Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το συμιακό γαριδάκι και πάλι πρώτο στον κόσμο από το Taste Atlas!

ΑρχικήΝέαΤο συμιακό γαριδάκι και πάλι πρώτο στον κόσμο από το Taste Atlas!
spot_img

Η αυθεντική γεύση της Σύμης κατέκτησε την κορυφή στη διεθνή κατάταξη με τα καλύτερα πιάτα γαρίδας, ξεπερνώντας κουζίνες από όλον τον κόσμο

Σε μια παγκόσμια γαστρονομική κατάταξη με κύρος, το ταπεινό αλλά ξεχωριστό συμιακό γαριδάκι αναδείχθηκε το κορυφαίο πιάτο με γαρίδες στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas. Με βαθμολογία 4,6 στα 5, το μικροσκοπικό θαλασσινό της Δωδεκανήσου άφησε πίσω του εκλεκτά πιάτα από το Μεξικό, την Ισπανία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία, αποδεικνύοντας πως η απλότητα και η αυθεντικότητα μπορούν να ξεχωρίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συμιακό γαριδάκι πρόκειται για μια ιδιαίτερη ποικιλία μικρών γαρίδων, με καταγωγή από τα νερά γύρω από το νησί της Σύμης. Φωτεινά κόκκινα, ντελικάτα και πλούσια σε γεύση, τα γαριδάκια αυτά τηγανίζονται συνήθως ολόκληρα, σε ελαιόλαδο και σκόρδο, με αλάτι, πιπέρι και, προαιρετικά, λίγο λεμόνι. Η παρασκευή τους διατηρεί την παράδοση, χωρίς υπερβολικές προσθήκες, και τιμά τη φυσικότητα του υλικού. Συνοδεύονται ιδανικά με ούζο ή ρακή, ως μεζές που συχνά ενώνει παρέες σε ελληνικά τραπέζια.

Στη Σύμη, τα γαριδάκια αυτά χαίρουν τόσο μεγάλης εκτίμησης, ώστε έχει καθιερωθεί ειδική γιορτή τον Αύγουστο για να τιμηθεί η γαστρονομική τους αξία, κάτι που ενισχύει και την πολιτιστική τους σημασία πέρα από τη γεύση.

Η λίστα του Taste Atlas περιλαμβάνει συνολικά δέκα κορυφαία πιάτα με γαρίδες, με τις μεξικανικές προτάσεις να καταλαμβάνουν τέσσερις από τις θέσεις. Από το παραδοσιακό “camarones enchipotlados” έως το δροσερό “aguachile”, η μεξικανική κουζίνα επιβεβαιώνει τη δημιουργικότητά της στη χρήση των θαλασσινών. Ανάμεσα στα υπόλοιπα πιάτα ξεχωρίζουν τα ισπανικά “gambas al ajillo”, το ινδικό “chingri malai curry”, καθώς και το ιαπωνικό “ebi furai”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη 21η θέση της παγκόσμιας λίστας φιγουράρουν και οι ελληνικές γαρίδες σαγανάκι. Το Taste Atlas τις περιγράφει ως ένα παραδοσιακό πιάτο με σοταρισμένες γαρίδες σε σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένες με ούζο και γαρνιρισμένες με φέτα. Σερβίρονται συνήθως σε μικρό τηγάνι, το γνωστό «σαγανάκι», και συνοδεύονται από ψωμί ή πιτούλες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα