Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιρλανδικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων – FSAI, ανακαλούνται συγκεκριμένες παρτίδες βιολογικού λαδιού καρύδας Ekoplaza Kokosolie Geurloos λόγω αυξημένου επιπέδου γλυκιδυλεστέρων.
Οι γλυκιδυλικοί εστέρες λιπαρών οξέων είναι μολυσματικές ουσίες τροφίμων που παράγονται κατά την επεξεργασία βρώσιμων ελαίων και λιπών. Μετατρέπονται σε γλυκιδόλη μετά την κατανάλωση, η οποία είναι είναι γονιδιοτοξική και καρκινογόνος χημική ένωση.
Αν και η κατανάλωση του μολυσμένου προϊόντος δεν ενέχει οξύ κίνδυνο για την υγεία, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα υγείας εάν συνεχιστεί η κατανάλωση των γλυκιδυλεστέρων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, η έκθεση σε αυτή την ουσία πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.