Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Cronobacter sakazakii: Αναστολή δράσης από το αιθέριο έλαιο Litsea cubeba – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνCronobacter sakazakii: Αναστολή δράσης από το αιθέριο έλαιο Litsea cubeba - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Αγώνας δρόμου για ένα δυνατό “όπλο” εναντίον του C. sakazakii – Το LC-EO ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας στη βιομηχανία τροφίμων για τον έλεγχο της μόλυνσης.

Το πρόσφατο ξέσπασμα επιδημίας από Cronobacter sakazakii, με θύματα βρέφη που κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα και προκάλεσε πανικό στις ΗΠΑ λόγω των ελλείψεων βρεφικού γάλακτος -συνέπεια του κλεισίμαtος του εργοστασίου Abbott – έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες τροφίμων που κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν έναν “ικανό αντίπαλο” που θα μπορέσει να νικήσει το μικρόβιο.

Το C. sakazakii το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν  Enterobacter sakazakii, είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να ζήσει σε πολύ ξηρά μέρη. Το Cronobacter έχει βρεθεί σε ξηρά τρόφιμα, όπως κονιοποιημένη βρεφική φόρμουλα, γάλα σε σκόνη, τσάι από βότανα και άμυλα. Οι  λοιμώξεις από Cronobacter είναι συχνά πολύ σοβαρές για τα μωρά. Η  λοίμωξη από Cronobacter μπορεί επίσης να είναι πολύ σοβαρή για ηλικιωμένους και άτομα των οποίων το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια, όπως άτομα με HIV, μεταμόσχευση οργάνων ή καρκίνο. Τα μικρόβια του Cronobacter μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη μόλυνση του αίματος (σήψη) ή να φουσκώσουν τις επενδύσεις που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδα ). Τα βρέφη ηλικίας 2 μηνών και κάτω είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα εάν αρρωστήσουν από το Cronobacter. Άλλα βρέφη που είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν είναι αυτά που γεννιούνται πρόωρα και είναι λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τα μικρόβια και την ασθένεια λόγω ασθένειας ή ιατρικής θεραπείας, όπως βρέφη που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο.

Επιστημονική μελέτη ανέλυσε την αναστολή του Cronobacter sakazakii από το αιθέριο έλαιο Litsea cubeba και τον αντιβακτηριακό του μηχανισμό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods στο Ειδικό Τεύχος The Challenge of Biofilms in the Food Industry: Formation, Prevention and Control.

Τα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου του αιθέριου ελαίου Litsea cubeba (LC-EO), είναι γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή (GRAS) και χρησιμοποιούνται ως φυσικοί αντιβακτηριδακοί παράγοντες. Το LC-EO εξάγεται κυρίως από το φρούτο Litsea cubeba και πρόσφατες μελέτες έχουν περιγράψει τη δράση του, όταν προστίθεται στα τρόφιμα, όπως αντιεντομοκτόνο, αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό. Επιπλέον, το LC-EO έχει αντιιικές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές επιδράσεις. Όσον αφορά τα βακτήρια, το LC-EO έχει αντιβακτηριακή δράση σε θετικά κατά Gram βακτήρια, όπως π.χ Salmonella και Escherichia coli O157:H7 και Gram-αρνητικά βακτήρια. Ωστόσο, τα αντιβακτηριακά του αποτελέσματα στο C. sakazakii, ειδικά στο RIF, δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί και υπάρχουν λίγες αναφορές των επιπτώσεών του στα βακτηριακά βιοφίλμ. Οι στόχοι αυτής της μελέτης ήταν οι εξής: (i) να αξιολογηθεί η αντιβακτηριακή δράση και οι πιθανοί μηχανισμοί δράσης του LC-EO έναντι του C. sakazakii. (ii) μέτρηση της αποτελεσματικότητας του LC-EO σε συνδυασμό με ήπια θέρμανση έναντι του C. sakazakii στο RIF και (iii) να αξιολογήσει την ικανότητα του LC-EO να εξαλείφει τα βιοφίλμ C. sakazakii σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το LC-EO εμφανίζει καλή αντιβακτηριακή δράση και δράση καθαρισμού βιοφίλμ ως προς το C. sakazakii. Το LC-EO σε χαμηλή συγκέντρωση μπόρεσε να σκοτώσει τόσο τα στελέχη αναφοράς όσο και τα απομονωμένα στελέχη του C. sakazakii σε πλαγκτονική μορφή. Το LC-EO σε συνδυασμό με ήπια θέρμανση (50 °C) αδρανοποίησε το C. sakazakii στο RIF ενώ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κυττάρων βιοφίλμ C. sakazakii και την εξωκυτταρική μήτρα σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Επομένως, το LC-EO έχει τη δυνατότητα να δράσει ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας στη βιομηχανία τροφίμων για τον έλεγχο της μόλυνσης από το C. sakazakii. Ωστόσο οι αισθητηριακές ιδιότητες των προϊόντων διατροφής πρέπει να επιλυθούν σε βάθος πριν από την εφαρμογή τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα