Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σπιρουλίνα: Ένα δυνητικό συμπλήρωμα διατροφής και υγείας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΖυμαρικά εμπλουτισμένα με σπιρουλίνα: Ένα δυνητικό συμπλήρωμα διατροφής και υγείας
spot_img

Η νέα τάση της επιστήμης τείνει προς την ανάπτυξη βιοενεργών εμπλουτισμένων λειτουργικών ειδών διατροφής που καταναλώνονται ευρέως όπως ντόνατς, ζυμαρικά, ντρέσινγκ σαλάτας, μαγιονέζες και επιδόρπια με ζελέ. Είναι γνωστό ότι τα μικροφύκη βελτιώνουν τη θρεπτική ποιότητα των συμβατικών τροφίμων και επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά. Όντας μια πλούσια πηγή πολλά υποσχόμενων ενώσεων με βιολογική δραστηριότητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικά συστατικά, ο ΠΟΥ τις έχει χαρακτηρίσει ως σούπερ τροφή. Λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την αποτροπή των διαταραχών του τρόπου ζωής, τα μικροφύκη τυγχάνουν ανανεωμένης προσοχής στις επιστήμες της διατροφής και των τροφίμων.

Σε επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο αγροδιατροφής Indian Agricultural Research Institute της Ινδίας, σκόνη Σπιρουλίνας* ενσωματώθηκε σε συγκεντρώσεις 2 έως 15% για να εμπλουτίσει τα ζυμαρικά που παρασκευάστηκαν από σιμιγδάλι. Η ενσωμάτωση οδήγησε στην ανάπτυξη πράσινου χρώματος ζυμαρικών με θρεπτική και λειτουργική ενίσχυση με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ολικές φαινόλες, φλαβονοειδή, σίδηρο και ασβέστιο έως και 77,47%, 76,62%, 162,88%, 296,99% και 57,27%, αντίστοιχα, χωρίς να προκαλέσει επιζήμιες αλλαγές σε υφή και αισθητηριακή ιδιότητα.

Η ανάλυση αποκάλυψε 2 έως 2,5 φορές αυξημένα επίπεδα γ-λινολενικού οξέος και εικοσιδυοεξανοϊκού οξέος στα εμπλουτισμένα ζυμαρικά. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική βελτίωση σε φαινολικά, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με τα ζυμαρικά ελέγχου. Η ανάλυση της θεωρητικής και πραγματοποιημένης σύνθεσης επιβεβαίωσε τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών μετά το μαγείρεμα, χωρίς σημαντική απώλεια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η ανάλυση των κύριων συστατικών έδειξε σημαντική συμβολή της Σπιρουλίνας σε θρεπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. 

Τα ζυμαρικά εμπλουτισμένα με 12,5% Σπιρουλίνα βαθμολογήθηκαν ως «πολύ αρεστά» και η πρόθεση αγοράς ήταν επίσης υψηλή. Ο εμπλουτισμός με σπιρουλίνα σε συγκεντρώσεις πάνω από 10% (12,5%) έδωσε αισθητή αύξηση των θρεπτικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα υφής ή μαγειρέματος και αποδεκτή αισθητηριακή αξιολόγηση οδηγώντας σε μία εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Δεδομένου ότι το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη φρεσκάδα, την ελπίδα, την ανανέωση και τη σωματική υγεία, η κατανάλωση πράσινων ζυμαρικών εμπλουτισμένων με σπιρουλίνα αποτελούν μια πιθανή επιλογή για τη βελτίωση της διαβίωσης και της διατροφικής ασφάλειας των φτωχών της υπαίθρου και μια καλή εναλλακτική λύση για κρυφά προγράμματα ανακούφισης της πείνας για μαζική διατροφή ειδικά για βρέφη και παιδιά με αποτελεσματικό τρόπο.

*Η σπιρουλίνα είναι μια βιομάζα κυανοβακτηρίων (γαλαζοπράσινα φύκια) που μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους και ζώα. Τα τρία είδη είναι τα Arthrospira platensis , A. fusiformis και A. maxima. Καλλιεργούμενη παγκοσμίως, η Arthrospira χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως πλήρης τροφή . Χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα ζωοτροφών στις βιομηχανίες υδατοκαλλιέργειας , ενυδρείων και πουλερικών. Ως οικολογικά υγιές, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπλήρωμα διατροφής, η σπιρουλίνα διερευνάται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και του υποσιτισμού και ως διατροφική υποστήριξη σε μακροχρόνιες διαστημικές πτήσεις ή αποστολές στον Άρη. Το πλεονέκτημά της για την επισιτιστική ασφάλεια είναι ότι χρειάζεται λιγότερη γη και νερό από τα ζώα για την παραγωγή πρωτεΐνης και ενέργειας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Πηγή:https://www.mdpi.com/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα