Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό φυτικό τυρί, ανακαλείται λόγω χημικού κινδύνου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνικό φυτικό τυρί, ανακαλείται λόγω χημικού κινδύνου
spot_img

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακάλεσαν υποκατάστατο τυριού Ελληνικής εταιρείας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ορυκτέλαια.

Έκκληση στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν και να επιστρέψουν στο κατάστημα υποκατάστατο ελληνικού τυριού γκούντα, απηύθυνε σε σημερινή ανακοίνωση, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας.

- Advertisement -

Το υποκατάστατο τυριού  σε νιφάδες,  είναι το Violife (Violife Gouda gescmack) των 140gr με ημερομηνία «ανάλωση καλύτερα πριν από τις 23/2/2025» και παρτίδα  L4120SL1412 στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα ορυκτελαίων*. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το «τυρί» violife παράγεται από την ελληνική εταιρεία Arivia sa και διανέμεται στη χώρα από την Αυστριακή εταιρεία Kastner Gruppe.

Το φυτικό τυρί Violife έχει ήδη ανακληθεί από τα σουπερμάρκετ της Σλοβενίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Arivia τα φυτικά προϊόντα Violife έχουν ως βάση την καρύδα και είναι χωρίς λακτόζη και γλουτένη και δεν περιέχουν συντηρητικά.

To φυτικό τυρί με γεύση gouda της ελληνικής εταιρείας Violofe που ανακλήθηκε από την αγορά της Σλοβενίας.

Πως μολύνεται το vegan τυρί, με ορυκτέλαια;

Πριν από λίγες ημέρες όπως είχε δημοσιεύσει το Cibum, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών oekotest, ανέλυσε 12 δημοφιλείς μάρκες φυτικών τυριών (μεταξύ των οποίων και το vegan τυρί με γεύση Gouda της Violife). Το εργαστήριο ανίχνευσε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνολικά τέσσερις φορές. Για τρία προϊόντα, η μετρούμενη τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη από τη μέγιστη περιεκτικότητα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.Ακόμη πιο συχνά, το εργαστήριο βρήκε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH).

Σύμφωνα με το oekotest μόνο οι παρασκευαστές μπορούν να απαντήσουν πώς τα υπολείμματα ορυκτελαίων μολύνουν το vegan τυρί. Μια πηγή εισόδου μπορεί να είναι τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA αναφέρεται πως οι  υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους — μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των μέσων απελευθέρωσης, των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία του MOH στα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 28 Δεκεμβρίου σήμανε συναγερμός στη Ευρώπη για κίνδυνο από τσάι που διανέμεται σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και  στο οποίο εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα ορυκτελαίων MOAH (3,3mg/Kg με μέγιστο όριο κάτω από 0,5Mg/Kg).

Το Cibum είχε ενημερώσει και για την μεγάλη ανάκληση σνακ πατατάκια σε έξι χώρες, επειδή περιείχαν ορυκτέλαια. Όπως διαπιστώθηκε, το λάδι που χρησιμοποιείται στις μηχανές εξοπλισμού μόλυνε το σύνολο της παραγωγής με αποτέλεσμα να ανακληθούν 32 παρτίδες προϊόντων που λήγουν τους πρώτους μήνες του 2025. Και η Κροατία είχε ανακαλέσει τη σοκολάτα της  Nestlé KIT KAT Mini 200g σε σακουλάκι (προϊόν βάφλας καλυμμένο με σοκολάτα γάλακτος), παρτίδα: 40580734, με ημερομηνία λήξης: 01/2025 λόγω παρουσίας ορυκτελαίων. 

* Τι είναι οι υδρογονάνθρακες πετρελαίου;

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου (MOH) είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα χημικών ενώσεων που προέρχονται
κυρίως από απόσταξη πετρελαίου και διύλιση. Χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες με βάση τη χημική τους δομή:

  • Κορεσμένοι υδρογονάνθρακες (MOSH)
  • Αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου (MOAH)

Ο πιθανός αντίκτυπος του MOH στην ανθρώπινη υγεία ποικίλλει ευρέως. Η mosh, η οποία είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα, δεν παρουσιάζει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στα τρέχοντα επίπεδα διατροφικής έκθεσης. Ένας τύπος MOAH μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για ουσίες όπως αυτές, δεν μπορεί να καθοριστεί ασφαλές επίπεδο, σύμφωνα με την EFSA.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα