Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια Τροφίμων: Τι να προσέχετε στις διαδικτυακές αγορές τροφίμων

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΑσφάλεια Τροφίμων: Τι να προσέχετε στις διαδικτυακές αγορές τροφίμων
spot_img

Στις μέρες μας, οι αγορές για φαγητό είναι πιο εύκολες από ποτέ. Με το διαδίκτυο το μόνο που χρειάζεστε είναι το πάτημα ενός κουμπιού λίγες μέρες για να φτάσουν τα ψώνια σας στο σπίτι.Η δημοτικότητα των παραγγελιών ειδών παντοπωλείου στο διαδίκτυο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19. Αν και οι ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση από τον κορωνοϊό από τα παντοπωλεία φαίνεται ότι ήταν ο αρχικός λόγος για τη σημαντική αύξηση των αγορών παντοπωλείων στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει το foodinsight αυτή η τάση παραμένει και μάλιστα αυξάνεται σταθερά.

Οφέλη των διαδικτυακών αγορών παντοπωλείου

Πρώτα απ’ όλα, η διαδικασία είναι εύκολη. Οι καταναλωτές μπορούν να συνδεθούν στο λογαριασμό τους, να επιλέξουν τα προϊόντα τους και να καθορίσουν εάν θέλουν ή όχι να παραλάβουν τα παντοπωλεία τους από το κατάστημα ή να τα παραδώσουν με επιπλέον χρέωση. Αυτές οι επιλογές δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους από την άνεση του σπιτιού τους, αποφεύγοντας παράλληλα τις μεγάλες ουρές στα παντοπωλεία και τους αγχωτικούς χώρους στάθμευσης. Ακόμη, μέσω των ηλεκτρονικών αγορών μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον λογαριασμό τους, πριν από την πληρωμή, χωρίς να βρεθεί προ εκπλήξεως στο ταμείο. Αν εξαιρέσει κανείς το χρόνο που χρειάζεται η παράδοση, μια διαδικτυακή αγορά συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου, καθώς διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά.

Πιθανές αρνητικές συγκυρίες

Φυσικά, υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά στις διαδικτυακές αγορές παντοπωλείου. Οι ηλεκτρονικές αγορές παντοπωλείου μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, επειδή εναπόκειται στον καταναλωτή να χειριστεί τα τρόφιμα με ασφάλεια μετά την παράδοσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν επιλέγει τα τρόφιμα που θα αγοράσει ο ίδιος και θα παρατηρήσει τυχόν αλλοιώσεις μόνο όταν αυτά θα παραδοθούν σπίτι του μετά την αγορά. Πολλές φορές, μάλιστα, το να επιστραφεί κάποιο προϊόν φαγητού από διαδικτυακή αγορά μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκο και κουραστικό.

Τι να προσέξετε

Πώς, λοιπόν μπορείτε να αποφύγετε τέτοια περιστατικά κατά τις διαδικτυακές αγορές σας; Αρχικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε  τα πρότυπα ασφαλείας της εταιρείας από την οποία παραγγέλνετε, όπως για παράδειγμα τη χρήση  μονωμένων συσκευασιών και υλικών, όπως ξηρός πάγος. Ειδοποιήστε την εταιρεία εάν το φαγητό σας παραδόθηκε σε μη ασφαλή θερμοκρασία ή φαίνεται να έχει υποστεί ζημιά. Εάν επιλέξετε κατ’οίκον παράδοση, βεβαιωθείτε ότι κάποιος είναι στο σπίτι για να βγάλει το φαγητό σας με ασφάλεια.

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που παρέχονται στο διαδίκτυο δεν παρουσιάζονται με συνέπεια και συχνά δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες, όπως τη λίστα συστατικών, το ποσοστό χυμού σε εμπορικούς χυμούς φρούτων, κοινά τροφικά αλλεργιογόνα και μέθοδοι παραγωγής. Τέτοιες παραλείψεις είναι ανησυχητικές για άτομα με τροφικές αλλεργίες και άλλες ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Τέλος, οι ηλεκτρονικές αγορές ειδών παντοπωλείου μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον χρεώσεις.

Οι ηλεκτρονικές αγορές τροφίμων αποτελούν μια βολική επιλογή για ψώνια χωρίς να χρειαστεί να πάτε μέχρι το σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο ποιοτικός έλεγχος δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, σε σύγκριση με τις δια ζώσης αγορές. Απαιτείται, λοιπόν, πρόσθετη ρύθμιση για την τήρηση των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων και την διαφάνεια στις διατροφικές πληροφορίες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα