττώματα

Παντζάρια σε κονσέρβα : Έως και 5% σάπια

Κονσερβοποιημένα/Κατεψυγμένα Μούρα : Η μούχλα υπολογίζεται σε ποσοστό έως και 60%, τέσσερις προνύμφες ανά 500g

Κονσερβοποιημένα μούρα Lingon: Τρεις προνύμφες ανά κιλό

Κατεψυγμένο μπρόκολο: 60 κομμάτια εντόμων ανά 100 γραμμάρια

Κατεψυγμένα Λαχανάκια Βρυξελλών: 30 κομμάτια εντόμων ανά 100 γρ

Λοβοί πιπεριάς: Έως και 3% προσβεβλημένοι από έντομα ανά κιλό

Αλεσμένο πιπέρι: αριθμός μούχλας έως και 20%,

Πάπρικα αλεσμένη: Αριθμός μούχλας 20%, 75 θραύσματα εντόμων και 11 τρίχες τρωκτικών ανά 25 γραμμάρια

Φλοιός κανέλας: Έως 5% μουχλιασμένος, 5% μολυσμένος από έντομα, 1 mg περιττωμάτων ποντικών ανά 1 κιλό

Αλεσμένη κανέλα: 400 θραύσματα εντόμων και 11 τρίχες τρωκτικών ανά 50 γραμμάρια

Κεράσια: Έως και 5% προσβολή από σκουλήκια

Μαρμελάδα κερασιού: αριθμός μούχλας έως και 30%

Σοκολάτα: 60 θραύσματα εντόμων ανά 100 γραμμάρια, μία τρίχα τρωκτικού ανά 100 γραμμάρια

Κονσερβοποιημένοι χυμοί εσπεριδοειδών: αριθμός μούχλας έως και 10%, πέντε αυγά μύγας ή ένα σκουλήκι ανά 250 ml

Κόκκοι κακάο: 4% των κόκκων είναι μουχλιασμένα ή μολυσμένα από έντομα, έως και 6% συνολικά, έως 10 mg περιττώματα θηλαστικών ανά 1 λίβρα

Σκόνη κακάο : 75 θραύσματα εντόμων ή δύο τρίχες τρωκτικών ανά 100 γραμμάρια

Κόκκοι καφέ : Έως και 10% είναι μολυσμένοι από έντομα ή έχουν υποστεί ζημιά ή έχουν μουχλιάσει

Κονσερβοποιημένο καλαμπόκι: Δεν μπορεί να έχει περισσότερες από δύο προνύμφες εντόμων 3 mm μεγαλύτερες, οι συνολικές προνύμφες δεν μπορούν να είναι περισσότερες από 12 mm

Καλαμποκάλευρο: Ένα σφαιρίδιο περιττώματος από έντομο ή τρωκτικό ανά 50 g, μία τρίχα τρωκτικού ή 25 θραύσματα ανά 25 g

Σάλτσα Cranberry: αριθμός μούχλας έως και 15%

Σταφίδες: Έως 5% σκουλήκια

Κάρυ σε σκόνη: 100 θραύσματα εντόμων και τέσσερις τρίχες τρωκτικών ανά 25 γραμμάρια

Χουρμάδες: Πέντε νεκρά έντομα ανά 100 γρ

Προϊόντα κατεψυγμένων αυγών : 5 εκατομμύρια βακτήρια ανά g, δύο ή περισσότερα δοχεία σε αποσύνθεση σε κάθε δείγμα

Μάραθος: Το 20% των δειγμάτων περιέχουν έντομα ή περιττώματα θηλαστικών

Σύκα: Έως και 10% μπορεί να είναι μολυσμένα από έντομα, μουχλιασμένα ή βρώμικα

Ολόκληρο τζίντζερ: 3% των κομματιών είναι μολυσμένα ή μουχλιασμένα ή 3mg περιττώματα θηλαστικών ανά 1 λίβρα

Μακαρόνια και Noodles: 225 θραύσματα εντόμων και 4,5 τρίχες τρωκτικών ανά 225 γραμμάρια

Ολόκληρη Μαντζουράνα: Έως και το 5% των κομματιών είναι μολυσμένα ή μουχλιασμένα, 1 mg περιττώματα θηλαστικών ανά 1 λίβρα

Μανιτάρια σε κονσέρβα ή αποξηραμένα: Έως 20 σκουλήκια και 75 ακάρεα ανά 100 γραμμάρια, έως και 10% σε αποσύνθεση

Νέκταρ, βερίκοκο, ροδάκινο και αχλάδι: αριθμός μούχλας έως και 12%

Ολόκληρο μοσχοκάρυδο: Έως και το 10% μολυσμένα από έντομα ή μουχλιασμένα

Αλεσμένο μοσχοκάρυδο: 100 θραύσματα εντόμου και μία τρίχα τρωκτικού ανά 10 γραμμάρια

Ξηροί καρποί: Μεταξύ 5-10% των ξηρών καρπών απορρίπτονται λόγω προσβολής από μούχλα ή έντομα

Ελιές χωρίς κουκούτσι: Έως 1,3% με κουκούτσι άνω των 2mm

Εισαγόμενες Πράσινες Ελιές: Έως και το 7% των ελιών με ζημιές από τη μύγα των καρπών

Ελιές σαλάτας: Έως 1,3 ελιές με κουκούτσι 2 mm ή μεγαλύτερο, έως 9% με ζημιά από μύγα φρούτων

Εισαγόμενες μαύρες ελιές: Έως και 10% παρουσιάζουν ζημιές από μύγες

Αλεσμένη ρίγανη: 1.250 θραύσματα εντόμων και πέντε τρίχες τρωκτικών ανά 10 γραμμάρια

