Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

CDC: Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνCDC: Τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση
spot_img

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν συγκεντρώσει και παραθέτουν τις κύριες πηγές τροφίμων, από τις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα να προκληθεί μια τροφιμογενής λοίμωξη. Φυσικά, τα “οχήματα” αυτά φέρουν συνήθως συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, που τα καθιστούν περισσότερο επικίνδυνα σε σχέση με άλλα.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν τα παρακάτω:

 • Οι ακατέργαστες τροφές ζωικής προέλευσης είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένες, ειδικά ωμό ή ανεπαρκώς ψημένο κρέας και πουλερικά, ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, μη παστεριωμένο (νωπό) γάλα και ωμά οστρακοειδή.
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί επίσης να επιμολυνθούν.
 • Ενώ ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να σας αρρωστήσουν, οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να επιμολυνθεί, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή κατά τη διάρκεια άλλων σταδίων της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της διασταυρούμενης μόλυνσης με ωμό κρέας στις κουζίνες.

Τα τρόφιμα που σχετίζονται περισσότερο με τροφική δηλητηρίαση και συμβουλές για το πώς να αποφύγετε να αρρωστήσετε από αυτά:

Κοτόπουλο, Βόειο Κρέας, Χοιρινό και Γαλοπούλα

Το ωμό και υποψιασμένο κρέας και τα πουλερικά μπορούν να σας αρρωστήσουν. Τα περισσότερα ωμά πουλερικά περιέχουν Campylobacter. Μπορεί επίσης να περιέχει Salmonella, Clostridium perfringens, και άλλα βακτήρια. Το ωμό κρέας μπορεί να φέρει Salmonella, E. coli, Yersinia και άλλα βακτήρια.

 • Δεν πρέπει να πλένετε ωμά πουλερικά ή κρέας πριν το μαγειρέψετε. Το πλύσιμο ωμών πουλερικών ή κρέατος μπορεί να διαδώσει βακτήρια σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες και δεν εμποδίζει την νόσηση.
 • Μαγειρέψτε καλά τα πουλερικά και το κρέας. Μπορείτε να σκοτώσετε τα βακτήρια με μαγείρεμα των πουλερικών και κρέατος σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
 • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο μαγειρέματος για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Δεν μπορείτε να καταλάβετε αν το κρέας είναι σωστά μαγειρεμένο κοιτάζοντας μόνο το χρώμα ή τους χυμούς του.
 • Τα υπολείμματα πρέπει να ψύχονται στους 4,5°C ή χαμηλότερα εντός 2 ωρών μετά την παρασκευή. Μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως ψητά ή μια ολόκληρη γαλοπούλα, θα πρέπει να χωρίζονται σε μικρές ποσότητες για ψύξη, ώστε να ψύχονται αρκετά γρήγορα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Φρούτα και Λαχανικά

Η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά μερικές φορές τα ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση από επιβλαβή μικρόβια όπως η Salmonella, το E. coli και τη Listeria. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να μολυνθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αλυσίδας από το αγρόκτημα στο τραπέζι, διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα.

Νωπό γάλα, μαλακό τυρί νωπού γάλακτος και άλλα προϊόντα νωπού γάλακτος

Μπορείτε να αρρωστήσετε σοβαρά από την κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος και τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων των μαλακών τυριών (όπως brie και camembert), παγωτό και γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το νωπό γάλα μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria και Salmonella.

 • Το νωπό γάλα γίνεται ασφαλές μέσω παστερίωσης, η οποία απαιτεί αρκετή θερμότητα συγκεκριμένο χρόνο για να σκοτώσει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.
 • Τα περισσότερα από τα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση νωπού γάλακτος είναι επίσης διαθέσιμα από παστεριωμένο γάλα, χωρίς να εμπλέκεται ο ίδιος κίνδυνος.
 • Αν και η μόλυνση από Listeria είναι πολύ ασυνήθιστη, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στις έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολές, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και σοβαρή ασθένεια και ακόμη και θάνατο στα νεογέννητα.

Αυγά και Salmonella

Τα αυγά μπορούν να περιέχουν ένα μικρόβιο που ονομάζεται Salmonella που μπορεί να σας αρρωστήσει, ακόμα και αν το αυγό φαίνεται καθαρό και μη σπασμένο. Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών κατά την προετοιμασία συνταγών που απαιτούν ωμά ή υποψημένα αυγά. Επιπλέον:

 • Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή υποψημένα αυγά, όπως σπιτική σάλτσα σαλάτας Caesar και eggnog.
 • Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι οι κρόκοι και τα λευκά μέρη να είναι σφιχτά.
 • Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά.
 • Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο στους 4,5°C ή πιο κρύα.
 • Μην δοκιμάζετε ή τρώτε ωμό χυλό ή ζύμη που περιέχει αυγά.

Θαλασσινά και Ωμά Οστρακοειδή

Μαγειρέψτε τα θαλασσινά στους 63°C και θερμαίνετε τα αποφάγια τους στους 74°C. Για να αποφύγετε τη τροφιμογενή λοίμωξη, μην τρώτε ωμά ή υποψημένα ψάρια, οστρακοειδή ή τρόφιμα που περιέχουν ωμά ή υποψημένα θαλασσινά, όπως σασίμι, μερικά σούσι και ceviche.

Στρείδια και τροφική δηλητηρίαση

 • Τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή που τρέφονται με φίλτρα μπορεί να περιέχουν ιούς και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια ή θάνατο.
 • Τα στρείδια που συλλέγονται από μολυσμένα ύδατα μπορεί να περιέχουν νοροϊό.
 • Για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση, μαγειρέψτε καλά τα στρείδια.

Βλαστοί

Οι ζεστές, υγρές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη βλαστών είναι επίσης ιδανικές για την ανάπτυξη μικροβίων. Η κατανάλωση ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων βλαστών, όπως η μηδική, τα φασόλια ή οποιοσδήποτε άλλος βλαστός, μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση από Salmonella, E. coli ή Listeria. Το σχολαστικό μαγείρεμα των βλαστών σκοτώνει τα επιβλαβή μικρόβια και μειώνει την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης.

Ακατέργαστο Αλεύρι

Το αλεύρι είναι συνήθως ένα ακατέργαστο γεωργικό προϊόν που δεν έχει υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσει τα μικρόβια. Τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να μολύνουν τους κόκκους ενώ είναι ακόμα στο χωράφι ή σε άλλα βήματα της παραγωγής του αλεύρου. Τα βακτήρια σκοτώνονται όταν μαγειρεύονται τρόφιμα που γίνονται με αλεύρι. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζουμε ωμή ζύμη ή χυλό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.

Τα αυτοκόλλητα βραβείων αυξάνουν τις πωλήσεις στο τυρί! Επιστημονική έρευνα

Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για επισημάνσεις βραβείου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα