Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεν έχουν τέλος οι δηλητηριάσεις μωρών από πουρέ μήλου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔεν έχουν τέλος οι δηλητηριάσεις μωρών από πουρέ μήλου
spot_img

Αυξάνεται ο αριθμός των μικρών παιδιών με μέση ηλικία ενός έτους, που δηλητηριάζονται από πουρέ μήλου που περιέχει μόλυβδο και χρώμιο.

Ενώ τα μολυσμένα προϊόντα πουρέ μήλου για παιδιά, έχουν ανακληθεί από τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εντούτοις ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάζονται από μόλυβδο και χρώμιο που έχουν εντοπιστεί μέσα στον πουρέ αυξάνεται. Ενώ στην τελευταία ενημέρωση του Centers for Disease Control and Prevention (CDC) στις 17 Ιανουαρίου είχαν ανακοινωθεί 354 θύματα με τη μέση ηλικία να είναι ενός έτους τώρα ο αριθμός έχει φτάσει στα 385 σε 42 Πολιτείες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός σύμφωνα με τις αρχές, πως παρά τις ενημερώσεις και τις ανακοινώσεις ο πουρές μήλου με κανέλα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και βρίσκεται στα ντουλάπια σε πολλά νοικοκυριά. Επιπλέον τα τμήματα υγείας έχουν συνδέσει προηγούμενες δηλητηριάσεις από μόλυβδο που χρονολογούνται από πέρυσι, με το προϊόν.

Στο αίμα των παιδιών που κατανάλωσαν τον πουρέ μήλου,(WanaBana, Schnucks και Weis) βρέθηκε 500 φορές περισσότερος μόλυβδος, ενώ στο προϊόν ανιχνεύτηκε μόλυβδος 2000 φορές  πάνω από το επιτρεπτό όριο Το επίπεδο χρωμίου (γνωστό καρκινογόνο) που ανιχνεύθηκε στα δείγματα κανέλας που υπάρχει μέσα στον χυμό, απέδωσε 1201 και 531 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Ο πουρές μήλου με κανέλα είναι προέλευσης Εκουαδόρ και  σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του FDA η μόλυνση της κανέλας από μόλυβδο οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια  προκειμένου να αυξήσει το βάρος του προϊόντος, με σκοπό το κέρδος.

Στην  επιθεώρησή του FDA στο εργοστάσιο Austrofood SAS με έδρα τον Ισημερινό, που παράγει τις ανακληθείσες σακούλες κανέλας μήλου WanaBana, Schnucks ή Weis, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δεν κάνει αναλύσεις για βαρέα μέταλλα στις πρώτες ύλες ή στο τελικό προϊόν. Ο FDA ανακάλυψε επίσης  ότι το εργοστάσιο ελλείψεις στις διαδικασίες παστερίωσης, «δεν διέθετε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής» και «πολλές τραχιές άκρες και κουκκίδες» στον μεταφορέα από ανοξείδωτο χάλυβα και ότι τα μεταλλικά κομμάτια από τον μεταφορέα «μπορούν να σπάσουν και να γίνουν πηγή μεταλλικών εγκλεισμάτων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια επεξεργασίας.”

Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο είναι πιο σοβαρές για παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.  Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Η μακροχρόνια έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα συμπτώματα: ευερεθιστότητα, λήθαργο, κόπωση, μυϊκούς πόνους ή τσιμπήματα/κάψιμο των μυών, δυσκοιλιότητα, δυσκολία συγκέντρωσης/μυϊκή αδυναμία, τρόμο και απώλεια βάρους. Μόνιμες συνέπειες μπορεί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις και εγκεφαλική βλάβη.

Το χρώμιο (VI) είναι γνωστό καρκινογόνο. Η ακριβής μορφή του χρωμίου στα ανακληθέντα προϊόντα σάλτσας μήλου δεν είναι σαφής. Ωστόσο, ο χρωμικός μόλυβδος έχει αναφερθεί προηγουμένως ως μολυσματικός παράγοντας σε μπαχαρικά και τρόφιμα. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με ενώσεις χρωμίου όπως ο χρωμικός μόλυβδος. Τα κύρια προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σε πειραματόζωα μετά την κατάποση ενώσεων χρωμίου (VI) είναι ο ερεθισμός και τα έλκη (στο στομάχι και το λεπτό έντερο) και η αναιμία.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με χρώμιο (VI), με τη μορφή χρωμικού μολύβδου, δεν είναι καλά κατανοητές. Οι ενώσεις του χρωμίου (VI) μπορούν να μετατραπούν σε χρώμιο (III) σε όξινα περιβάλλοντα. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ποσότητα του χρωμίου που απορροφάται από την κατάποση μολυσμένων τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο