Τι έδειξε νέα μελέτη για το μέχρι πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα
Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό, παρέχοντας αμινοξέα και άζωτο, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ιστών, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή ενέργειας. Σε ηλικιωμένους ενήλικες, η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σαρκοπενίας, ενώ η υψηλή πρόσληψη σχετίζεται με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, βελτιωμένη σωματική απόδοση και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε σάντουιτς και δημοφιλή σνακ εντοπίστηκε το βακτήριο που προκάλεσε νοσηλείες – Ανακαλούνται 86 προϊόντα της εταιρείας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να κάνετε εάν βρείτε ξένο σώμα στο φαγητό σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέος συναγερμός για τις παιδικές τροφές τίγκα στον μόλυβδο – Ποιες αποσύρονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, ακόρεστα λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές βιταμίνες (E, D, A και K), χολίνη και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ενώ τα αυγά θεωρούνται συνήθως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτελούν επίσης πηγή διαιτητικής χοληστερόλης. Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της υγείας έχει μελετηθεί εκτενώς, αλλά τα ευρήματα είναι συχνά αντικρουόμενα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την καθιέρωση κατευθυντήριων γραμμών βασισμένων σε τεκμήρια οδηγώντας συχνά σε ασυνέπειες μεταξύ των κατευθυντήριων γραμμών διεθνώς. Δύο πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις παρατηρητικών μελετών που εξέτασαν την κατανάλωση αυγών και τη θνησιμότητα σε ενήλικες όλων των ηλικιών ανέφεραν ανάμεικτα αποτελέσματα.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά στην υπάρχουσα έρευνα, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διερευνά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας από κάθε αιτία σε ηλικιωμένους ενήλικες. Σε αυτήν την προοπτική μελέτη κοόρτης, 8756 ενήλικες ηλικίας 70+ ετών, που συμμετείχαν στη Διαχρονική Μελέτη Ηλικιωμένων Ατόμων ASPririn in Reducing Events in the Elderly (ASPREE), ανέφεραν αυτοπροσώπως τη συχνότητα της συνολικής πρόσληψης αυγών και χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:
- ποτέ/σπάνια (σπάνια/ποτέ, 1-2 φορές/μήνα),
- εβδομαδιαίως (1-6 φορές/εβδομάδα) και
- καθημερινά (καθημερινά/αρκετές φορές την ημέρα).
Κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου παρακολούθησης 5,9 ετών, καταγράφηκαν συνολικά 1034 θάνατοι από κάθε αιτία (11,8%). Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για σχετικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες, η κατανάλωση αυγών 1-6 φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν τρώνε αυγά. Δεν παρατηρήθηκε τέτοιο πιθανό όφελος με την καθημερινή κατανάλωση αυγών. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα δεν προκαλείται από τη δυσλιπιδαιμία ή την ποιότητα της διατροφής σε ηλικιωμένους ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη διατροφικών οδηγιών βασισμένων σε τεκμήρια για ηλικιωμένους ενήλικες, αν και απαιτείται περαιτέρω διαχρονική έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων μας και την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις.
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/2/323
Αναφορά: Wild, Holly, Danijela Gasevic, Robyn L. Woods, Joanne Ryan, Rory Wolfe, Yuquan Chen, Thara Govindaraju, John J. McNeil, Tracy McCaffrey, Lawrence J. Beilin, και άλλοι. 2025. «Κατανάλωση αυγών και θνησιμότητα: Μια προοπτική μελέτη κοόρτης ηλικιωμένων ενηλίκων που ζουν στην κοινότητα της Αυστραλίας»
Nutrients 17, αρ. 2: 323. https://doi.org/10.3390/nu17020323