Πώς η συζήτηση για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργεί σύγχυση και γιατί η δαιμονοποίηση του ψωμιού δεν είναι η απάντηση
Η συζήτηση για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία έχει δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές με το ψωμί να μην αποτελεί εξαίρεση στη λίστα των επικίνδυνων τροφίμων, μάλλον αδικαιολόγητα, όπως υποστηρίζουν οι αρτοποιοί.
Στο στόχαστρο έχει μπει κυρίως το ψωμί σε φέτες για τοστ για το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά επεξεργασμένο» τρόφιμο, καθώς περιέχει γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας αλλά και αλάτι και ζάχαρη που χρησιμοποιούνται για τη γεύση και την υφή.
Το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες, παρέχοντας πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την καλή υγεία. Το ψωμί αποτελεί οικονομική, θρεπτική και νόστιμη πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.
Ο χαρακτηρισμός «εξαιρετικά επεξεργασμένο» τρόφιμο προσδίδει βαθιά παρανόηση της δεξιότητας και της τεχνογνωσίας των αρτοποιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ψωμί ακολουθεί τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές αρτοποιίας, με το ίδιο επίπεδο φροντίδας και τα ίδια βασικά συστατικά ενός σπιτικού ψωμιού. Τα συστατικά αναμειγνύονται, και το ψωμί ψήνεται – αυτή είναι η απλή μέθοδος αρτοποιίας.
Ο τομέας έχει κάνει πολλά για την αύξηση των φυτικών ινών, τη μείωση των επιπέδων αλατιού ενώ στην αγορά υπάρχουν τόσα είδη ψωμιού με λεπτομερή καταγραφή των συστατικών, που είναι στο χέρι του καταναλωτή να επιλέξει το καλύτερο για την υγεία του.
«Η σύνθεση των συστατικών σε ένα προϊόν και όχι η επεξεργασία του είναι το σημαντικότερο, και γι’ αυτό η συζήτηση περί υπερεπεργασμένου ψωμιού δημιουργεί μια άχρηστη θύελλα που το μόνο που καταφέρνει είναι να δαιμονοποιεί ένα από τα πλέον απαραίτητα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι κάθε οικογένειας», υποστηρίζουν οι αρτοποιοί.