Θρυμματισμένη ρίγανη: 300 θραύσματα εντόμων ή δύο τρίχες τρωκτικών ανά 10 g

Κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα ροδάκινα: Έως 3% σκουληκωμένα ή μουχλιασμένα, μία προνύμφη μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά ανά 12 λίβρες

Φυστικοβούτυρο: 30 θραύσματα εντόμων, μία τρίχα τρωκτικού ανά 100 γραμμάρια

Φιστίκια χωρίς κέλυφος: Έως και 5% των πυρήνων που απορρίπτονται λόγω προσβολής, μούχλας ή τάγγισης, 20 έντομα ανά 100 λίβρες

Μαυρομάτικα, Μπιζέλια, Μπιζέλια χωραφιού, Αποξηραμένα Μπιζέλια: 10% παρουσιάζουν ζημιές τουλάχιστον κατηγορίας 6

Κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα μπιζέλια, μπιζέλια, (παχύφυτα), μπιζέλια: Έως πέντε προνύμφες cowpea curculio ανά κουτί

Πιπέρι ολόκληρο: 1% των κομματιών είναι μολυσμένα, μουχλιασμένα ή ξένα. 1 mg εκχύλισμα θηλαστικού ανά 1 λίβρα

Αλεσμένο πιπέρι: 475 θραύσματα εντόμων, 2 τρίχες τρωκτικών ανά 50 γρ

Κονσερβοποιημένος ανανάς: αριθμός μούχλας έως και 20%

Χυμός ανανά: αριθμός μούχλας έως και 15%

Δαμάσκηνα σε κονσέρβα: Έως 5% με στίγματα σήψης

Ποπ κορν: 20 ροκανισμένοι κόκκοι, δύο τρίχες τρωκτικών, ένα σφαιρίδιο περιττωμάτων τρωκτικών ανά 1 κιλό

Τσιπς πατάτας: Έως και 6% των κομματιών περιέχουν σήψη

Αφυδατωμένα και αποξηραμένα δαμάσκηνα: Έως και 5% απορρίπτονται για προσβολή, μούχλα, αποσύνθεση ή βρώμικα

Δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι: Έως και 2% έχουν θραύσματα λάκκου 2 mm ή μεγαλύτερα

Πουρές, βερίκοκο, ροδάκινο και αχλάδι: αριθμός μούχλας έως και 12%

Φυσική ή Χρυσή Σταφίδα: Έως 5% μουχλιασμένη 40mg άμμου ανά 100g

Χρυσές σταφίδες: 10 έντομα ή 35 αυγά Drosophila ανά 8 ουγκιές

Ολόκληρο Φασκόμηλο: Έως και το 5% των τεμαχίων είναι μολυσμένα, 1mg περιττώματα θηλαστικών ανά 1 λίβρα

Φασκόμηλο: 200 θραύσματα εντόμων και εννέα τρίχες τρωκτικών ανά 10 g

Σπόροι σουσαμιού: Έως και 5% των σπόρων είναι μολυσμένοι, κατεστραμμένοι ή αποσυντεθειμένοι, 5 mg κόπρανα θηλαστικών ή 0,5% ξένη ύλη

Σπανάκι σε κονσέρβα ή κατεψυγμένο: 50 αφίδες ανά 100 γραμμάρια, 2 προνύμφες 3 χιλιοστών ή ολικό μήκος προνυμφών 12 χιλιοστά ανά 24 λίβρες και 8 ανθρακωρύχοι φύλλων ανά 100 γραμμάρια

Κατεψυγμένες φράουλες: Καταμέτρηση μούχλας έως και 45%

Ολόκληρο θυμάρι: Έως και το 5% των κομματιών είναι μουχλιασμένα, 1mg περιττώματα θηλαστικών ανά κιλό

Θυμάρι αλεσμένο: 925 θραύσματα εντόμων, δύο τρίχες τρωκτικών ανά 10g

Μη αλεσμένο Θυμάρι: 325 θραύσματα εντόμων, δύο τρίχες τρωκτικών ανά 10g

Ντομάτες σε κονσέρβα: 10 αυγά μύγας, και ένα ή δύο σκουλήκια ανά 500 γραμμάρια

Ντομάτες σε κονσέρβα χωρίς χυμό: αριθμός μούχλας έως και 15%

Ντομάτες σε κονσέρβα με πουρέ: Μετρήστε μούχλα έως και 29%

Χυμός ντομάτας: 10 αυγά μύγας, ή σκουλήκια I και δύο σκουλήκια ανά 100 γραμμάρια

Τοματοπολτός, σάλτσα πίτσας: 30 αυγά μύγας, 15 αυγά μύγας και ένα σκουλήκι ή δύο σκουλήκια ανά 100 γραμμάρια

Πουρές ντομάτας: 20 αυγά μύγας. 10 αυγά μύγας και ένα σκουλήκι ή δύο σκουλήκια ανά 100 γρ

Τοματοπολτός ή πουρές ντομάτας: αριθμός μούχλας έως και 45%

Πίτσα και άλλη σάλτσα ντομάτας: μούχλα έως και 34%

Αδιάλυτη σάλτσα ντομάτας: Καταμέτρηση μούχλας έως και 45%

Tomato Catsup:  μούχλα έως 55%

Ντομάτα σε σκόνη: Αρίθμηση μούχλας έως και 45%

Σούπα ντομάτας: Καταμέτρηση μούχλας έως και 45%

Σιτάρι: 32 θραύσματα εντόμων ανά 100 γραμμάρια ή 9 mg περιττώματα τρωκτικών ανά 1 κιλό

Αλεύρι σίτου: 75 θραύσματα εντόμων και μία τρίχα τρωκτικού ανά 50 γρ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα