Οι αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων στη Νέα Ζηλανδία διερευνούν μια σειρά αποτυχημένων ανακλήσεων που αφορούν τη ζάχαρη λόγω επιμόλυνσης από μόλυβδο, η οποία συνδέεται με τη μεταφορά.
Στις αρχές Νοεμβρίου, η Chelsea Sugar ανακάλεσε συγκεκριμένες παρτίδες ακατέργαστης και καστανής ζάχαρης μάρκας Chelsea, Pams και Woolworths λόγω επιμόλυνσης από μόλυβδο.
Η Chelsea Sugar εντόπισε το ζήτημα στο πλαίσιο των δοκιμών ρουτίνας σε προϊόν που εισήχθη από την Αυστραλία. Φαίνεται ότι η επιμόλυνση συνέβη κατά τη μεταφορά της ζάχαρης σε πλοίο που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για βιομηχανικά υλικά.
Στις 19 Νοέμβρη, η Εταιρεία Foodstuffs South Island ανακάλεσε ορισμένες παρτίδες ακατέργαστης ζάχαρης μάρκας Chelsea 500 γραμμάρια λόγω του ίδιου προβλήματος. Διατέθηκε για αγορά κατά λάθος παρά την προειδοποίηση για ανάκληση.
Μια εβδομάδα αργότερα, η Woolworths NZ ανακάλεσε επίσης ορισμένες παρτίδες προϊόντων ακατέργαστης ζάχαρης και καστανής ζάχαρης που πωλήθηκαν κατά λάθος.
Την περασμένη εβδομάδα, η Εταιρεία Ζάχαρης της Νέας Ζηλανδίας ανακάλεσε πρόσθετες παρτίδες ακατέργαστης ζάχαρης μάρκας Woolworths σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων και ενός κιλού.
Τα εμπλεκόμενα προϊόντα πωλήθηκαν σε χάρτινη και πλαστική συσκευασία διαφόρων βαρών και μέσω χύδην κάδων σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Εξήχθησαν επίσης στην Αμερικανική Σαμόα, τις Νήσους Κουκ, τα Φίτζι, τη Γαλλική Πολυνησία και τη Νέα Καληδονία.
Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, παρενέβη για να διερευνήσει το περιστατικό, μετά και την περαιτέρω ανάκληση περίπου 8.000 πακέτων ακατέργαστης ζάχαρης μάρκας Woolworths από τα σούπερ μάρκετ Countdown σε εθνικό επίπεδο. Η υπηρεσία ζήτησε να δει αρχεία από όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται.
Η New Zealand Sugar Company θεωρείται ότι παρείχε εσφαλμένες πληροφορίες στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα η ζάχαρη που κανονικά θα έπρεπε να έχει ανακληθεί, να πωληθεί στους καταναλωτές.
Οι ανακλήσεις δεν εξελίχθηκαν ομαλά
Ο Vincent Arbuckle, αναπληρωτής γενικός διευθυντής ασφάλειας τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι ανησυχεί για το πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό.
“Το προσβεβλημένο προϊόν υποβλήθηκε σε προηγούμενη ανάκληση λόγω της πιθανότητας χαμηλού επιπέδου μόλυνσης από μόλυβδο”, ανέφερε σύμφωνα με το Food Safety News.
“Ο άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων θεωρείται χαμηλός, καθώς η ποσότητα που καταναλώνεται δεν θα προκαλέσει ασθένεια. Επιπλέον, στα επίπεδα μολύβδου που ανιχνεύεται κάποιος θα πρέπει να καταναλώσει το μολυσμένο προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι ανησυχητικό.
“Αναμένουμε από τις επιχειρήσεις να υλοποιούν ομαλά τις ανακλήσεις προς όφελος της ασφάλειας των τροφίμων, και αυτό σαφώς δεν έχει συμβεί εδώ. Για το σκοπό αυτό ξεκινήσαμε έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν ζητημάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάκλησης των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρείες, αντίγραφα των αρχείων τους.
“Τα σφάλματα των εμπλεκόμενων εταιρειών είναι μεμονωμένα περιστατικά και δεν αντικατοπτρίζουν το σύστημα ανάκλησης τροφίμων στο σύνολό του, το οποίο έχει εξυπηρετήσει τους καταναλωτές με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, πρόκειται για μεγάλες εταιρείες και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα ανάκλησής τους θα παραμείνουν αποτελεσματικά, ώστε να μην επαναληφθούν αυτού του είδους τα περιστατικά”.
Πηγή: FSN