Και απαγορευμένο και σε υψηλή ποσότητα, το φυτοφάρμακο που βρέθηκε σε ρύζι που πωλείται από τα Lidl στη Γερμανία
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας, ανακοίνωσε την ανάκληση συσκευασιών ρύζι μπασμάτι από τον Γερμανικό Κολοσσό LIDL, λόγω παρουσίας απαγορευμένου φυτοφαρμάκου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το φυτοφάρμακο, όχι μόνο ανιχνεύτηκε σε ποσότητα που υπερβαίνει το όριο, αλλά ενώ είναι απαγορευμένο στην ΕΕ από το 2020, (το ανώτατο όριο ισχύει για προϊόντα από τρίτες χώρες όπου επιτρέπεται η χρήση του), είναι προέλευσης Ιταλίας… Για το θέμα ενημερώθηκε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα με κατηγορία κινδύνου: ΣΟΒΑΡΟΣ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να κάνετε εάν βρείτε ξένο σώμα στο φαγητό σας
Πρόκειται για το φυτοφάρμακο chlorpyrifos επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτώνει παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Σύμφωνα με την ειδοποίηση στο RASFF, το φυτοφάρμακο εντοπίστηκε σε ποσότητα 0,040 mg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 0,010 mg/kg, δηλαδή υπέρβαση του ορίου κατά 300%. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl, σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο ή γενετικές ανωμαλίες) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Το προϊόν που ανακαλείται είναι το Ρύζι μπασμάτι Golden Sun του 1 Kg με ημερομηνία Best Before 12.02.2027 Παρτίδα M0363 της Ιταλικής εταιρείας Agrover srl (Ιταλία). Η αρχική ανακοίνωση ανάκλησης έγινε και από την εταιρεία Agrover srl και το φυτοφάρμακο εντοπίστηκε κατόπιν εσωτερικού ελέγχου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα 5+1 συχνότερα λάθη στο ντους – Τι να προσέχετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορεί να διατηρηθεί το βούτυρο στην κατάψυξη;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.