Ανακούφιση για πολλούς επεξεργαστές σοκολάτας που προμηθεύονται από την Ελβετική σοκολατοβιομηχανία
Επαναλειτουργία του εργοστασίου της, στο Wieze του Βελγίου προγραμματίζει το εργοστάσιο σοκολάτας Barry Callebaut στις αρχές Αυγούστου. Το εργοστάσιο είχε κλείσει στις 27 Ιουνίου μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας σε μία από τις γραμμές παραγωγής. Όπως ανέφερε η εταιρεία ο καθαρισμός των γραμμών σοκολάτας προχωρά με γοργά βήματα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Οι πρώτες καθαρές σειρές παραγωγής σοκολάτας προβλέπεται να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή στις αρχές Αυγούστου 2022, με σταδιακή άνοδο σε πλήρη δυναμικότητα τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει στον ιστότοπό της η εταιρεία.
Η Barry Callebaut είναι κορυφαία εταιρεία παραγωγής σοκολάτας B2B και απασχολεί περισσότερους από 12.500 εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 40 χώρες
Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της εταιρείας πηγή της μόλυνσης είναι η λεκιθίνη η οποία χρησιμοποιείται σε όλη την παραγωγή σοκολάτας. Αυτή η παρτίδα λεκιθίνης προήλθε από έναν κατασκευαστή λεκιθίνης στην Ουγγαρία την “The Vandamme Group”.
Η Barry Callebaut που προμηθεύει γίγαντες της σοκολάτας όπως Mondelez, Nestlé και Unilever έχει ανακοινώσει ότι κανένα επηρεαζόμενο προϊόν δεν είχε εισέλθει στην αλυσίδα τροφίμων λιανικής. Επίσης καμία εμπλεκόμενη σοκολάτα δεν έχει εξαχθεί από την εταιρεία εκτός Ευρώπης.
Σύμφωνα με ειδοποίηση από την πύλη RASFF κανένα προϊόν της σοκολάτας (που διανέμεται σε επεξεργαστές τροφίμων και όχι στη λιανική) δεν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα καθώς επηρεάστηκαν εταιρείες σε Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.