Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο μωρά στο νοσοκομείο από γρανίτες

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΔύο μωρά στο νοσοκομείο από γρανίτες
spot_img

Νέα κρούσματα δηλητηρίασης από γλυκερόλη που περιέχουν οι γρανίτες slushes.

Το Σεπτέμβριο του 2023 η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, FSA, εξέδωσε σύσταση προς τη βιομηχανία τροφίμων για την χρήση γλυκερόλης (Ε 422) στις δημοφιλείς παιδικές γρανίτες slushes και όχι άδικα αφού  δύο παιδιά, στο Εδιμβούργο και στο Lanarkshire, αρρώστησαν μετά από υπερβολική κατανάλωση παγωμένων ποτών. Και τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και παρουσίασαν συμπτώματα που παρέπεμπαν σε δηλητηρίαση από γλυκερόλη. Παρόμοια ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σκωτίας, Food Standards Scotland (FSS)

Τώρα η Daily Mail σε άρθρο της παραθέτει λεπτομέρειες και φωτογραφίες 2 άλλων παιδιών που έπεσαν θύματα της γλυκερόλης και χρειάστηκαν νοσηλεία. Πρόκειται για δύο νήπια 3 και 4 ετών οι γονείς των οποίων είπαν πως παραλίγο να πεθάνουν και παρουσίασαν παραισθήσεις, χαμηλά επίπεδα σακχάρου και αργό καρδιακό παλμό. Σύμφωνα με τους γιατρούς εάν δεν μεταφέρονταν έγκαιρα στο νοσοκομείο ίσως η έκβαση να ήταν μοιραία για τη ζωή τους.

Το slush (επίσης γράφεται, slushie και σπανιότερα slushee) είναι ένα είδος παγωμένου ροφήματος που πωλείται σε κινηματογράφους, καταστήματα και πάρκα και παρασκευάζεται από αρωματικό πάγο, παρόμοιο με τις γρανίτες αλλά με πιο υγρή σύνθεση. Οι παραγωγοί προσθέτουν γλυκερόλη που διατηρεί τις ιδιότητες λάσπης, εμποδίζοντας το υγρό στερεό να παγώνει. Το επίπεδο γλυκερίνης στα ροφήματα πάγου με λάσπη ποικίλλει ανάλογα με τον παρασκευαστή και το προϊόν.

 Αν και η γλυκερόλη είναι γενικά χαμηλής τοξικότητας, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση στα μικρά παιδιά όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτών ή μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε μικρά παιδιά.

Τα ήπια σημάδια δηλητηρίασης από γλυκερίνη περιλαμβάνουν έμετο και πονοκεφάλους. Σε πιο σοβαρές επιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει σοκ στο οργανισμό στερώντας το οξυγόνο από ζωτικά όργανα. Τα σημάδια του σοκ περιλαμβάνουν χλωμό, κρύο, μαλακό δέρμα, καθώς και εφίδρωση, γρήγορη ή ρηχή αναπνοή, αδυναμία ή ζάλη, ναυτία και πιθανό έμετο, υπερβολική δίψα και χασμουρητό και αναστεναγμό. Η υπογλυκαιμία, ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι μια άλλη επίδραση της δηλητηρίασης από γλυκερίνη. Στο πιο σοβαρό της στάδιο, η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις και απώλεια συνείδησης. Η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτών ή μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε μικρά παιδιά, είχε τονίσει. η FSS

Και η συμβουλή της EFSA είναι ότι τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των 3 ετών, δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα από αυτά τα είδη ποτών μέσα σε μία ώρα. Σύμφωνα με την EFSA τα βρέφη και τα νήπια θα μπορούσαν να εκτεθούν σε περισσότερα από 125 mg/kg σωματικού βάρους την ώρα πίνοντας λιγότερο από τον όγκο ενός κουτιού (330 mL) ενός αρωματισμένου ποτού. Η ομάδα κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι η οξεία έκθεση bolus στη γλυκερίνη (E 422) με τη χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τις δόσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν παρενέργειες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα