Ειδοποίηση στην Ευρώπη για μέλι με υψηλή ποσότητα απαγορευμένων κτηνιατρικών φαρμάκων.
Μετά από καταγγελία καταναλωτή οι αρχές της Πολωνίας ενημέρωσαν την Ευρώπη (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο και ανακάλεσαν από την αγορά μέλι στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία σουλφοναμιδίων. Ποιο συγκεκριμένα βρέθηκαν Σουλφακεταμίδη – 6,4 μg/kg, Σουλφαμεθαζίνη 12,2 μg/kg και Σουλφαθειαζόλη 13,3 μg/kg .Το προϊόν εξάγεται και σε άλλες χώρες (Δείτε παρακάτω τη μάρκα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη χημική ουσία σε τρία προϊόντα δημοφιλούς μάρκας περιποίησης για τα μαλλιά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Και στην Ελλάδα το τυρί που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σχέση μπαμπά-κόρης: Η μία και πολύ απλή “κίνηση” που θα σας φέρει πιο κοντά – Ευρήματα μελέτης
Επί του παρόντος δεν προσδιορίζονται ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRL) στην ΕΕ για σουλφοναμίδες (ή άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα) στο μέλι. Στην ειδοποίηση RASFF αναφέρεται ως ανώτατο όριο “δεν εντοπίστηκε – μηδενικό“. Η θεραπεία των κυψελών με αυτά τα αντιμικροβιακά απαγορεύεται, αλλά εντοπίζονται συχνά στο τελικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες. Σύμφωνα με μελέτες οι σουλφοναμίδες είναι αποτελεσματικές κατά των ασθενειών των μελισσών, αλλά τα υπολείμματα φαρμάκων μπορούν να παραμείνουν στους ιστούς για μεγάλο χρονικό διάστημα (μερικές φορές έως και ένα μήνα) και η κατανάλωση μελιού που περιέχει τέτοια υπολείμματα εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ταραμοσαλάτα από σουπερμάρκετ: Γεμάτη με συντηρητικά και πρόσθετα – Το Cibum συγκρίνει 4 δημοφιλή προϊόντα από ελληνικά σουπερμάρκετ
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά των παραγωγών που εμπορεύονται μέλι, και έτσι η ποιότητά του συχνά δεν πληροί τις προβλεπόμενες απαιτήσεις, ειδικά όσον αφορά την παράνομη χρήση αντιβιοτικών και άλλων χημειοθεραπευτικών στην ΕΕ. Το θέμα αφορά και χώρες εκτός ΕΕ, όπου οι συνθήκες θεραπείας για τις αποικίες μελισσών είναι αρκετά διαφορετικές. Στη συνέχεια, το μέλι από αυτές τις χώρες εισέρχεται στην αγορά της ΕΕ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νοθευμένο ελληνικό ελαιόλαδο και μέλι – Στη δημοσιότητα η λίστα Ιανουαρίου της ΕΕ για απάτη σε τρόφιμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα μήνυση σε κορυφαία μάρκα για τοξικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο
Οι σουλφοναμίδες είναι από τα πιο χρησιμοποιούμενα κτηνιατρικά φάρμακα λόγω της χαμηλής τους τιμής (σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά), του ευρέος αντιβακτηριακού φάσματος και της αξιοσημείωτης θεραπευτικής αποτελεσματικότητας έναντι ορισμένων μολυσματικών ασθενειών. Σε μελέτη του 2018 σε 50 μέλια ανιχνεύθηκαν σουλφαδιαζίνη (232,88 και 618,87 μg /kg) και σουλφαμεθοξαζόλη (62,64 μg /kg). Τα θετικά δείγματα ανήκαν και στην ομάδα μελιού από χώρες της ΕΕ και σε μείγματα μελιού από χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για παραβίαση της απαγόρευσης της χρήσης σουλφοναμιδικών φαρμακευτικών προϊόντων (όσον αφορά στα ευρωπαϊκά μέλια) ή ανεπαρκή παρακολούθηση του εμπορίου μελιού (για το μέλι από τρίτες χώρες ) όπου η θεραπεία με σουλφοναμίδια εξακολουθεί να επιτρέπεται για τη θεραπεία ασθενειών των μελισσών σε χώρες εκτός ΕΕ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται μολυσμένο ρινικό σπρέι – Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, βλάβη των κρανιακών νεύρων ή μηνιγγίτιδα
Σε αρουραίους, η χορήγηση υψηλών δόσεων διαφόρων σουλφοναμιδίων έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα Τ3 και Τ4 στον ορό καθώς και με αυξημένα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνης). Εν ολίγοις, η παρουσία σουλφοναμιδίων προκαλεί σημαντικές αλλαγές στις αξιολογούμενες παραμέτρους, υποδεικνύοντας ότι η κατανάλωση μολυσμένων δειγμάτων μελιού αντιπροσωπεύει παράγοντα υψηλού κινδύνου για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Η μείωση της περιεκτικότητας σε υπολείμματα σουλφοναμίδης στο μέλι και σε άλλα μελισσοκομικά προϊόντα, μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση του συνιστώμενου χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης της θεραπείας και της συγκομιδής του μελισσοκομικού προϊόντος, καθώς και με τη μείωση της συχνότητας εφαρμογής κτηνιατρικών θεραπειών.
Λεπτομέρειες προϊόντος

Το εργοστάσιο έχει εφαρμόσει διαδικασία απόσυρσης του μη συμμορφούμενου προϊόντος από την κυκλοφορία.
Όνομα προϊόντος: Μέλι από νέκταρ φλαμουριά, γυάλινα βάζα των 1000 g, 650 g, 370 g.
Αριθμοί παρτίδων (ημερομηνίες εμφιάλωσης): 15/11/2024, 18/11/2024, 31/12/2024
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαχαρικά: Μόνο αυτά τα 9 είναι απαραίτητα στην κουζίνα μας
Παραγωγός: Roztocze Beekeepers Association in Tomaszów Lubelski Production Plant, Rogóźno, ul. Sybiraków 13, 22-600 Tomaszów Lubelski, WNI 06185501.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.