Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αρτοποιοί αντιδρούν στην “δαιμονοποίηση” του ψωμιού

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι αρτοποιοί αντιδρούν στην "δαιμονοποίηση" του ψωμιού
spot_img

Πώς η συζήτηση για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργεί σύγχυση και γιατί η δαιμονοποίηση του ψωμιού δεν είναι η απάντηση


Η συζήτηση για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία έχει δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές με το ψωμί να μην αποτελεί εξαίρεση στη λίστα των επικίνδυνων τροφίμων, μάλλον αδικαιολόγητα, όπως υποστηρίζουν οι αρτοποιοί.

Στο στόχαστρο έχει μπει κυρίως το ψωμί σε φέτες για τοστ για το οποίο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά επεξεργασμένο» τρόφιμο, καθώς περιέχει γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας αλλά και αλάτι και ζάχαρη που χρησιμοποιούνται για τη γεύση και την υφή. 

Το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες, παρέχοντας πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την καλή υγεία. Το ψωμί αποτελεί οικονομική, θρεπτική και νόστιμη πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.

Ο χαρακτηρισμός «εξαιρετικά επεξεργασμένο» τρόφιμο προσδίδει βαθιά παρανόηση της δεξιότητας και της τεχνογνωσίας των αρτοποιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ψωμί ακολουθεί τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές αρτοποιίας, με το ίδιο επίπεδο φροντίδας και τα ίδια βασικά συστατικά ενός σπιτικού ψωμιού. Τα συστατικά αναμειγνύονται, και το ψωμί ψήνεται – αυτή είναι η απλή μέθοδος αρτοποιίας.

Ο τομέας έχει κάνει πολλά για την αύξηση των φυτικών ινών, τη μείωση των επιπέδων αλατιού ενώ στην αγορά υπάρχουν τόσα είδη ψωμιού με λεπτομερή καταγραφή των συστατικών, που είναι στο χέρι του καταναλωτή να επιλέξει το καλύτερο για την υγεία του.

«Η σύνθεση των συστατικών σε ένα προϊόν και όχι η επεξεργασία του είναι το σημαντικότερο, και γι’ αυτό η συζήτηση περί υπερεπεργασμένου ψωμιού δημιουργεί μια άχρηστη θύελλα που το μόνο που καταφέρνει είναι να δαιμονοποιεί ένα από τα πλέον απαραίτητα τρόφιμα που πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι κάθε οικογένειας», υποστηρίζουν οι αρτοποιοί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο