Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο ξεχωριστές επιδημίες σαλμονέλας μέσα σε λίγες ημέρες στη Δανία από μοσχαρίσιο κιμά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔύο ξεχωριστές επιδημίες σαλμονέλας μέσα σε λίγες ημέρες στη Δανία από μοσχαρίσιο κιμά
spot_img

Οι αρχές της Δανίας καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιδημίες σαλμονέλας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, οι καταναλωτές στη Δανία έχουν προσβληθεί από λοίμωξη από σαλμονέλα. Με νέα ενημέρωση για το δεύτερο ξέσπασμα σαλμονέλας το Ινστιτούτο Statens Serum Institut της Δανίας δήλωσε ότι οι ασθενείς έχουν φτάσει πλέον τους 43 και είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα θύματα είναι πολύ περισσότερα καθώς δεν πηγαίνουν όλοι στον γιατρό ή δεν κάνουν εξετάσεις.

Το Statens Serum Institut, παρακολουθεί και διερευνά τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών μαζί με το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU και τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων.

Μέχρι στιγμής 27 άνδρες και 16 γυναίκες ηλικίας 3-85 ετών έχουν παρουσιάσει συμπτώματα σαλμονέλωσης στη δεύτερη επιδημία.  Η πρώτη επιδημία είχε 51 θύματα και αιτία ήταν μοσχαρίσιος κιμάς που εισάγεται και επεξεργάζεται από την Danish Hilton Foods και πωλήθηκε στα σουπερμάρκετ Coop’s.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ξέσπασμα με 43 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από σαλμονέλα. Γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν πηγαίνουν όλοι στον γιατρό ή δεν κάνουν εξετάσεις. Εξετάζοντας τα βακτήρια, μπορούμε να δούμε ότι ο τύπος της σαλμονέλας είναι ακριβώς ο ίδιος σε επίπεδο DNA. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μολύνονται από την ίδια πηγή. Οι συνεντεύξεις με ασθενείς δείχνουν και πάλι τον κιμά, όπως είδαμε με το τελευταίο ξέσπασμα» δήλωσε η Luise Müller, επιδημιολόγος, Statens Serum Institut.

Δεν είναι ακόμη σαφές από πού προέρχεται το βόειο κρέας, αλλά οι αρχές διεξάγουν επί του παρόντος συνεντεύξεις ασθενών και εξετάζουν τις πληροφορίες προμήθειας. Ο στόχος είναι να βρεθούν κοινά σημεία μεταξύ των αγορών των ασθενών.

«Διαπιστώσαμε ότι τα δύο τρίτα των σημερινών ασθενών είτε έχουν δοκιμάσει το ωμό κρέας είτε έχουν χρησιμοποιήσει συνηθισμένο κιμά για ταρτάρ. Θα σας συμβουλεύαμε ανεπιφύλακτα να μην το κάνετε αυτό», τονίζει η επικεφαλής του τμήματος της Δανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Annette Perge.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να υπάρχουν βακτήρια στον κιμά που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Μπορεί να είναι σαλμονέλα, αλλά μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα βακτήρια E. coli. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμβουλή της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Τροφίμων αναφέρει επίσης:

  • Αν θέλετε να φάτε ταρτάρ, αγοράστε κιμά, που προορίζεται ειδικά για ταρτάρ και είναι συσκευασμένος.
  • Πλένετε τα χέρια πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα και αφού αγγίξετε το ωμό κρέας
  • Αποφύγετε να δοκιμάσετε ωμό κρέας, π.χ
  • Κρατήστε το ωμό κρέας χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, π.χ
  • Τηγανίζουμε ή μαγειρεύουμε τον κιμά

Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, 64 ασθενείς στη Δανία μολύνθηκαν από ένα είδος σαλμονέλας που βρέθηκε ότι προέρχεται από κιμά από την Αγγλία. Ωστόσο η αιτία στη δεύτερη επιδημία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η μόλυνση με σαλμονέλα συνήθως προκαλεί γενική κακουχία, διάρροια, στομαχόπονο, πιθανώς ναυτία, έμετο και πυρετό. Η μόλυνση συχνά συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο και κεφαλαλγία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι ήπια και υποχωρούν από μόνα τους. Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα